Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Budapešť


 Články 11 z 1 
 Budapešť - co jsme viděli a co se nám líbiloBudapešť

6.-7.10.2007

Budínský hrad - hradní čtvrť je bohatá na muzea a na starobylé domy a je odtud asi nejhezčí výhled na Dunaj s mosty (je jich odtud vidět sedm) a na celou Pešť. Přímo naproti přes řeku můžeme vidět budovu Parlamentu. Součástí hradní čtvrti je Matyášův chrám, který se bohužel právě rekonstruoval. Má prý výbornou akustiku, a proto se tu často konají varhanní koncerty. Kousek od Matyášova chrámu je Rybářská bašta. Ta se nám moc líbila. Jméno dostala podle cechu rybářů, který ve středověku zajišťoval ochranu této části hradeb. Údajně jim byla tato část přidělena proto, že byli velmi slabí bojovníci a na této téměř svislé stráni neměl nepřítel mnoho šancí. Sedm věží symbolizuje sedm kmenů, které přišly do nové vlasti. Na Budínský hrad se můžete mimo jiné dostat i lanovkou. Jezdí kousek od Řetězového mostu, který je nejstarším kamenným mostem v zemi.

Parlament - snad nejznámější symbol Budapešti. Je největší a nejrozsáhlejší budovou v zemi. Budova je 268 m dlouhá, výška kupole je 96 m a má 691 budov. Byla postavena v letech 1884-1904, ale už v roce 1896 se tu konalo zasedání parlamentu u příležitosti oslav milénia maďarského státu. Parlament je možné navštívit v doprovodu průvodce. Od roku 2000 tu mohou návštěvníci spatřit také uherské korunovační klenoty.

Markétin ostrov - je nejlépe udržovaným a také nejoblíbenějším parkem ve městě. Je dlouhý 2,5 km a široký 500 m. Mnoho obyvatel hlavního města tu tráví svůj volný čas. Své jméno dostal po dceři krále Bély IV., Margit (1242-71), která zde žila po dobu 20 let až do své smrti v kláštěře. V roce 1943 byla prohlášena za svatou. Na ostrově je vyloučena automobilová doprava a můžete se sem dostat pouze pěšky a nebo pravidelnou autobusovou linkou (č.26). Památník centenária symbolizuje spletenými okvětními lístky spojení tří částí města v roce 1873. Za ním je velká fontána, která bývá v noci příležitostně osvětlena. Najdeme tu i Národní plavecký stadion z roku 1938, který nechal postavit první maďarský olympijský vítěz z roku 1896 Alfréd Hajós. Dále tu jsou i ruiny františkánského kostela ze 13.-14. století a vykopávky dominikánského ženského kláštera, kde žila princezna Margit. Její prázdný hrob byl nalezen v roce 1958. Řádové sestry, prchající v roce 1541 před Turky, vzaly její kosti s sebou. Téměř na konci ostrova stojí hotel Thermal, který byl vybudován v 70. letech 20. století na místě Markétiných lázní, zničených při náletech v roce 1944. V tomto místě vyvěrá několik teplých pramenů s obsahem síry, které v lázeňském hotelu používají k léčbě. Vedle hotelu je skalka s jezírkem a umělým vodopádem s kopií zpívající kašny z roku 1820, která každou celou hodinu hraje. V jezírku jsme viděli i spoustu barevných rybek a dokonce i vodní želvy. Markétin ostrov se nám moc líbil a něco takového bysme brali i u nás v Králováku. Je to ideální místo pro trávení volného času a člověk se tu dokáže zabavit celý den.

Náměstí hrdinů - je nejimpozantnější náměstí hlavního města. Uprostřed stojí 36 metrů vysoký sloup, na vrcholu se sochou archanděla Gabriela. Sloup z pravé strany svírá čtvrtkruh kolonády. Mezi sloupy kolonády stojí sochy velikánů maďarské historie. Na Náměstí hrdinů stojí dvě zajímavé budovy, po pravé straně výstavní hala a po levé straně Muzeum krásných umění.

Léčebné lázně Széchényi - jeden z největších lázeňských komplexů v Evropě. Tyto lázně stojí v pěkném prostředí Městského parku. Zdejší vřídlo objevili v roce 1879, je nejhlubším a zároveň nejteplejším pramenem (74-75 oC) v hlavním městě. Neobarokní lázeňský komplex byl postaven v roce 1913, v roce 1927 byla postavena plovárna. Otevřené bazény jsou pro příjemně teplou vodu vyhledávané i v zimních měsících. Kousek odtud se nachází i cirkus, také nejstarší a největší zábavní areál ve městě, od roku 1878 provozovaný lunapark zvaný Vidám Park a Zoologická a botanická zahrada. Zahrada byla otevřena v roce 1866 a nalezneme zde zvířata všech kontinentů. Perličkou je, že se zde dobře rozmnožují hroši. Prý na ně blahodárně působí termální voda, která je sem zavedena :-)

Hrad a zámek Vajdahunyad - nachází se kousek od Městského parku. Historický komplex 21 budov byl postaven pro výstavu až v roce 1896 s cílem ukázat charakterstické architektonické styly nacházející se na území Maďarska. Komplex dostal jméno podle hradu, který se nachází na území dnešního Rumunska ve Vajdahunyadu. V zámku je nyní umístěno Zemědělské muzeum. Naproti němu stojí socha nazvaná Anonymus. Byl autorem prvních psaných dějin Maďarů, ale víme o něm pouze to, že byl písařem krále Bély III. a že to byl kněz. Proto také není jeho tvář pod kapucí zřetelná.

Gellertův vrch - další místo, odkud je pěkný výhled na město. Vrch je oblíbeným výletním místem. Vrchol je asi 130 m nad Dunajem. Na úpatí hory vyvěrá několik pramenů, které napájejí tři blízké lázně. Kdysi se svažovaly strmé skály přímo do Dunaje, ale v 19. století při stavbě silnice byla část skály výbušninou odstraněna, takže dnes je zde téměř svislá stěna. Ve výšce asi 40 m stojí na pozadí půlkruhového sloupoví Gellertův památník, postavený v roce 1904. Pod památníkem bývá v létě v porovozu umělý vodopád. Vše je v noci slavnostně osvětlené. Gellert z Benátek byl pověřen v roce 1015 Štepánem I., aby vychovával jeho syna a aby obrátil zbývající pohany v zemi na křesťanskou víru. V roce 1030 ho král jmenoval biskupem. V roce 1046 ho však vzbouření pohané u přívozu zajali a podle legendy zavřeli do sudu a shodili z místa, kde dnes stojí jeho socha, do řeky. Nad Gellertovým pomníkem se tyčí socha Svobody, vytvořená v roce 1947. Za sochou Svobody stojí ponurá Citadela, dříve pevnost, která byla vybudovaná až v letech 1850-54 na příkaz císaře Františka Josefa a měla zastrašit pešťské rebely. Od roku 1961 slouží Citadela turistickému ruchu. Je tu hotel, restaurace a expozice místních dějin.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 7.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 11 z 1 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.