Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník * Naše dobrůtky
Podělme se o naše speciální receptíky


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 65 [Dalších 35 >>] 
 Tatrankové kuličky* Naše dobrůtky

Potřebujeme:
5 tatranek
1 hrst namletých nebo nastrouhaných lískových oříšků
1 hrst kokosu
1/2 čokolády najemno nastrouhané(na vaření)
2 lžíce rumu
od oka kakao
rozpuštěná půlka másla tj 125g
(my máme rádi, když hmota obsahuje i rozinky, takže je "od oka" nasekám v robotu spolu s ořechy najemno a a přidám do hmoty). Když dáte hodně rozinek či víc jiných ingrediencí může se stát, že bude třeba přidat máslo- aby byla hmota lepkavější a líp držela při sobě.
Postup:
Tatranky najemno nastrouháme, přidáme ořechy, kakao (od oka); nastrouháme čokoládu, rum a do dobře promíchané hmoty přidáme rozehřáté máslo.
Vypracujeme těsto, které dáme vychládnout.
Potom tvoříme kuličky, které obalujeme v čokoládě, kokosu, namletých oříškách a skladujeme v chladu.

Více ...
Vložil: zerat dne 5.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Marokánky od mojí maminky :-)* Naše dobrůtky

Postup:
1)
1/4  l mléka
12 dkg krystal.cukru
8 dkg hl. mouky
6 dkg másla
= povařit a nechat vychladnout
2)
6 dkg rozinek
10 dkg kandovaného ovoce
12 dkg ořechů můžou být taky mandle
= přidá se do vychladlé hmoty a zamíchá se.

Na plech na pečící papír dáváme mokrou lžící hromádky, které roztíráme na lívanečky velikosti cca 5 cm - prostě od oka.. Necháváme mezery, protože placičky zvětší při pečení rozměry. Pokud máte raději měkké marokánky peče se na nízkou teplotu (rozehřát na 150°a při pečení stáhnout na 100°C) - spíš se jakoby suší. Když je vyndaváš z trouby jsou měkké ale až vychládnou ztvrdnou.
Pokud máte rádi tvrdé marokánky pečte ve středně teplé troubě. My je máme raději měkší - i kvůli Martince, tak děláme měkké ;-)
Až marokánky vychládnou, potírají se z jedné strany čokoládou na vaření.

Více ...
Vložil: zerat dne 28.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 PERNÍČKY* Naše dobrůtky

Ingredience na těsto:
400 g hl. mouky 00 extra
75 g Hery
2 celá vejce
140 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
Ingredience koření: 1 lžička ml. anýzu, 1/2 lžičky skořice; 7 hřebíčků a špatka badyánu = umlet.
(já používám kupované koření Medový perník nebo prostě perníkové koření a je to taky výborné a dá to míň práce!)
Těsto vyválet na sílu obyčejné tužky (může se míň - zkrátka jak vám vyhovuje) a vykrojené tvary potřít vejcem.
* plech vykládáme pečícím papírem
* péct asi 7 minut na 200°C
Perníčky jsou hned po upečení měkké-nechat vychladnout a skladovat v uzavřeném sáčku v chladnu.
Poleva na zdobení perníčků: Na 2 bílky 15 dkg prosítého moučkového cukru a pár kapek citrónové šťávy. Míchat vidličkou 15-20 minut, v mezičase zdobení přikrývat mokrou utěrkou aby poleva nevysychala. Množství cukru může být vyšší - záleží na velikosti vajíček.
Správně udělaná poleva by se neměla při zdobení roztékat. Vesměs dávám cukru víc, aby rychleji poleva zasychala. Zdobím sáčkem s ustřiženým rožkem.
Všeobecně pro perníčky platí, - pokud je chcete mít ještě víc vláčné, tak se do sáčku k nim přidá půlka jablíčka, tak aby se dužinou bez slupky nedotýkala perníčků a sáček se dobře uzavře(uložit sáček s perníky a jablíčkem do chladna). Jablíčko se musí občas vyměnit, aby nezplesnivělo. Perníčky natáhnou vlhkost z jablíčka ;-)
Poznámka: Pokud používáte kupované koření držte se doporučeného dávkování na daném obalu.
! Nedělala jsem nikdy to koření, které je určené na mletí, tak netuším kolik ho je a jestli do těsta přijde úplně všechno. V receptu dle kterého jsem 4 roky pekla perníčky se dával jen zlomek toho, co se vyrobilo, tak to možná bude i s tímto doma vyráběným kořením.

Více ...
Vložil: zerat dne 28.11.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Buchta z cukyn* Naše dobrůtky

40 dkg cukyn (nastrouhat na okurkovém struhadle) - samozřejmě předtím zbavit slupky a dužniny
20 dkg cukru krupicového
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
3 dkg oleje (3 polévkové lžíce)
35 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

vše smíchat, vylít na pekáč vysypaný moukou a péct tak nějak normálně jako každou jinou buchtu (tj.150-180, podle toho,jak silná je trouba)

nahoru čoko poleva, klasika - rozpuštěný tuk + čoko na vaření

pozor, pozor - občas se z ní rád stává zakalec, z nějakého důvodu "nepovyskočí", podezřívám z toho troubu:(

Jo a chutná hodně dětem!!!!

Více ...
Vložil: Jája+2 kluci dne 25.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 "Kefírka"* Naše dobrůtky

35dkg polohrubé mouky

30dkg cukru krupice (já dávám míň, tak 20-25)

1 vejce

1 vanilkový cukr

2 lžíce kakaa

1 lžička jedlé sody

sklenička oleje

1/2litru kefíru nebo zkyslého mléka

 

Všechno zamíchat, nalít do pekáčku (já nevysypávám, dávám pečící papír). Peču cca při 180st. ale čas nevím, peču jí už automaticky a když se mi zdá hotová tak píchám párátkem nebo špejlí :-)

Na teplou buchtu dávám kupovanou polevu (takovou tu co se dá v pytlíku do vody rozpustit), ale mám po babičce i recept na polevu, která na to patří, je výtečná, ale na mě je to hodně času a práce :-))):

6dkg 100% tuku a 4dkg másla rozehřát a přidat 15dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce solamylu a 2 lžíce mléka.

 

Je fakt výtečná, klasická "mokřanda", žádná "dusivka" :-)

Více ...
Vložil: oskarka dne 22.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cuketová nádivka* Naše dobrůtky

80dkg cukety (oloupaná, zbavená středu a nastrouhaná na jemném mrkvovém struhadle)

20dkg měkkého sálamu na kostičky (může být i klobása)

5 vajec

1 prášek do pečiva

1 cibule

2dcl oleje

1/4l polohrubé mouky

hrstku krupičky

sůl, pepř, česnek, majoránku

Nastrouhanou cuketu musíme vymačkat od přebytečné vody! Zamíchat a péct ve vysypaném pekáčku (případně pečící papír)

Více ...
Vložil: oskarka dne 22.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuře na cuketách* Naše dobrůtky

Kuř. maso (dávám prsní řízky),
 cuketa,
česnek,
olivový olej,
kečup
a sojová omáčka.
Cuketu oloupat a nakrájet na menší kostičky, osmahnout na ol. oleji a dát stranou. Pak dát na pánev kuř. maso osolené a osmahnout, podlít vodou a dusit, pak přidat česnek na plátky (nebo malé kostičky) a dusit dále, postupně přidat cuketu, kečup a ochutit sojovou omáčkou (pro Símu používám sojovky bez chem. přísad). Nakonec možno zahustit hl. moukou rozmíchanou ve vodě. Jako příloha se nejlépe hodí vařený brambor.

Více ...
Vložil: KačkaM, Simonka*04 Daniel *06 dne 22.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zapečená brokolice (květák)* Naše dobrůtky

Trochu povaříš nebo v mikrovlnce necháš změknout brokolici nebo květák. Do vysypanýho pekáčku strouhankou ji nasypeš, přidáš usmaženou slaninu s cibulí (nebo sálám), koření dle vlastní úvahy a zaliješ palačinkovým těstem (mouka, mlíko, vajíčko), aby to bylo asi ze 3/4 zalité a dáš zapéct. Za chvíli, když už je skoro hotovo dáš navrh rozpustit plátky másla a posypeš sýrem a necháš dopéct. V létě to jíme třeba s hlávkovým salátem, v zimě k tomu uvařím brambory.

Více ...
Vložil: Evi*a Médinka 7/06 dne 2.3.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zapečené brambory s nivou* Naše dobrůtky

Uvařené brambory ve šlupce (neloupat, před vařením umýt a odrbat kartáčkem), nakrájet na asi 5mm plátky, naklást do vymazaného pekáčku, na to slaninu usmaženou na cibulce, na to nastrouhanou nivu, zase brambory a zase slanina a niva atd., zalít zakysanou smetanou, dát zapéct. Solit málo, je tam ta slanina a niva a koření dle Vaší chuti. Zakysanou smetanou můžeme i prolévat jednotlivé vrstvy.

Více ...
Vložil: Evi*a Médinka 7/06 dne 2.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Maso pod čepicí (ze sekané)* Naše dobrůtky

Maso pod čepicí                                                                  

 

750 g mletého masa (hovězí + vepřové)                                             

1 velká cibule

3 lžíce strouhanky

1 sklenka vody nebo vývaru (vývar je lepší)

2 lžíce kečupu

1 lžička worchesterové omáčky

1 lžička koření do mletých mas

olivový olej

pepř, sůl, trochu kmínu

 

Bramborová kaše

 

700 g brambor

5 lžic mléka

30 g másla

125 g tvrdého nastrouhaného sýra

tuk na vymazání zapékací misky

 

Postup:

Na rozpálený olej dáme posekanou cibuli a až zeskovatí, přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme, trochu pokmínujeme, přidáme směs koření a zprudka orestujeme. Přidáme kečup, orchestr, podlijeme vývarem a pod pokličkou asi 10 minut podusíme. Nakonec do masa přidáme strouhanku. Mezitím si klasickým způsobem připravíme bramborovou kaši, vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Vymazanou misku vysypeme trochou strouhanky, dáme do ní masovou směs a překryjeme ji kaší. Zapékáme asi 20 min.

 

Dobrou chuť!!

Více ...
Vložil: Terka,Julie 07/04+Jonáš 04/07 dne 9.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 65 [Dalších 35 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.