Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník ...DOBRÉ RADY...
vše, co se může hodit


 Články 110 z 31 [Dalších 21 >>] 
 NOČNí KOJENí VERSUS KLIDNÝ SPÁNEK 1....DOBRÉ RADY...

Cifka nám napsal(a): Jakožto jedna z nevyspaných a zoufalých maminek jsem se nedovolila a přepisuji letáček, který jsme dostali při předporodní přípravě. Přestože toho bylo o nočním kojení a spánku napsáno nejen tady mnoho, informace o chronické nespavosti, kterou může matka přivodit miminku jsou pro mě nové. Doufám, že pomůže a autorky se na mě nebudou zlobit.


Mezi 4.-.6. měsícem života dítěte se vyvinou spánkové cykly a noční spánek dítěte se podobá spánku dospělého člověka. Miminko se asi 8 -10krát za noc částečně probere, aby se pohnulo a zkontrolovalo, jestli je všechno v pořádku.
Za normálních okolností jen asi 2 z těchto probuzení jsou úplná a v při těchto probuzení pokud je to potřeba, můžete dítě nakojit bez toho, aniž byste způsobila problém. Pokud ho však nakojíte vícekrát, částečná probuzení budou nahrazena úplnými a zdravý noční spánek se rozbije. A důsledky? Unavená máma, mrzutý človíček a seriózní spánkový problém.

Ukazuje se, že příliš časté noční kojení od čtyř měsíců věku dítěte narušuje přirozené biologické rytmy v průběhu dne je naše teplota přirozeně vyšší, než v noci a vylučují se i jiné hormony. Přes den jsme zvyklí přijímat potravu pravidelně, ale v noci se žaludek neotvírá a tak ani nepocítíme hlad. Velký kalorický příjem v noci může zvýšit tělesnou teplotu a pozměnit přirozené vylučování hormonů, které nám pomáhají lépe spát a noční spánek získá některé charakteristiky denního zdřímnutí. A tak se stane, že se miminko úplně probere 8-10x za noc reálně hladové a pokaždé požaduje krátké kojení. V důsledku častého nočního kojení není přes den dostatečně hladové a proto kojení v noci opravdu potřebuje a tak vzniká bludný kruh.

Jaké chyby maminky dělají?
Uvědomte si, že miminko často vydává zvuky i pláče ze spaní a nemusí to nutně znamenat, že je hladové. Dejte mu možnost se zase do spánku ponořit a nechte ho pár minut plkat. Pokud je dítě nemocné, nebo mu rostou zuby, zkuste ho ukonejšit bez kojení.
Pokud je vašemu dítěti více, jak 8 měsíců a budí se 8x za noc, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Některé děti se však budí pouze dvakrát za noc a není to nic závažného. V takovém případě záleží na mamince, aby se sama rozhodla. Pokud ji noční vstávání deprimuje a unavuje, může použít jednu z následujících technik.

Více ...
Vložil: Amazonka 4D dne 31.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 NOČNí KOJENí VERSUS KLIDNÝ SPÁNEK 2....DOBRÉ RADY...

Příprava na spánkový trénink
Krok 1 - Připravte se psychicky
Spánkový trénink zkrachuje velmi často na tom, že rodiče nemají dostatek víry a odhodlání, nebo energie a vzdají se dřív, než přijdou výsledky.
Krok 2 - Vyberte vhodný čas
Je důležité, abyste vy i vaše dítě byli v pohodě - nezačínat v době nemoci, když se klubou zuby atd.
Krok 3 - Pořádně dítě nakrmte přes den
Dětem do osmi měsíců nejsou příkrmy plnohodnotnou náhražkou mat. mléka. Je důležité dítě nakojit alespoň lx za den. Miminka starší 6. měsíců by měla jíst 2-3 příkrmy za den. Je možné, že vaše dítě nebude dobře přijímat příkrmy během dne právě díky tomu, že v:elkou část své kalorické potřeby přijímá v noci. Udělejte co je ve vašich silách a doufejte, že až začnete redukovat noční kojení, uvidíte zlepšení i ve dne.
Krok 4 - Věnujte pozornost dennímu spánku.
Pokud dítě dlouhodobě málo spí, stane se chronicky unaveným. Tělo začne v tomto stavu bojovat s únavou zvýšenou aktivitou. Zdálo by se, že pokud dítě spí přes den méně, bude v noci spát lépe. Opak je však pravdou. Pokud se dobře vyspí přes den, bud mít o to spokojenější a delší spánek přes noc! Není to logické, ale biologické! Pokud dítě spí 11 hodin (místo 14) denně a méně, je pravděpodobně chronicky unavené!

Známky chronické únavy: přehnaná aktivita, nervozita, neschopnost delšího soustředění, věšení se na mámu, náladovost, mrzutost
Chronicky unavené děti nevykazují známky únavy jako: pokles aktivity, ztráta zájmu o lidi a hračky, lehání si na zem. Zívání, skelný pohled
Krok 5 - podpořte dítě v tom, aby se naučilo usínat samo - Využijte každou příležitost k tomu, abyste mu dala možnost usnout jinak, než při kojení

Tipy, jak situaci zlepšit
1/ Dejte dítě večer brzy spát - když promeškáte správný čas, bude dítě večer unavené a bude mu dlouho trvat, než se dostatečně uklidní a usne. Vystopujte ideální čas pro vaše dítě!
2/ Uložte dítě včas na dopolední spánek - velmi unavené dítě může být unavené již 1-2 hodiny po probuzení. Pokud vaše dítě spí již jen jednou denně, zkuste ho uložit již v 11 :00 hodin.
3/ Sledujte známky únavy - zkuste ho dát spát dříve, než organismus spustí útok proti únavě a dítě zase ožije.
4/ Vybudujte flexibilní režim - dítě má biologické hodiny, které mu říkají, kdy má jít spát ~ částečně začínají fungovat ve čtyřech měsících, v devíti je již dítě plně připraveno na pravidelný režim. Pokud den nemá žádnou strukturu, biologické hodiny nemají šanci se nastavit.
5/ Vybudujte si večerní rituály - večeře, koupání, čtení knížky, uložení do postýlky. Všechny tato činnosti připravují ditě ke spánku, uspokojují ho a dávají nu signál, že má jít spát. Důležitý je kraťoučký rituál i před poledním spaním - třeba jen zatažení závěsů a vždy stejný sled událostí.

Pokud se vaše dítě v noci budí často, je dobré se nejprve pokusit omezit počet a délku kojení, i když se potom rozhodnete ho nechat plakat. Tím přestavíte jeho biologické rytmy a pomůžete mu naučit se přijímat přes den víc potravy. Hlavní myšlenka těchto metod je v tom, že máte větší šanci na úspěch a je méně drastické, když příjem mléka v noci snižujete postupně. Je pravděpodobné, že v průběhu aplikování některé z těchto metod se vyspíte v noci ještě méně než dosud a proto budete potřebovat mnoho sil, abyste vdržela dostatečně dlouho.
Ať už vám síly došly, nebo ne, možná se vám zdá, že popsané metody u vás nefungují. Pak se můžete rozhodnout pro rychlejší a účinnější metodu - nechat dět'átko plakat.

Více ...
Vložil: Amazonka 4D dne 31.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 NOČNí KOJENí VERSUS KLIDNÝ SPÁNEK 3....DOBRÉ RADY...

Metoda 1 - Naučte se rozeznávat zvuky, které dítě vydává ze spaní - možná reagujete příliš rychle a dítě kojíte při každém zakňourání a zaplakání. Pokud se dítě opravdu probere, nakrmte ho, ale s minimální aktivitou. Nerozsvěcujte světlo, nemluvte s ním a plenku vyměňte, jen když je pokakaná, nebo úplně mokrá. Neberte si dítě do postele, abyste oba při kojení neusnuli.
Metoda 2 - Snažte se postupně odstranit asociaci usínání při kojení - cílem této metody je naučit dítě usnout bez prsu v ústech. Cílem je dítě kojit, jen když aktivně saje a nenechat ho u kojení usnout. Pokud se sání zpomalí, dítě začne být ospalé prs mu vezměte. Dítě bude pravděpodobně protestovat a tak ho zas přiložte a postup opakujte. Zkoušejte to vytrvale alespoň deset dní večer a v noci. Po několika úspěšných pokusech zjistíte, že se celý proces zjednodušuje.
Metoda 3 - Jádro noci (Core night) - Hlavní myšlenkou této metody je nekojit dítě v době, kterou již dříve prospalo. Pokud se dítě některou noc probudí o půlnoci a potom až ve čtyři, nikdy ho už častěji nekojte. Pokud se dítě probere v těchto hodinách, které dříve prospalo, zkuste počkat pár minut, jestli neusne, nebo zkuste jakoukoliv jinou uspávací metodu - dudlík, neslazený čajík, vodu.
Metoda 4 - Ferberova metoda - Postupné prodlužování intervalů mezi kojením a zároveň postupné zkracování kojení. Nekojte častěji, než každé dvě hodiny a zkracujte dobu kojení vždy o 1-2 minuty. Další den nekojte častěji než po 2,5 hodinách a opět zkraťte kojení o další minuty. Po dvou týdnech byste měla noční kojení úplně odstranit. Metoda 5 - postupné odvykání dítěte na nočni kojení. Dejte místo kojení láhev mléka - místo mléka čaj, čaj řed'te až budete nabízet jen vodu - nedejte láhev - dítě chvíli noste - nechte dítě v postýlce - jen k němu mluvte - žádná slova - atd.

Nechte dítě plakat
Mnoho zoufalých rodičů, kteří nemají sílu zvládat nepřiměřené noční buzení svých malých ratolestí, se rozhodne ukončit noční dovádění tímto rázným způsobem. Tento způsob má své odpůrce i propagátory, kteří mají v rukou pár dobrých důkazů, proč tento způsob ve skutečnosti není až tak hrozný a tak osvobozují rodiče od pocitu viny. Pokud si vaše dítě vybuduje vážný spánkový problém a bude dlouhodobě chronicky unavené, bude to přirozeně ovlivňovat jeho náladu, pocit spokojenosti a bude celkově více plakávat únavou a celková nespokojenost může mít následky na psychice a přispět k hluboké vnitřní nejistotě. Zdravý postoj k rodičovství určitě nezahrnuje povinnost dát dítěti všechno co chce, ale spíš dát mu všechno co potřebuje.
Metoda 6 - Pláč (Cry it out) - nechte dítě v pokojíku, zavřete dveře a nechte ho plakat, dokud neusne. Když už s tím jednou začnete, je důležité to vydržet do konce a nevzdát to po 30 minutách, jinak vaše dítě naučíte, že když bude dostatečně dlouho plakat, dočká se vás. Čím je dítě starší, tím je vytrvalejší.
Metoda 7 - Kontrolovaný pláč - nechte dítě plakat a choďte ho v pravidelných intervalech, které pokaždé a každý den budete prodlužovat, kontrolovat. Když přijdete dítě zkontrolovat, nerozsvěcujte světlo, nemluvte na něj, negestikulujte. Cílem této metody je, aby se vaše dítě naučilo samo usínat.

První 4 měsíce - prevence
Do čtyř měsíců je miminko ještě příliš malé a spánkový trénink se nedoporučuje. Pokud se dítě starší 4 měsíců budí častěji, než 3x za noc, příčina bude asi jinde, než v hladu.
Abyste zabránila nepřiměřenému nočnímu kojení, můžete v prvních měsících podniknout některé kroky: naučte se rozlišovat zvuky, které dítě vydává ve spánku, neučte dítě usínat i jindy, než při kojení, od malička dítě naučte usínat v postýlce i když si ho později v noci budete brát do postele. Nezapomeňte ani na zdravé spánkové návyky - dostatek spánku přes den, rituály před spaním. .


Podle článku RNDr. Marie Murgašové
zpracovala a upravila
Pavlína Kallusová - Centrum naděje a pomoci

Více ...
Vložil: Amazonka 4D dne 31.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Vkládání obrázků do diskuse...DOBRÉ RADY...

Předpoklad: Obrázek musí být někde na internetu, např. tady v albu na rodince:) Postup: 1. Zjisti a zkopíruj adresu obrázku: Pravou myší klepni na obrázek, vyber Vlastnosti obrázku. Z vlastností zkopíruj adresu fotky (celou, musí začínat na http:// a končit na .jpg,nebo .gif...) Zkopíruj např. pomocí kombinace kláves Ctrl+C. U některých prohlížečů stačí klepnout pravým tlačítkem myši na fotku a zvolit "Kopírovat adresu obrázku". 2. Do diskuse napiš: (img src=adresa fotky), jen místo kulatých závorek () dáš špičaté závorky <> a je to :-))) Adresa fotky se dá vložit např. pomocí kláves Ctrl+V. Zdroj: Amazončin příspěvek ohledně vkládání (musím si to napsat někam, abych to zase našla, až to budu potřebovat:)

Více ...
Vložil: mravkolev dne 7.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak vkládat na Rodině fotky do diskuze...DOBRÉ RADY...



JAK DĚLAT NA RODINCE SMAJLÍKY A VKLÁDAT FOTKY Info
Tento návod jsem stáhla z Rodinky,tak doufám,že se majitelka nebude zlobit,že to sem vkládám


Základem všeho je, aby byl obrázek nebo smajlík někde na internetu. Co se smajlíků týká, tak veliký, převeliký výběr je na stránkách smiles.zy.cz. A pokud chcete vkládat nějaké vlastní obrázky, které jinde na netu nejsou, můžete si založit třeba vlastní fotoalbum na Rodině, kam si nejdřív fotky jednoduchým způsobem z počíače přenesete.

<IMG SRC=http://www.rodina.cz/g/icon/cert001_1.gif> - takhle vypadá obrázek ve formuláři...
... a takhle v diskuzi

IMG SRC = značka pro obrázek
http://... = adresa obrázku; zjistíte ji tak, že na obrázek kliknete pravým tlačítkem myši, zvolíte vlastnosti... a už uvidíte i řádek "adresa (URL)". Opět, adresa se musí zadat celá, i s tím http://

Pokud budete odkazovat na smajlíky ze stránek Smiles.zy.cz, má každý vedle sebe rovnou uvedenou adresu, kterou stačí zkopírovat, ovšem POZOR! bez uvozovek.

Obrázek je možné dále upravovat spoustou dalších značek, zmínila bych akorát dvě nejdůležitější:

WIDTH = šířka obrázku
HEIGHT = výška obrázku (oba atributy najdete stejným způsobem, jako adresu, udává se v pixelech)

Jestli je obrázek velký "tak akorát", potřebovat je nebudete. Pokud je však poněkud rozměrnější, s ohledem na ostatní návštěvníky stránek je vhodné ho pomocí těchto atributů zmenšit. Načítání velkých obrázků totiž může docela zdržovat, a pokud má člověk vytáčené připojení, může to být docela k vzteku. A taky to "roztahuje" diskuzi do šíře, což zas dohání k vzteku mne ;o)
Více ...
Vložil: Srpnovka07 dne 7.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Aktivní odkazy...DOBRÉ RADY...
Chcete-li udělat v diskuzi aktivní odkaz, tak je postup následující :

<A HREF=http://www.rodina.cz TARGET=_blank>Rodinka</A>

A HREF = odkazuje na nějakou adresu na internetu
http://... = adresa dokumentu; vždy se musí zadat celá; pokud máte dokument otevřený, můžete si adresu z horní lišty prohlížeče zkopírovat - máte tak jistotu, že jste se třeba někde nepřepsali (pak by link odkazoval na neexistující dokument...)
TARGET=_blank = otevře stránku v
novém okně; pokud tuto část tagu vynecháte, otevře se dokument v okně stávajícím.
Rodinka = libovolný text, který bude vidět
/A = ukončení celého tagu

Takže pokud si celý tag okopírujete do formuláře tak, jak je, po načtení do diskuze se objeví v takovéto podobě:
Rodinka


E-mail

<A HREF=mailto:sylvie@arkona.cz>
moje adresa</A>

princip viz. výše, mailto: = odkazuje na určitou mailovou adresu

Takže nakonec to v diskuzi bude vypadat takto:
moje adresa

Více ...
Vložil: Srpnovka07 dne 7.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 dobrý článek o výživě v prvním roce...DOBRÉ RADY...

http://www.provita.sk/nut.htm

Více ...
Vložil: Amazonka 4D dne 3.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 videa - úvazy...DOBRÉ RADY...

kříž s kapsou venku

http://www.youtube.com/watch?v=CamfWi0cEU8

kříž s kapsou uvnitř

http://www.youtube.com/watch?v=ssgdY_ydpnI&mode=related&search=

 

Více ...
Vložil: Amazonka 4D dne 3.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 co jíst a nejíst v posledním trimestru a při kojení...DOBRÉ RADY...

co jíst a pít ve třetím trimestru a při kojení…s ohledem na prdíky a možnou alergii

 

 

Nejvýznamějšími alergeny jsou

CITRUSOVÉ PLODY

JIŽNÍ OVOCE

JAHODY

BROSKVE

MLÉČNÉ VÝROBKY

VEJCE

RYBY

MED,OŘECHY A ČOKOLÁDA

DRÁŽDIVÉ KOŘENÍ

Těchto výrobků bychom se měly v posledním trimestru a při kojení vzdát,pokud máme alergii v anamnéze my,nebo partner,případně sourozenec miminka.Je tu šance,že o hodně snížíme výsky alergie,většinou atop. ekzému.

 

Při kojení je možné opatrně tyto potraviny zařazovat s tím,že vyzkoušíme jednu,počkáme tak týden a když se reakce neobjeví,je tu šance,že jí miminko mít nebude.Všímáme si kožních,nebo trávící problémků…i více prdíků může signalizovat alergii na danou potravinu.Nám se takhle poprvé projevila alergie na KM.

 

Co se týče nápojů,tak bychom se měli vyhýbat různým džusům s podílem „zakázaného“ ovoce,kakau….co se týče,kávy,Coly a černého čaje,tak v těhotenství zakázána není,ale kofein a tein přecházejí do mléka,a mohou tak způsobit miminku nespavost.

Bublinky,ač se traduje že nadýmají,tak to nebylo nikdy prokázáno,a i laicky si nedovedu představit,jak CO2 z limonády přejde přes krev do mléka.Ale je fakt,že to některým miminkům vadí,tak to chce vyzkoušet.Stejně jako většinu nadýmavých potravin….každému vadí něco jiného.

Z těch nerizikovějších:

ČERSTVÉ PEČIVO

CIBULE

LUŠTĚNINY

BRUKVOVITÁ ZELENINA

KAPUSTA,KVĚTÁK,BROKOLICE…

MLÉKO

MASTNÁ JÍDLA

Miminkům také občas nechutná mlíčko,jedla-li mamina česnek,nebo jiné koření.

 

Tohle vše chce vyzkoušet,ale často to první tři měsíce vypadá na dva dny starou suchou housku J

Více ...
Vložil: Amazonka 4D dne 16.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Maliník,lněné semínko,bylinky a další rady v těhotenství...DOBRÉ RADY...

Bylinky a koření, které mají PŘÍZNIVÝ VLIV na bříško :

Maliník – doporučuje se pít od 34 TT, má tonizující vliv na hladné svalstvo dělohy a střev, tak připravuje bříško na porod, navíc čaj z něj je dobrý voňavý a když si k tomu představíte maliny …
Prcha chlumní aneb arnika – masážní olej s jejím obsahem zlepšuje prokrvení pokožky, zabraňuje vzniku pajizévek – striím, odstraňuje také svalové napětí
Len setý – od 34 TT 1 lžíci denně, jak říká lidová moudrost, len nechá dítě hladce vyklouznout, je to slabé laxativum, v uvedeném množství nevyvolá průjem, ale upraví stolici, pozor – musí se vydatně zapít jinak působí opačně a způsobí zácpu.

Bylinky vhodné při PORODU :

Skořice – skořice vyvolává porodní stahy, pokud je Vám její vůně příjemná je ideální si ho vzít s aromalampou do porodnice, také si její vůni můžete dopřát několik dní před termínem porodu, nám to bylo velice příjemné
Kontryhel – stimuluje zatahování dělohy po porodu, snižuje krvácení při porodu a spolu s meduňkou navrací energii po porodu a zvyšuje sekreci mateřského mléka, je ideální si čaj z něj vzít k porodu a pít ho i během hospitalizace až do konce 6tinedělí
Dubová kůra – působí hojivě na pokožku, intimní mycí gel s jejím obsahem hojí zranění po porodu
Chlorophyl – hojí a zklidňuje zranění po porodu, v lékárně se dá koupit jako spray.

Několik rad na nemilé bolístky, které provází těhotenství :

Ke zmírnění otoků nohou pomáhá konzumace hroznového vína, jablek, chřestu a samozřejmě pití dostatečného množství vody.
Na zácpu pomůže pití jablečné šťávy, nejlépe na lačno, povzbuzuje střeva a navíc dodá tělu minerály a jíst potraviny bohaté na vlákninu.
Bolestem zad pomůže masírování s oleji, dobrý je z levandule lékařské a tymiánu, levandule zmírňuje bolest a tymián uvolňuje napětí ve svalech.
Na hemeroidy hojivě působí přiložený extrakt z habru obecného a zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny.


Doufám, že Vás tyto informace alespoň trošku zaujaly. Čerpala jsem je jak z knih tak z internetových serverů, tímto děkuji jejich autorům.
Přeji Vám ať se období těhotenství a porod Vašeho miminka stane Vaším nejkrásnějším obdobím a největším životním okamžikem a budete na něj rády vzpomínat tak, jako já.

Více ...
Vložil: Andy s klukama dne 11.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 31 [Dalších 21 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.