Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník * Naše dobrůtky
Podělme se o naše speciální receptíky


 Články 110 z 65 [Dalších 55 >>] 
 Dort od Leontýnky* Naše dobrůtky

Holky recept na korpus najdete tady: http://sladkyoblacek.blog.cz/1006/orechovy-dort. Doporučuji péct na tu nižší uvedenou teplotu, ale déle. 40 minut bylo málo.

Forma má průměr asi 20-22 cm? Je to ta menší. Prokrajovala jsem dvakrát a odkrojila jsem vršek, protože byl trošku připečený.

Krém jsem udělala z cca 125g másla, 3 lžíce moučkového cukru a pudink z 300ml mléka, jednoho pudinkového prášku a 2 lžic cukru. Vystačilo na promazání, omazání okolo a nahoře. Pekla jsem v pátek, zdobila v sobotu odpoledne. Nejdřív jsem promazala vnitřek, zatížila prkýnkem a nechala v ledničce chvilku ztuhnout. Pak jsem omazala zvenku a nahoře. Na krém jsem přilepila tyčinky KitKat (pozor, spotřeba fakt velká, asi 12 balíčků). Rozlamovala jsem po dvou, aby to rychleji přibývalo ;) ovázala jsem stužkou, ale drželo to pěkně i samo. Pak zase do ledničky ztuhnout a pak po dvou vrstvách čokoládu. 125ml šlehačky svařit a v tom rozpustit nalámanou čokoládu na vařeni (200g). Nejdřív jednu vrstvu, aby se zatřel krém, chvilku nechat ztuhnout a pak na to zbytek.

Stáňo gelovou barvu mi kupovala kamarádka v cukrářských potřebách. Ale určitě můžeš použít i práškovou z hyper super ;) Ta se musí ale rozpustit v trošce vody. Ta gelová je super, že stačí pár kapek nabrat na párátko a dobře se přidává. Ale je fakt, že jsem to do té marcipánové tyčinky dostávala docela dlouho :D Takže to chce připravit si dopředu a obrnit se trpělivostí.

Více ...
Vložil: Správce zamlklinek dne 25.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 pomazánky* Naše dobrůtky

Zeleninová pomazánka od Leontýnky

nastrouhaná mrkev, cibule na kostičky, osmažit, nastrouhat uvařené brambory a k tomu pom. máslo a trochu majonézy

Brokolicová pomazánka od Leontýnky

brokolici uvařím do měkka, rozmačkám, v misce si smíchám pom. máslo s majonézou, troškou hořčice (dávám francouzskou), strouhaným sýrem, solí a pepřem a přimíchám brokolici

Drožďová pomazánka od Zerat

já mám tu drožďovou pomazánku už vymazlenou. Dělám na 2 kostky droždí se 3-4 vajíčky. Hezky do skoro zlatova usmažím cibulku, na ni dám rozpustit to droždí, trošlilinku posmažím a zaleju rozklechtanými vajíčky se solí. Prosmažím a pak zasypu trošku Indickým kari. Vychladím, a pak promixuju v sekáčku s majonézou a bílým jogurtem a dochutím příp. ještě kari.

Ale opravdu u nás je důležité ji dobře prosekat tou sekací nádobou nebo mixerem na jemnou pomazánkově hutnou kaši. A na tu pomazánku jsem včera dala plátky sterilované červené papriky (tu mám domácí od tchýně a všichni ji máme moc rádi).

Mrkvová od Hanky

mrkev a strouhaný sýr - tak půl napůl sůl, bílý pepř, majonéza, trochu jogurtu na odlehčení.... na celozrnnou bagetu ozdobit čerstvou petrželkou ... dělávám jako jednohubky a mají kolikrát větší úspěch než salámové

 

taky je moc dobrá z mmb www.mimibazar.cz/recept.php?id=82380 - myslím, že mne na ni taky navedla Leontýnka

Více ...
Vložil: Správce zamlklinek dne 28.2.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Řezy Afrika (je to na plech, žádný dortík, na to já jsem kopyto)* Naše dobrůtky
recept od Jáji

Řezy Afrika (je to na plech, žádný dortík, na to já jsem kopyto)
200g cukru moučky
200ml oleje
3 vejce
200g polohrubé mouky
1/2 prdopeč
1 lžička sody
2 lžičky skořice
50g mletých ořechů
130g jemně nastrouhané mrkve
130g rozmačkaného banánu

krém: 100g másla, 100g cukru, 1 tvaroh, 1 vanil.cukr

na plech buď papír nebo vymazat a vysypat
něco nahoru na posypání (ořechy, sezam, granko..., měli jsme i lentilky, co měly děcka po ruce)

umícháš těsto, upečeš 20 min při 170st. a pak potřeš krémem. Do lednice ztuhnout, nejlíp přes noc.
Je to dobré, zdravější než obyč buchty (já dávám místo polohrubé mouky celozrnou), ale taková "sušší", ne klasická mokřanda, jakou máš, Osky, ráda!
Ale jedlé to je až moc. U nás už nezbyl ani drobeček~Rv A to já jsem měla tak možná 2 kousky, možná ani to.

Více ...
Vložil: Správce zamlklinek dne 6.2.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 tvarovací čokoláda od Zerat* Naše dobrůtky

recept na tu tvarovací čokoládu ~;) "30g vody a 30 g cukru krystal chvilku povařit ( má to mít teplotu 102 °C) ale není potřeba to přesně měřit- prostě chvilku povařit , pak odstavit z ohně a přidat 100 g glukozového sirupu ( nebo pšeničný, kukuřičný -jaký kdo používá) a rozmíchat a nechat zchladnout na teplotu kolem 40 °C -( nepálí na ruku)
300g tmavé čokolády rozehřát opatrně taky na teplotu kolem 40°C(já rozehřívala ve vodní lázni). Cukerný rozvar vleju do čokolády a míchám dokud se pěkně nespojí a neodděluje se od hrnce. Tuto hmotu vyleju na mikrotenovou folii na pracovní plochu a nechám asi tak 1/2 hodiny prochladnout a poté prohňácám a podle potřeby nechám ještě zatuhnout. Skladuji v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě a před použitím znovu propracuju v ruce a pak tvořím růže nebo lístečky atd."
Ajko, jj princip skládání růžiček je stejný jako u marcipánu ~;)
Hani, nemám žádné zrychlováky na lístečky, - všechno ručně vymodelované, vykrajované nožíkem.

Více ...
Vložil: Správce zamlklinek dne 13.3.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MEDOVÉ TRUBIČKY PLNĚNÉ KRÉMEM* Naše dobrůtky

90 minut + 1 den na odležení těsta (nechala jsem odležet jen pár hodin)

suroviny na asi 30 trubiček: 125g hl. mouky, 50g moučkového cukru, špetka jedlé sody, 75g medu, 1 žloutek, 1 polévková lžíce mléka(záleží na velikosti žloutku, - když je těsto hooodně .
1) mouku smíchejte s cukrem, jedlou sodou, tekutým medem (je-li hustý, rozpusťe ho ve vodní lázni, mikrovlnné troubě...) žloutkem a mlékem. Ze směsi vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici přes noc odležet (stačí pár hodin).
2) Troubu rozehřejte na 180°C. Těsto vyválejte na plát silný asi 2mm a vykrajujte z něj kolečka o průměru asi 7 cm. Ta pečte na plechu vyloženém pečícím papírem asi 5 minut.
Na plech vejde určitě 5-8 koleček. Po pěti minutách otevřít dveře trouby(nezavírat ani během rolování trubiček) a podběrátkem na palačinky vytáhnout jednu placičku a buď v holé ruce nebo za pomocí čisté rukavice "chňapky" přes malilinko silnější vařečku srolovat trubičku. Rukama pořádně zmáčknout, aby držela tvar a pak vzít další placičku...
Konce namáčet v čokoládě a plnit krémem.
Mně se osvědčil zatím nejlíp(ale může být jakýkoliv třeba nastavovaný kaší, pudinkový; karamelový ze Salka nějak hůř prosakuje trubičkami, ale asi za čas taky prosákne(snad) apod.)  krém od babčiky, který používala do "Medáků":
15 dkg moučkový cukr
1-2x vanilkový cukr s pravou vanilkou
3 vejce
= tohle všechno nechat ve šlehači (v robotu) 20 minut šlehat (směs krásně zhoustne a zbělá); potom dát do vodní lázně  na sporáku a ručním mixérem pořád šlehat na nižší rychlost do teploty "dokud udržím ruku ve směsi"(nesmíte převařit dlouho, protože jinak se krém srazí). Já jsem to vařila tak dlouho dokud jsem neuviděla, že se to chytá ke stranám hrnce a začíná karamelizovat. Potom vychladit ve studené lázni  a promíchávat. Do chladného krému přimixovat 300g másla.  

Více ...
Vložil: zerat dne 19.12.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukroví Romana32* Naše dobrůtky

Vanilkové rohlíčky

280 g hladké mouky

210 g Hery

70 g cukru

100 g mletých oříšků

Z těsta udělat rohlíčky a po upečení obalit v cukru.

 

Strojkové ořechové

100 g cukru krupice

460 g hladké mouky

100 g mletých vlašských ořechů

200 g Hery

2-3 lžíce mléka

Těsto plnit do strojku a po upečení teplé obalit v cukru nebo nechat vychladnout a natřít čokoládou.

 

Šohajky

200 g čokolády na vaření
2 ks čokolády kaštany
250 g tuku
1 balení salka
120 g másla
1 balení oříšků
1 balení papírových košíčků
Čokolády rozehřejeme s tukem. Salko vaříme 2 hodiny (zavřené a před otevřením počkáme, až úplně vychladne - nejlépe děláme den předem a necháme zavřené až do druhého dne) a vychladlé ušleháme s máslem. Do papírového košíčku dáme čokoládu, krém ze salka, oříšek a opět čokoládu.

 

Více ...
Vložil: Romana32 dne 14.12.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Vánoční štola (nekynutá)* Naše dobrůtky
Péci min. 1 týden dopředu

Těsto:

370-400g hladké mouky

1/2 lž. soli

1 1/2 balíčku prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru

1 lž pomerančové kůry

125 g cukru krupice

250 g měkkého tvarohu

2 vejce

150 g tuku na pečení ( Hera, Stella)

1 hrst (50g) rozinek hrubě nasekaných

1 hrst vlašských ořechů

 

60 g másla na potření hotové štoly

50g moučkového cukru na posypání

alobal

pečící papír

 

Postup:

rozpustit tuk a nechat vychladit. Odložíme si trochu hl. mouky na posypání

prkénka. Vše smíchat hnětačem až se těsto odlupuje od stěn a je vláčné.

Zapneme troubu na 220°C. Těsto dáme na moukou vysypané prkénko a rukama

tvoříme placku asi 1 cm vysokou. Kterou prvně přeložíme vrchním a spodním

dílem do středu a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem

nahoru.

Plech-pečící papír-přenést štolu a péci 10 minut- zmírnit teplotu na 160°C a dopečeme 20

minut. Po upečení horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Zabalit do alobalu a nechat vychladnout. Alespoň týden nechat v chladu odležet. Neujídat!

Více ...
Vložil: zerat dne 12.12.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jogurt bez jogurtovače* Naše dobrůtky
podle Mandelinky

RECEPT NA JOGURT:
Litr plnotučného mléka
Jogurt s živou kulturou (já kupuju Hollandii

Mlíko do hrnce na sporák, nechat až skoro k varu - jak se začne zvedat čepice vypnout.
Nechat zchládnout na cca 38-40°, přidat 2 lříce toho jogurtu a nechat 24 hodin stát v teple - normálně nechávám v místnosti. Ty kultury se tam rozmnoží , stačí zamíchat a je mňamózní a jogurtovače není třeba. Pat to švihnu do lednice s naběračkou a jíme. Vydrží cca 10-14 dní v lednici, u nás teda fakt ne:o) Super s ovocem, zavařeninou, přesnídávnou, vločkama, obilovinama... Prostě co vás napadne. Jo a pokud chcete bílej a jen trochu přisladit, tak totální mňamka je vanilkovej cukr do toho:o)


Pokud máte rády hustý jogurt, tak tam tu malou holandii vyklopte celou.

Více ...
Vložil: Norreen dne 6.1.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cuketová buchta s ovocem* Naše dobrůtky

300gr polohrubé mouky

1 střední cuketa (bez dužiny) nastrouhaná na okurkovém struhadle

200gr cukru

1/2 hrnku oleje

3 vejce

1 prdopeč

1 lžička skořice

Všechno smíchat, vylít do plechu (já to dávám do vysoké zapékací mísy), nahoru nasypat ovoce (mám vyzkoušené borůvky a rybíz, ale jde to určitě s jakýmkoliv jiným ovocem) a nahoře posypat drobenkou (já dělám z 200gr hrubé mouky, 100gr cukru a 100gr másla - mám ráda když je jí hodně :-))

Peču to v horkovzdušné troubě na cca 170-180 stupňů, ale čas nevím, nesleduju ho, kontroluju to pak párátkem nebo špejlí :-)

Více ...
Vložil: oskarka dne 1.8.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Celozrnný semínkový chleba - pro domácí pekárnu.* Naše dobrůtky

320- 350 ml vody víc jen v příp. potřeby /čím víc zrníček- o to nutno víc vody/
150 ml celozrnné žitné mouky
150 ml ovesných vloček (doporučují se mleté a já je dávám klasicky vcelku a nic se neděje nebo můžeš použít jemné)
150 ml celozrnné pšeničné mouky
300 ml hl. mouky (já dávám: 150 ml pizza hl. mouky -je vysokolepková takže těsto líp nakyne-kupuju ji v Globusu, ale pokud ji nemáš, klidně použij klasickou hl. mouku + 150 ml klasické hl. mouky)
nahoru udělat dolík a do něj: malou lžičku krystal cukru a 1 malou lžičku hoodně vrchovatou instatního droždí tzv. s ptákem

vedle dám: 1 lžiku soli; 1 lžičku kmínu vcelku, pár zrníček feniklu, pár zrníček anýzu, 1 velkou lžíci klasického octa, 1 velkou lžíci oleje; 1 lžíci slunečnicových semínek, 1 lžíci lněného semínka, 1 lžíci dýňových semínek. Vím, že u pekárny píší, že se mají zrníčka dávat až po signálu, ale já je dávám rovnou a nic se neděje. Zavřu pekárnu, nastavím program "celozrnný", kůrku dávám střední a velikost I a nechám péct. Nijak do procestu nezasahuju, -snad jen když je možnost, tak nakouknu jestli není těsto příliš tuhé a příp. přicvrknu trošku vody.
¨
Ingrediencí je hodně, ale je fakt, že výsledek za to fakt stojí. Když chci udělat radost kamarádce, tak jim přivezu tento chlebík-okamžitě se po něm zapráší :-)

Více ...
Vložil: zerat dne 15.1.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 65 [Dalších 55 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.