Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Fíla - Jak se mi daří a co už všechno umím
Jak se mi daří a co už všechno umím


[<<Předchozích 280] Články 281290 z 668 [Dalších 378 >>] 
 Na výletě za VítkemFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

10.9.2008

Udělali jsme si s mámou výlet do Písku, kde bydlí "teta" Andrea a malý Vítek, který ale roste jako z vody :-) Po Písku nás hezky provedli. Vzali nás na známý most, na zmrzlinu a taky na houpačky. Hezky jsme si to užili.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 10.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Opět na medvědechFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

8.9.2008

Poslední dobou jsem u medvídků jako doma. Chodíme se s mámou na ně dívat poměrně často. Jsou tu totiž i houpačky a pískoviště pro děti, takže se tu vždycky vyřádím. Naučil jsem se tu pěkně slézat ze žebříků. Medvídkové byli dneska taky ve svém živlu, takže jsem je viděl, jak spolu dovádějí a koupou se v bazénku. Dokonce jsme byli i u krmení. Máma se mě ptala, copak ti medvídkové papají a já jí odpověděl, že "zeleninu" :-) Dneska si dávali ale do nosu s chlebíky, houskami, rohlíky, jablíčky a taky s koblížky. Ty chutnaly hlavně Vojtovi :-) Na medvídky za námi dorazila i "teta" Eva s Eliškou a "teta" Lucka s Lukáškem. Elišce se moc líbilo, jak jsem lezl na prolézačkách. Vypadalo to, že by se nejraději ke mně přidala. Je to malý smíšek. Lukášek byl zatím hodný v kočárku, ale určitě nebude dlouho trvat a v mých lumpárnách se ke mně taky brzy přidá :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 8.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Na výletě v Krkonoších a v ZOO ve Dvoře KrálovéFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

5.-7.9.2008

Opět jsme si s rodiči a s dědou Fandou udělali výlet. Tentokrát jsme vyrazili do Krkonoš. V pátek jsme podnikli výlet k Mumlavským vodopádům, které jsou kousek od Harrachova. Vede k nim cesta lesem. Pro děti je tu na zpestření Liščí stezka se spoustou prolézaček a překážek, které musejí zdolat. Moc mě bavilo chodit po kládě a prolézat dřevěnou prolézačkou. Mumlavské vodopády se nám moc líbily. Odtud už jsme pokračovali do Janských lázní, kde jsme byli ubytovaní v hotelu Arnika. Po Janských lázních jsem se projel na mé oblíbené motorce a taky jsem poznal Krakonoše :-)

Druhý den, v sobotu, byl jako malovaný, a tak jsme společně s dědou vyrazili na Černou horu. Nahoru jsme se dostali lanovkou. Z Černé hory jsme se prošli 8 km do vzdálené Pece pod Sněžkou. Cesta vedla nádhernou přírodou. Já část cesty hezky ťapal, ale větší část jsem se nesl hezky v krosničce. V Peci jsme si dali za odměnu dobrý obídek. I tady mají Krakonoše :-) Po obídku jsme pokračovali lanovkou na Sněžku s mezi zastávkou na Růžové hoře. Na lanovce se mi moc líbilo a našim se líbilo hlavně na Sněžce. Byl odtud úžasný výhled do široka daleka.

Třetí den, v neděli, se počasí trošku zkazilo, ale naštěstí mrholilo jen ráno. Zajeli jsme se podívat do Špindlerova Mlýna, do Svatého Petra a odtud jsme pokračovali do ZOO ve Dvoře Králové. Tentokrát jsem byl asi nejvíc nadšený ze všech šelem a taky ze psů hyenových :-) Stál jsem od nich kousek, stejně jako od tygrů, lvů a levhardů. Po ZOO jsem se projel i vláčkem a poprvé v životě jsem byl na safari :-) Cestou domů jsme se ještě zastavili v barokním areálu v Kuksu.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 7.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mám rád písničkyFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

4.9.2008

Mám moc rád, když si s mámou zpíváme. Už umím spoustu písniček. Máma vždycky zpívá a občas vynechá nějaké slovo a já ho většinou správně doplním :-) Oblíbené písničky mám pojmenované. Písničce Utíkej, Káčo, utíkej říkám "Káča", Holce modrooké "Holka", Já mám koně, vraný koně "Koníky", Šly panenky silnicí "Panenky", Skákal pes přes oves "Pejsek", Kočka leze dírou "Kočka" a Prší, prší říkám "Prší" :-) Úplně nejoblíbenější je asi momentálně "Káča", kterou se pokouším i zpívat :-)

Kromě toho jsem se naučil ještě další říkanky - Kalamajka mik, mik, mik, oženil se kominík, vzal si ženu Elišku, v rozthaném kožíšku. Šel zajíček brázdou, měl kapsičku prázdnou, potkala ho Káča, dala mu koláč :-) 

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 4.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Umím další říkankyFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

3.9.2008

Naučil jsem se další říkanky. Mámo, táto, v komoře je myš. Pustíme tam kocoura, on tu myšku vyšťourá :-) A taky paci, paci pacičky, táta koupil botičky a maminka pásek, za myší ocácek a babička čepičku, za tu černou slepičku a dědeček kabátek, za těch deset prasátek. (Vyznačená slova doplňuju do říkanek já :-)

Jinak stále moc rád koukám na Shreka. Jasně vede před Krtečkem, Vlkem a zajícem i dříve oblíbenými Autobusy :-) Celého Shreka mámě komentuju. Popisuju všechno, co vidím a co kdo dělá :-) Taky rád koukám na Večerníčka. Večerníčka vždycky zdravím "Ajoj" (ahoj), opakuju po něm "Dobrý večer" a chci mu dávat pusinky. Taky vím, že já mám "nos", králíček má "čumáček" a slon má "chobot" :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 3.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Už mám všechny zoubkyFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

2.9.2008

Tak už budu mít brzy všechny zoubky, protože mi momentálně rostou dva poslední - dolní levá a pravá druhá stolička. Na štěstí o nich téměř vůbec nevím, takže nejsem ani trošku mrzutý.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 2.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 S Beníkem u kravičekFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

1.9.2008

Beník si u nás pomalu zvyká. Má moc rád společnost a je šťastný, když jsme s ním. Občas se nám motá pod nohama, ale já si tuto chlupatou kuličku okamžitě zamiloval :-) Dneska jsem ho vzal společně s mámou a dědou do kravína. Podělil jsem se s ním o svou svačinku, jogurt a taky jsme ho s mámou krmili piškoty. Je to náš mazlíček a já mu moc rád dělám "malá". Beník mě na oplátku hezky olíže :-) Občas bych si na něj chtěl sednout, ale než se k tomu odhodlám, tak Beník už je dávno pryč. Za ten jeden den, co je u nás, se naučil hravě zvládat schody. Je hrozně rád v naší blízkosti a stačí mu, že si lehne pod židli, na které sedíme a během chvilky spinká. Moc rád s námi ale lítá i po zahradě a hraje si s tenisákem :-) Pomalu se taky oťukává s Čičinkou a Macíkem.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 1.9.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nový čtyřnohý kamarádFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

31.8.2008

Tak mám nového čtyřnohého kamaráda :-) Je to 9ti týdenní štěňátko anglického kokršpaněla a budeme mu říkat Ben. Dneska jsme si ho přivezli z České Lípy. Beník je smíšek jako já a má moc rád, když ho někdo drbe na bříšku :-) Taky se mu moc líbilo na zahradě. Běhal s námi jako drak :-) Cestou od maminky se Beníkovi ale trošku stýskalo. Snad si u nás brzy zvykne. Jeho maminka se jmenuje Michelle a Beník se narodil jako druhý celkem z pěti štěňátek. Má jednu ségru a tři bráchy.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 31.8.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Slavím druhé narozeninyFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

30.8.2008

Oslavil jsem druhé narozeniny. Slavili jsme u babi a dědy v Chodouni a na tu slávu přijela i babi s dědou z Modřan, teta Martina a prababička Eva. Počasí se vydařilo, a tak jsme odpoledne grilovali masíčko. Moc se mi líbilo sfoukávání svíček na dortu, a tak jsem foukal hned několikrát, zas a znovu :-) Byl jsem paf z babiččina překvapení, z prskavky, kterou mi na dort taky přidala. Dortíky jsem dostal hned dva - jeden ve tvaru červeného autíčka a druhý kulatý s kytičkami. Radost mi udělalo dřevěné nářadíčko, se kterým si nakonec vyhrál i děda Jirka :-) S mámou a s tátou jsme měli rodinnou oslavu už ve čtvrtek. Máma mi udělala moc hezký nepečený dortík a dostal jsem od našich spoustu dárků, ze kterých jsem měl velikou radost. Z některých dárků měl velikou radost i táta :-) Takové autíčko na dálkové ovládání, to bylo taky něco pro něj :-) Dostal jsem mimo jiné i velikou knížku s pohádkami, ve které jsem si okamžitě zamiloval Otesánka. Četli jsme ho od té doby už několikrát :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 30.8.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jsou mi 2 rokyFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

28.8.2008

Uteklo to jako voda a já už slavím své 2. narozeniny. Ve dvou letech už taky umím spoustu věcí. Umím se napít z hrnečku aniž bych se pobryndal a když se mnou mají rodiče trpělivost, tak se umím sám i napapat. Dovedu si obout boty. Když vstávám z nočníku, tak se snažím natáhnout si kalhoty. Plenky sice ještě mám, ale už zůstávám po většinu dne suchý. Dělám bobečky hezky do nočníku. Raději čůrám ve stoje, než v sedě a jsem rád, když můžu něco pokropit :-) Rád běhám a říkám při tom buď "běžim" a nebo "utíkám". Rád skáču snožmo ze schodů. Na tříkolce jezdím, že se odrážím jako na odrážedle. Zatím ještě neumím šlapat. Jinak mám stále rád všechny možné rošťárny a lumpárny :-)

V mluvení jsem neskutečně ukecaný. Dokážu pojmenovat spoustu věcí i například výtah, nákupní košík, tramvaje, hrábě, motyčku a zvířátka jako jsou například pštrosi, velbloudi a ještěrky. Znám už opravdu hodně slov. Máma je asi u padesátky přestala už před časem počítat. Znám vlastnosti některých předmětů (malý, velký, mokrý, suchý, studený, teplý, ...). Už taky znám sprosté slovo "do prdele" :-( Umím pozdravy: ahoj, čau, nashledanou, dobrý den, dobrý večer a dobrou noc. Umím říct celé své jméno "Fíla Šefl" a že jsou mi "2 roky". Používám "chci" a "nechci". Občas říkám věty o více slovech. Baví mě telefonovat s tátou nebo s bábou :-) Miluju večerní pohádky před spaním. Momentálně vede Červená Karkulka. Dokážu odpovědět na spoustu otázek, které se Karkulky týkají. Vedle Shreka se v televizi moc rád koukám na Krtečka. Doplňuju slova v několika říkankách. Rád si prohlížím fotky a poznám na nich všechny své kamarády, blízké a "tety a strejdy" :-) Poznám i sám sebe :-) Vybírám si, co chci, aby mi máma zpívala. Říkám "koníky" a myslím tím písničku Já mám koně, vraný koně :-), říkám "holku" a myslím "Holku modrookou" a taky říkám "Káču" a myslím "Utíkej, Káčo, utíkej" :-) Jsem expert přes auta. Rozlišuju je podle toho, kdo v nich jezdí. S přehledem poznám auto táty, báby, moje a mámy i modrou Felicii, ve které jezdí Boubínovi a nebo auto strejdy Honzy :-) Taky poznám policajtské auto, popeláře, autobusy, tramvaje a sanitku :-)

Vydržím si již delší dobu hrát sám. Rád si hraju na písku, kde dělám bábovičky, nakládám písek na auta nebo prosévám písek přes sítko. Stále mě moc baví pomáhat dědovi na zahradě. Dokonce už mám svou vlastní motyčku :-) Stále si moc rád kreslím. Momentálně mě baví kreslit kola a tečky :-) Patelky, míček i příbor beru do pravé ruky, takže to vypadá, že budu pravák.

A na závěr mám ještě několik úplně nejčerstvějších novinek. Ta první je, že poznávám modrou barvu. Například z hromádky pastelek, vyberu tu modrou a z několika kelímků taky ten modrý :-) Taky mi máma objevila dva nové zuby. Jsou to dvě horní stoličky. Na štěstí mě zoubky vůbec nebolí. Takže mám zoubků už celkem osmnáct a už mi scházejí jen dvě poslední dolní stoličky. A poslední novinkou je, že baštím krásně jablíčka - žádné strouhání nebo mixování. Hezky celé jablíčko a hezky okusuju :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 28.8.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 280] Články 281290 z 668 [Dalších 378 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.