|
Deník * Naše dobrůtky Podělme se o naše speciální receptíky
[<<Předchozích 30] Články 31 až 40 z 65 [Dalších 25 >>]
|
Den první:
Maso prošpikujeme, důkladně osolíme. Nastrouháme 2 mrkve, 1 petržel, ½ celeru a 1 velkou cibuli. Do hrnce dáme na dno promíchanou zeleninu, maso a zasypeme zbytkem zeleniny. Do ½ l vody dáme asi 1 cm octa (do klasického půllitru na pivo) a nalijeme na maso. Přidáme 8 pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy. Maso musí být pod nálevem. Necháme v chladu odležet.
Den druhý:
Do tlakového hrnce dáme uvařit do měkka, maso vyjmeme a s trochou vývaru a lžící sádla můžeme dát opéct do trouby. Vývar slejeme a vybereme ze zeleniny koření. Do hrnce dáme sádlo a usmažíme zeleninu. Do mixeru dáme osmaženou zeleninu, trochu vývaru a 4 lžíce hladké mouky (většinou mám vývaru víc, takže přidávám ještě trochu mouky), 1 šlehačku a rozmixujeme. Dáme povařit a doplníme zbylým vývarem. POZOR NA MASO V TROUBĚ (ale nemusí se opékat, stačí nakrájet a prohřát v omáčce).
Tak to je recept od mé tchýně. Doslova opsaný… tu poznámku pozor na maso v troubě neberte osobně, to mi připsala tchýně neb ví, že kolikrát odběhnu za Kačkou a jsem schopná na troubu zapomenout…
Moje poznámky… :
MASO: kupuju klasické hovězí zadní a je důležité ho prošpikovat, ale už jsem zjistila, že když zapomenu, tak to prošpikuju až druhý den a taky to bylo dobré :-)
OCET: já dávám o malinko víc, neb dosladit to jde snadno, ale ocet do hotové omáčky se bojím – hodně záleží na množství masa. To samé to koření, vždy dám o pár kuliček pepře a nového koření víc…
SÁDLO: opravdu doporučuju zeleninu osmažit, ale opravdu na sádle. Už jsem se několikrát přesvědčila, že sádlo ničím nenahradím…
ŠLEHAČKU: používám Smetanu na šlehání z Mlékárny Kunín tu s tukem 31%.
Kdyby se Vám náhodou v omáčce udělali pucky, tak se to jednoduše znovu přemixuje a je to :-)
Dělám většinou mezi půl kilem a třičtvrtě kilem masa. Když se Vám bude zdát masa víc, nebo třeba nebude ponořené do nálevu, tak klidně přidejte ještě vodu s octem a kořením, ale vždy ve stejném poměru.
Jo ještě knedlíky :-) Nevím, jestli děláte domácí nebo z pytlíku nebo kupované, ale já dělám tyto: naše zhýčkaná Kačenka už se nad knedlíkama z pytlíku ušklíbá, ale tohle netrvá zas o tolik dýl, jen to musí kynout, ale přitom se dá zvládnout spousta jiných věcí…
KYNUTÉ (HOUSKOVÉ) KNEDLÍKY:
500 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, cca ¼ l mléka, 1 rohlík na kostičky. Kvásek z mléka, trochu cukru a necelá půlka droždí. Udělám kvásek, nechám ho tak 10 minut a pak naliju do mouky se solí, vajíčkem a rohlíkem. Prodělám a dám k topení vykynout.
Pokud to máme na víc jak jeden den nebo přijde náhodou můj bratr, tak dělám minimálně z 1 a ½ dávky, neb jen Kačka má jednu porci cca 4 knedlíky… o bratrových 14 ani nemluvím.
Holky, doufám, že budete minimálně tak úspěšné jako já :-) Není to sice nic extra dietního, ale já jí zbožňuju, a to natolik, že jsem se jí naučila vařit. A jestli se odhodláte na to vrhnout, tak mi pak prosím dejte vědět, jak se povedlo a jak chutnala :-)
ahoj Mmiky |
Více ... |
Vložil: Mmiky (Kačka6/02,Zuzi6/07) dne 1.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zelňačka za 25 minut | * Naše dobrůtky |
|
Zelňačku vařím tak, jak mě naučil táta - osmažit na pánvi cibulku+kuřečí párečky (nebo klobáska), vypnout plyn a následně zasypat sladkou paprikou a moukou. Vedle v hrnci uvařím zelí (mohu i pár brambůrků) a vše z pánve vyklopím do hrnce se zelím - chvíli povařím, aby se mouka pěkně provařila a vše propojilo. No a nakonec přidám cca 5 stroužků česneku a zasypu majoránkou (ona když se vaří, tak hořkne). Podle chuti mohu dosolit, třeba i kápnout octa, pokud nemá ten správný šmak :) No a na talíři si na ní ještě kydáme zakysanou smetanu. Já bych se po tom utloukla! :o) |
Více ... |
Vložil: Cukřenka dne 23.8.2005 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Koláč (třeba rebarborový) | * Naše dobrůtky |
|
univerzální těsto: používám kulatou koláčovou formu s krajkovaným okrajem – na velký plech bude třeba těsta 2x tolik:
1 hrnek polohrubé mouky
1/3 hrnku krupicového cukru
½ prášku do pečiva
1 vejce
4 lžíce oleje
½ hrnku mléka.
Těsto smíchám a naliju do vymaštěné a moukou vysypané formy. Kroutím formou, aby se těsto rozteklo až ke krajům (je vlastně jenom tence pokryté dno formy).
náplň: k tomuhle těstu mám ráda kyselejší náplně – červený rybíz, rebarbora, kyselejší jabka se skořicí. Rebarbora se dá použít tak, že se krátce povaří nakrájená na špalíky tak, aby se vešla do hrnce. Pak ji oloupu (nebo že by se loupala před vařením? – teď si nemůžu vzpomenout...). Po uvaření se nakrájí na malé kousky, posype se tím koláč. Pod rebarboru se může (ale nemusí) dát trochu strouhanky, aby vsákla vodu, protože uvařená rebarbora je dost hamťavá. Na rebarborový nebo rybízový koláč je dobrá drobenka (za másla, cukru krupice, hrubé mouky). Za 20 minut ve středně vyhřáté troubě by mělo být hotovo. |
Více ... |
Vložil: Enka dne 22.6.2005 | | 3 komentáře | Přidej komentář | |
|
|
Vepřové s pikantní švestkovou omáčkou | * Naše dobrůtky |
|
Ingredience: vepřové maso (kotleta, řízek, já dávám přednost krkovičce, není tak suchá), sůl, olej. Omáčka: švestky (čerstvé nebo mražené), cukr, citronová šťáva, chilli koření
Postup: Nasolíme si maso a dáme na cca 20 minut odležet. Vypeckované švestky nasekáme na drobno, zalijeme troškou vody a dáme dusit. Přidáme cukr, citronovou šťávu a chilli. Dusíme do zhoustnutí. Maso osušíme, a na pánvi prudce opražíme. Na talíři přelijeme omáčkou.
Zkoušela jsem s hranolkami, ale určitě půjde i s jinou přílohou….
Dobrou chuť :-) Marietta |
Více ... |
Vložil: Správce zamlklinek dne 31.1.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Pudinkové cukroví od Mmiky | * Naše dobrůtky |
|
Cukroví je fakt jednoduché. smíchá se v tomto pořadí: 250 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, 125 g moučkového cukru, 40 g rozměklého másla, 125 g rozměklé Hery, 1,5 vejce a pudingový prášek.
Nechá se odpočinout v lednici, pak se to vyvaluje, trochu jsem to pomoučnila a opravdu se to válelo perfektně. Pekla jsem to na 175 stupnů a po chvilce zeslabovala na 150... dělala jsem banánové, ty jsou super, pak jahodové, ale ty mi moc nechutnají... pak namazat marmeládkou a polít čokoládou a posypat různým sypáním a tak... bylo mi na tom sympatické, že to má nějakou příchuť :-) Tohle množství je půlka dávky, v původním receptu to bylo jednou tolik, a rovnou se dělali dvě příchutě, do každé půlky jeden puding...
|
Více ... |
Vložil: Norreen dne 15.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Recepty "z druhé ruky" | * Naše dobrůtky |
|
Rozhodně se nechci chlubit cizím peřím, ale kamarádka mi poslala pár receptů (je to zdatná cukrářka - pod 17 druhů každoročně nejde:o))), a přijde mi škoda aby "upadly v zapomnění", takže v rychlosti jich sem musím pár dodat:
Mrkvové kuličky (nepečené):
25dkg jemně nastrouhané mrkve, 25dkg cukru krystal, 5dkl strouchaných ořechů, nastrouhaná citronová kůra a šťáva z jednoho citronu.
Mrkev s cukrem smícháme a na plotně vaříme až vznikne kaše, kterou necháme vychladnout. Potom přidáme šťávu a kůru z citronu a strouhané ořechy a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky a do každé vmáčkneme lískový oříšek, obalujeme v krystalovém cukru. Pro estéty můžeme servírovat v papírových košíčcích.
Nebeské hvězdy:
TĚSTO: 25dkg Hery, 30dkg hl. mouky, 5dkg cukru moučka, 1 vejce, 2 balíčky vanilkové ho cukru
NÁPLŇ: 30dkg marcipánové hmoty (k dostání v krabičce v běžných obchodech), meruňková marmeláda, 10dkg cukru moučka
POLEVA: 15dkg moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce octa, žluté potravinářské barvivo
Heru nakrájíme na drobno, přidáme vejce, cukr, mouku a vanilkový cukr. Rychle vypracujeme těsto a dáme na 2 hodiny do lednice. Pak vyválíme plát asi 4mm silný a vykrajujeme hvězdičky, které se pečou asi na 180st. po dobu 15 minut. Rozválíme marcipánovou hmotu asi na 2mm a při rozvalování hodně podsypáváme moučkovým cukrem, aby se nelepila a vykrajujeme stejné hvězdičky. Necháme zaschnout do druhého dne, potom potřeme polevou. Marcipánové hvězdičky s polevou a pečené hvězdičky slepujeme meruňkovou marmeládou.
Lví tlamy:
TĚSTO: 25dkg hl. mouky, půl prášku do pečiva, 25dkg rostlinného tuku, 1 vejce
NÁPLŇ: 10dkg mletých ořechů, 10dkg moučkového cukru, 1 vejce, trochu kakaa.
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, změklého tuku a vejce vypracujeme těsto, které rozválíme na plát 2-3mm silný. Vykrajujeme kolečka v průměru asi 4cm, do středu lžičkou dáme malou hromádku náplně, přeložíme a strany přimáčkneme k sobě. Pečeme na pečícím papíru asi na 180st. než zrůžoví.
Cukroví z jogurtového těsta:
TĚSTO: 40dkg hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 žloutek, 1 ovocný jogurt, 1 pudinkový ovocný prášek (nejlépe stejné chuti jako jogurt), 18dkg tuku, 18dkg moučkového cukru.
MÁSLOVÝ KRÉM: 1 pudinkový prášek, 1/4 litru mléka, 5dkg másla, 5dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr. Z mléka a pudinku uvaříme hustou kaši, kterou za stálého míchání necháme zchladnout. Pak po částech zašleháme máslo, cukr a vanilkový cukr. Ušleháme do husta a pro chuť přidáme jakoukoliv marmeládu.
Vypracujeme těsto, necháme asi hodinu odpočinout v lednici, pak rozválíme na placku vysokou cca 3mm a vykrajujeme libovolné tvary, které pečeme v mírně vyhřáté troubě asi na 165st. Pozor, aby nezačalo hnědnout, mělo by zůstat růžové. Potom slepujeme máslovým krémem a můžeme i použít polevu dle chuti. |
Více ... |
Vložil: oskarka dne 1.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Trocha cukroví | * Naše dobrůtky |
|
Dneska mám pro vás pár receptů já :) Jsou to až na jediný nepečené mlsky, klasické linecké, mokka, košíčky, ořechy a vanilkové rohlíčky je určitě zbytečné vypisovat.. Kdyby chtěl někdo třeba porovnat receptík nebo prostě chce znát ten můj, ráda napíšu i tuhle klasiku ;o) Já mám maminku skoro cukrářku a tuhle vášeň jsem po ní naštěstí s úspěchem :o))) zdědila. Co se vánoc týká, raději bých 3x víc cukrovinovala než jednou uklízela :o)))) Takže z mého sešitu receptíků:
ŠOHAJKY mamky Blanky
100g pomletých vlašských ořechů
100g rozinek
70g koksu
cukr (množství podle mlsnosti jazýčku)
To vše vařím v 2,5 dcl vody +-5 minut. Směs nechám mírně vychladnout a plním z větší poloviny papírové košíčky (kdyby byla směs horká, košíček se změní v papírovou placku ;o)
Potom ve vodní lázni rozpustím:
1 celé kakao
1 IVA (prostě nějaký ztužený tuk)
2 lžičky solamylu
20 dkg cukru
A když i tahle směs vychladne, zaliju s tím košíčky, nahoru dávám ozdobu – stříbrný máček, cukrovinkové hvězdičky, nebo čtvrtinku ořechu… Košíčky se nechají ztuhnout, potom jdou hezky vyloupnou a smlsnout :o)
MAROKÁNKY
1/4 l šlehačky
4 lžíce hrubé mouky
5 lžic cukru
50g másla
Uvařím na kši, přidám 200g nakrájeného kandovaného ovoce a pomleté – posekané oříšky. Vytvářím malé hromádky a peču asi při 175oC na dobře vymazaném a vysypaném plechu (někdy používám papír). Po vychladnutí můžete namočit spodní stranu do čokolády (ideální je dát marokánky do lednice nebo chladu před namáčením, čokoláda potom hned tuhne a neteče všady možně).
|
Více ... |
Vložil: Redí + dvě ☼ dne 27.11.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Cukroví II | * Naše dobrůtky |
|
RUMOVÉ PŮLMĚSÍČKY - lenivé cukroví
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek moučkového cukru
3/4 kostky másla
5 vajec
1/2 tabulky čokolády na vaření
1/3 hrnku nastrouhaných ořechů
Rum na pokapání
Poleva: 1 hrnek moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce oleje, 2-3 lžíce rumu
Cukr s máslem utřu do pěny, postupně přidávám vejce jedno po druhém a vždy dobře rozmíchám. Potom vmíchám mouku promíchanou s nastrouhanou čokoládou a ořechy. Těsto vyliju na vymazaný a vysypaný plech, peču zvolna ve středně vyhřáté troubě. Vlahý plát upečeného těsta pokapu rumem, nechám vychladnout a poliju polevou. Když poleva částečně zaschne, tvořítkem vykrajuju půlměsíčky.
Tohle cukroví jsem zatím dělala podruhé, ale doporučuju pro jednoduchost, množství a chutnost :o)
ÚLKY – Vosí hnízda (rozpis pro 30 ks)
1 sáček piškotů
160g moučkového cukru
80g másla
2 lžíce kakaa
50g nastrouhaných ořechů
2 lžíce rumu
2 lžíce mléka
Náplň: 60g másla, 1 žloutek, 50g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
Z balíčku vyberu 30 ks piškotů, zbytek rozdrtím nebo umelu. Smíchám s cukrem, kakaem a ořechy. Zavlažím teplým mlékem a rumem, přidám změklé máslo, vypracuju těsto, které nechám odpočinout. Formičku vysypávám cukrem, vtlačím těsto, vařečkou vytvářím zespod důlek, který plním náplní, zalepím piškotem a úlek vyndám z formičky. Vršky úlků namáčím do čokolády – opět se pracuje lépe, když jsou úlky před namáčením silně vychlazené.
Vím, že je to tradiční, trošku pracnější cukroví, ale je to jedno z mých oblíbených a bez nich si vánoce neumím představit.
|
Více ... |
Vložil: Redí + dvě ☼ dne 27.11.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Cukroví III | * Naše dobrůtky |
|
HŘÍBEČKY
100g mandlí (loupaných, mletých)
100g lískových oříšků (mleté, z části loupané)
40g cukru
2 bílky
30g čokolády(lze nahradit kakaem)
rum
Smíchám cukr, oříšky, mandle, bílky, rum a vypracuju tuhé těsto, které rozdělím na dvě poloviny. Do první dám nastrouhanou čokoládu nebo kakao, z tohoto tmavého těsty vytvaruju kloboučky. Ze světlého těsta udělám „nožky“ a lepím k sobě bílkem.
Čím menší a buclatější, tím roztomilejší a lépe drží ;o)
TROJBAREVNÉ KOKOSKY
250g kokosu
200g cukru
1SALKO
kakao, cukrářské barvivo jakékoli barvy
Vše smíchám, jen to Salko nedávám celé..podle tuhosti „těsta“. Rozdělím do tří částí. Každou část nabarvím jinak – jednu lze nechat bílou, druhou lze obarvit kakaem, pokud schází barva na třetí, improvizuju například s klasickým malinovým sirupem, ale tady je nutno přisypat kokos..
Na alobal vysypu pískový cukr, vytvaruju z jednoho těsta pruh, na něj dám pruh z druhého, na něj ze třetího. Vznikne pás, který obsypu pískovým cukrem, aby svrchu nelepil a nechá ztuhnout, krájím jako „řez“ – jeden kousek pak má vlastně 3 pruhy a je asi 3x3xm, vysoký podle tloušťky ukrátí ;o) těch kokosových kmenů lze z dávky vytvořit 3-4 podle jeho délky.. doufám, že jsem to vysvětlila chápatelně :o))) Jeto kokosová nepečená mlska, které chutná snad všem.
PŘESVUŘT – česky salám neboli tlačenka :o)))
Nelekněte se názvu, je z receptů mojí babičky a zdejší nářečí nelze vždy s úspěchem přeložit ;o) Každopádně jedná se o mé naprosto nejoblíbenější cukroví, kterého vždy sním mraky…
250g IVY
170g moučkového cukru
100g nalámaných piškotů
1/2 kakaa
2 vejce
RUM
nakrájené kandované ovoce, fíky, datle, sušené švestky, meruňky, …
V hrnci roztavím IVU, vypnu hořák a vše vsypu dovnitř, míchám, až se utvoří dokonalý kakaový mišmaš.
Na alobal vysypaný kokosem dávám dávky vždy na jeden kmen – válec, který vytvaruju, obsypu kokosem a nechám ztuhnout. Opět krájím jako řezy. |
Více ... |
Vložil: Redí + dvě ☼ dne 27.11.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Něco trochu z vánoc... | * Naše dobrůtky |
|
Perníčky, které se nemusí rozležet
50 dkg hladké mouky 12 dkg másla 12 dkg moučkového cukru 4 lžíce medu 6 dkg čokoláda na vaření
1-2 ks prášek do perníku (podle toho jak je velký pytlík) 4 lžíce kakaa 2 vejce
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracované těsto rozválíme asi na půl centimetru. Pečeme poměrně zprudka asi 5 minut. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem (vypadají jako nalakované). Po vychladnutí zdobíme hustou polevou utřenou ze 4 bílku a 60 dkg cukru. Dají se jíst rovnou bez rozležení.
Rychlé kokosky
salko - 1 plechovka kokos - strouhaný - 200 g
Smícháme strouhaný kokos s plechovkou salka, děláme hrudky a při malé teplotě pečeme, nebo spíš sušíme do zezlátnutí.
Brabarské (moje nejoblíbenější)
32 dkg hladké mouky
32 dkg másla
16 dkg ořechů
16 dkg moučkového cukru
1 žloutek
Vypracujeme těsto, vykrájíme co chceme. Po vychladnutí slepíme marmeládou, polijeme čokoládou a ozdobíme buď mandlí nebo lískáčem.
Čokoláda
Nejlepší čokoláda, která je rychlá a nádherně potom ztuhne.
100% tuk Omega
čokoláda na vaření
Čokolády musí být vždy jednou tolik co tuku (např. 100 g čokolády a 50 g tuku). necháme rozpustit ve vodní lázni.
Išelské dortíčky
42 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
28 dkg másla
4 dkg kakaa
1 van. cukr
8 dkg namletých loupaných mandlí
citronová kůra
krapet skořice
Vypracujeme těsto, vykrájíme co chceme. Po vychladnutí slepíme krémem, polijeme čokoládou a zdobíme čímkoli dle chuti (mandlí, kokosem, vl.ořechy, lískáči...)
Krém dělám od oka. Nechám v míse v pokojové teplotě povolit máslo, přidám moučkový cukr, kakao, 1 vejce a rum. Mísu mám v klíně, třu to takovou dřevěnou jakobykoulí na měchačce a pořád to ochutnávám a přidávám ingredience (třeba rum :o)) a zase ochutnávám. Matlám to jako moje babička, ale určitě se to dá dělat v mixéru. A taky se může koupit nějaký ten instantní krém, ale ten jsem ještě nezkoušela. |
Více ... |
Vložil: Mafelka + Kuban a Maruška dne 26.11.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 30] Články 31 až 40 z 65 [Dalších 25 >>] |
|