Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Fíla - Jak se mi daří a co už všechno umím
Jak se mi daří a co už všechno umím


[<<Předchozích 360] Články 361370 z 668 [Dalších 298 >>] 
 Můžu zase cestovatFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

7.4.2008

Tak můžu zase cestovat :-) Dneska si mě totiž máma nechala zapsat do svého pasu. Sice mi ještě platí můj dětský pas, ale už jen do půlky června. Tentokrát všechno proběhlo podstatně rychleji, než před rokem. Zapsali mě na počkání a stálo to 50 Kč. Teď máme až do mých deseti let klid.  

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 7.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Návštěva plzeňské ZOOFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

5.4.2008

S rodiči jsme se vyrazili mrknout na zvířátka do plzeňské ZOO. Zpočátku jsme čekali trošku lepší počasí, ale nakonec se to docela vybralo a pěkně jsme si to užili. Nejvíc se mi líbily opičky a lemuři. Hned po nich jsem byl opět nejvíc unešený z dravců. S tátou jsme se zašli podívat taky do terária. Máma hady moc nemusí, tak na nás počkala venku :-) Za to já z nich byl unešený. Máma prý doufá, že jí v puberte nepřinesu nějakého domů :-) Koníci, oslíci a zubři mě trošku zklamali. Byli líní a jen se tak povalovali. Medvídci se vzájemně pošťuchovali a váleli společně sudy. Téměř celou ZOO jsem prošel po svých, jen ke konci jsem se na chvilku povozil ve svém kočáře. K obědu jsme si dali můj oblíbený párek v rohlíku :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 5.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pár nových objevů :-)Fíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

4.4.2008

Tak teď vás seznámím s několika novými objevy, které jsem v posledních dnech učinil :-) Už umím zapnout sám propisku :-) Vím, kde mám bradu. Umím ji ukázat i na druhých. Pomalu začínám rozlišovat množné a jednotné číslo, takže například říkám "koka", když myslím jedna kočka a když jich je víc, tak říkám "koky" a podobně. Taky vím, že když mám někde bebíčko nebo se někde bouchnu, že můžu přiběhnout za mámou a ta mi to pofouká. Občas si pofoukám bebíčko i sám :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 4.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 První stříháníFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

2.4.2008

Tak dneska jsem byl poprvé ostříhán (když nepočítáme jen zastřihnutí ofiny od babičky Lenky asi před měsícem). Už jsem to potřeboval jako sůl, protože mám vlásky poměrně neposlušné a každý drží zpravidla jinak, než by měl - čili si to řekněme na rovinu, na hlavě jsem měl takové menší vrabčí hnízdo :-) Opět jsem byl za kabrníka, protože jsem to zvládl na jedničku s hvězdičkou :-) Mým kadeřníkem byl táta a vzal mě strojkem. Sice jsme spolu občas hráli na honěnou, ale jinak jsem chvilkami i hezky držel :-) Vlasy, které padaly na zem, mě hodně zajímaly.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 2.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Podruhé u zubaře a zadřel jsem si první třískuFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

1.4.2008

Mám za sebou další návštěvu u zubaře. Hned na začátek se musím pochlubit, že jsem byl tentokrát za velkého hrdinu :-) Vůbec jsem nebrečel a odnesl jsem si dokonce spoustu zážitků. Bude to asi taky tím, že jsem pana zubaře vyměnil za paní zubařku, která to se mnou náramně uměla. Nejdřív mě povozila na křesílku nahoru a dolů. Potom mi ukázala zajímavé světýlko, kterým dělala prasátka. Ale taková jiná, než znám já :-) A na závěr, jako vrcholné číslo, si nechala překvapení v podobě balónku. Byl sice trošku jiný, než jaké mám doma (nafoukla totiž svou gumovou rukavici :-), ale byl jsem z něho úplně stejně unešený. S paní zubařkou se prý uvidíme zase za půl roku. Klidně to může být i dřív, uvidím ji rád :-)

Odpoledne jsme jeli s mámou do Chodouně. Vyřádil jsem se tu na dětském hřišti a jako suvenýr jsem si domů odnesl svou první třísku :-( Na štěstí jsem dneska nebyl hrdinou jen u paní zubařky, ale i před mámou, když mi třísku vyndavala. Šlo to poměrně hladce. Hned potom jsem pomáhal dědovi nakládat a vykládat písek do mého nového pískoviště. Už se na to své království moc těším. Nakládal jsem do kolečka, ale i do své tatry. Byl jsem za velkého pomocníka :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 1.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Líbí se mi obrázková puzzle a užívám si hezké počasíFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

31.3.2008

K Vánocům jsem dostal od tety Káči puzzle s maxipsem Fíkem. Moc se mi líbí. Zatím ho ještě sám skládat neumím, ale jsem nadšený, když mi obrázky skládá máma. Pozorně ji sleduju, jak se to dělá :-)

Jinak si užíváme hezké počasí. Dopoledne jsme byli s mámou krmit kachny u Litavky. Taky jsem si tu nasbíral klacíky a přinesl jsem si je domů. Pořád si musím nosit nějaké poklady :-) Odpoledne jsme se zajeli podívat za prababičkou Evou a řádil jsem na zdickém dětském hřišti. Seznámil jsem se tu s Tomáškem a Anetkou. Na dětských hřištích je to pro mě teď nejlepší. Chvíli si hraju na pískovišti, za chvíli už jezdím na skluzavce a nebo se houpu.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 31.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Na výletě v SrbskuFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

30.3.2008

Konečně jsme s rodiči podnikli výlet do Srbska, který jsme měli v plánu už o Velikonocích. Kvůli počasí jsme ho ale odložili. Tentokrát se počasí opravdu vydařilo, a tak jsme si to i pořádně užili. Nebyl bych to já, kdybych hned na začátek nevyvedl nějakou vylomeninu. Naši přendavali autosedačku a kočárek a mě mezitím zaujala obrovská louže se spoustou bláta :-) Než se naši rozkoukali, tak už jsem v ní prákrát hezky zadupal a musel se jít s mámou domů převléknout a umýt boty :-) Cestou do Srbska jsem viděl koníky, dokonce i oslíka a taky spoustu vláčků. Dali jsme si tu oběd v oblíbené restauraci, kde mají prima pískoviště se spoustou hraček. Tady jsem se opravdu vyřádil. Neměl jsem ani čas se pořádně najíst :-) Nejvíc jsem si oblíbil míchačku. Po obědě jsme se prošli ještě po Srbsku. S tátou jsme házeli do vody žabky a máma mě zase zhoupla na houpačce. Zpátky jsme jeli vlakem. Jel jsem poprvé a moc se mi to líbilo a měl jsem oči na vrch hlavy :-)

Odpoledne jsme ještě zajeli za babičkou a dědou do Chodouně. I tady jsem se vyřádil na houpačce a vytáhl i oblíbenou tatru. Tentokrát jsem si ji už tlačil sám a jezdil jako o závod :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 30.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 PohádkyFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

29.3.2008

Začínáme si s rodiči číst před spaním pohádky. Dneska jsme zvládli hned pohádky dvě - O kocourovi v botách a O třech medvědech. Ze začátku se dožaduji i prohlížení obrázků, ale po chvilce si hezky lehnu, poslouchám a pěkně mě to uspí :-) Nejraději ze všeho mám ale pohádky, které rodiče nečtou, ale vyprávějí. Ty poslouchám opravdu pozorně. Máma mi vypráví o Červené Karkulce.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 S Déňou na pískovištiFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

28.3.2008

Vypadá to, že snad už konečně začíná jaro, a tak jsme odpoledne zajeli s mámou za Déňou, Amálkou a "tetou" Monikou a společně jsme vyrazili na pískoviště a na houpačky. S Déňou jsme jezdili jako o závod na skluzavce a taky jsme se vyřádili na pískovišti. Půjčil jsem mu lopatku a on mně na oplátku bábovky ve tvaru dinosaurů. Taky jsme se tu seznámili s novým kamarádem Davídkem.

Ještě dopoledne jsme byli v mateřském centru na cvičení pro děti s básničkami a písničkami. Básničky a písničky mě moc nebraly. Nechtěl jsem u mámy vůbec sedět :-( Nebyl jsem ale jediný. Za to když přišly na řadu pohybové hry, tak jsem byl ve svém živlu. Líbilo se mi dělat s mámou kotrmelce, podlézat pod tyčkami, lézt látkovým tunelem a taky po lavičce a po žebřinách. Taky jsem byl unešený z bublifuku :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 28.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zítra mi bude devatenáct měsícůFíla - Jak se mi daří a co už všechno umím

27.3.2008

Je mi devatenáct měsíců!

Za uplynulý měsíc jsem se naučil běhat, chodit pozpátku a taky se snažím napodobovat mámu a vyskakovat. To mi ale zatím ještě moc nejde. Baví mě, když mě někdo honí. To se při tom řechtám na celé kolo a vydržel bych takhle dovádět pěkně dlouho. S míčem umím házet opravdu daleko. Zatím stále raději házím, než kopu. Asi ze mě roste nějaký DJ nebo tanečník, protože jakmile slyším hudbu, tak už se pohupuju do rytmu :-) Taky mi máma koupila xylofon, do kterého mě baví bušit. Tak možná budu v budoucnu hrát v nějaké kapele na bicí nebo na bubny :-) Stále jsem doma za velkého pomocníka a baví mě pomáhat s čímkoliv.

Zoubků už mám celkem šestnáct. Konečně mi vyrostla poslední trojka, vpravo dole. Baví mě si zoubky čistit a hlavně mi taky chutná moje zubní pasta :-) Ráno vždycky chodím s kartáčkem a chtěl bych si zoubky čistit znovu.

Největší skok jsem asi učinil v mluvení. Začínám mluvit čím dál víc i na veřejnosti a pokouším se o stále nová slovíčka. Začal jsem skloňovat - hlavně mami a babi, a taky používat zdrobněliny - holkyka (to je holčička), kytika (kytička), kavika (kravička), koník. Hodně napodobuju zvířátka a ukazuju na ně na obrázcích i ve skutečnosti a pojmenovávám je ("pejek" je nově pejsek a "opi" je opička :-). Taky umím moc krásně chrochtat :-). Z říkanek a písniček mám zrovna teď nejoblíbenější "Holka modrooká" (křičím na mámu "holka, holka", aby zpívala :-), "Ten náš Pavel" (doplňuju sám závěrečné "bos") a stálici "Kovej, kovej, kováříčku" (pokouším se říkat "kovej, kovej a bouchám se do chodidel :-) Umím si požádat o pití, když mám žízeň (říkám bumbat).

Rád si hraju s kostkami (stavím komíny, řadím je vedle sebe a nebo různě nakládám a vykládám), s kroužky (řadím je na tyč podle velikosti, než byste řekli švec :-), s míči, s balónky, s dřevěným pexesem (dávám párové obrázky k sobě a říkám, co vidím na obrázku) a se zvířátky (většinou je beru sebou na procházky a protože nevím, kterému dát přednost, tak se je snažím pobrat všechny. Při jídle všechna zvířátka rozestavím na stole a baští spolu se mnou :-). Taky poznávám nová zvířátka - pandu, antilopu, slona,... Rád čmárám pastelkami (máma vystavuje na lednici má nejlepší díla :-) a taky jsem začal tahat za sebou na šňůrce své oblíbené hasičské auto. Oblíbil jsem si vedle postaviček Večerníčka a Bobíka taky Cipíska a rád si prohlížím knížku s ním. Občas se umím pořádně rozčilovat, když se mi něco nepodaří tak, jak bych chtěl.

Začal jsem opět chodit do herny mateřského centra, kde se potkávám s Nikolkou a s Viktorkou. Holky znám původně z plavání. Vždycky se tady vyblbnu. Jsem rád mezi dětmi. Taky moc rád chodím ke Klaunovi, kde se vždycky seznámím s novými dětmi, svezu se na skluzavce, vyřádím i na jiných houpačkách a taky na houpacím koníkovi a gumové zebře :-)

Opět jsem zažil spoustu nových zážitků. Byl jsem poprvé na dětském karnevalu. Šel jsem za čmeláčka :-) Taky se hodně slavilo - babička Lenka padesátku, děda Fanda šedesátku a prababička Jarmila osmdesátku. Z babičiny a dědovy oslavy jsem viděl videokazetu a když jsem se viděl v televizi, tak jsem z toho byl nadšený.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 27.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 360] Články 361370 z 668 [Dalších 298 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.