Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Chemikovo okénko u Aliho
Co namazat, co sníst a co dělat, když najdeme pixlu semtexu na zahradě.


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 22 [Dalších 2 >>] 
 Co jsou to éčkaChemikovo okénko u Aliho

Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které prodlužují údržnost potravin a chrání potravinu proti zkáze způsobené oxidací. Oxidace je reakce potraviny s vzdušným kyslíkem. Vzdušný kyslík s potravinami vytváří řadu sloučenin. Projevem oxidace je např. žluknutí tuků, barevné změny potraviny atp.

Barviva

Barviva jsou látky, které udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla a nebo obnovují barvu, která byla poškozena nebo zeslabena během výrobního procesu. Potravina tak získá lákavější vzhled. Některé potraviny není povoleno dobarvovat. Patří k nim např. dětská výživa, med, ovocné šťávy a nektary. Pro máslo se mohou používat pouze karoteny.

Konzervanty

Konzervanty jsou látky, které prodlužují údržnost potravin. Zamezují růstu mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé. Mezi nejznámější přírodní konzervanty patří např. kuchyňská sůl, ocet. Z uměle vyrobených konzervačních látek je nejznámější např. oxid siřičitý, kyselina sorbová, kyselina benzoová a jejich soli a estery. Oxid siřičitý může vyvolávat u citlivých osob alergické reakce. Je jedním z předních alergenů.

Regulátory kyselosti

Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny.

Kypřící látky

Kypřící látky jsou látky nebo směsi látek, které vytváří plyny. Tím se zvyšuje objem těsta.

Sladidla

Náhradní sladidla jsou látky, které udělují potravinám sladkou chuť, ale nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Za náhradní sladidla se nepovažují potraviny se sladkou chutí - např. fruktóza a med. Náhradní sladidla se používají i k výrobě stolních sladidel. Stolní sladidla musí obsahovat jako součást označení text: "Stolní sladidlo na bázi..." a doplní se název náhradního sladidla. Pokud potravina obsahuje aspartam E 951 musí být na obale uveden text: "Obsahuje zdroj fenylalaninu". Potraviny obsahující více než 10 % náhradních sladidel polyalkoholických cukrů éčka E 420, E 421, E 953, E 965, E 966 nebo E 967 musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny výstrahou "Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky".

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Látky zvýrazňující chuť a vůni jsou látky, které zvýrazňují již existující chuť nebo vůni potraviny. Patří sem hlavně kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová a jejich soli. Ve žvýkačkách se používá i acesulfam K, aspartam, thaumatin a neohesperidin.

Zahušťovadla

Zahušťovadla jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny. Mezi nejznámější patří kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob.

želírující látky

želírující látky jsou látky, které vytváří gel a udělují tím potravině její texturu.

Modifikované škroby

Modifikované škroby jsou látky, které se vyrábějí chemickými změnami jedlých škrobů. Mohou se měnit vlastnosti škrobů přímo v nativním stavu nebo škrobů, které byly předtím pozměněny fyzikálními nebo enzymovými postupy a nebo škrobů již pozměněných působením kyselin, zásad nebo bělících činidel.

Stabilizátory

Stabilizátory jsou látky, které pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potraviny. Stabilizátory pomáhají udržovat homogenní disperzi dvou nebo více nemísitelných látek v potravině, např. při výrobě zmrzlin, emulgovaných tuků, emulzních likérů, studených omáček, dezertů atp. Stabilizátory se dále používají ke stabilizaci, posilování a udržování zbarvení potraviny.

Emulgátory

Emulgátory jsou látky, které umožňují tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují. Patří sem lecitiny, estery mono- a diglyceridů mastných kyselin, polysorbáty, cukroestery, stearoyllaktáty a sorbitanmonostearát. Používají se při výrobě celé řady potravin - jemného pečiva a cukrářských výrobků, emulgovaných tuků, zmrzlin, dezertů, cukrovinek, kakaových a čokoládových výrobků, žvýkaček, emulgovaných omáček, tepelně opracovaných masných výrobků, práškových náhrad mléka a smetany, emulzních likérů, různých doplňků stravy a potravin ke snižování hmotnosti a mnoha dalších.

Nosiče a rozpouštědla

Nosiče a rozpouštědla jsou látky, které se používají k rozpouštění, ředění, disperzi (rozptylování) a jiné fyzikální úpravě přídatných látek, potravních doplňků a aromat. Nesmí přitom měnit jejich technologickou funkci. Používáním těchto látek se usnadňuje manipulace, aplikace nebo použití přídatné látky. Za nosiče a rozpouštědla se nepovažují látky obecně považované za potraviny a látky, které mají primárně funkci kyseliny nebo regulátoru kyselosti a které se používají v nezbytném množství. Používání nosičů je omezeno u dětské výživy. Pro její výrobu se smí používat jako nosiče pouze některé látky.

Protispékavé látky (protihrudkující)

Protispékavé látky jsou látky, které snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě. Patří sem hlavně oxid křemičitý a křemičitany. Protispékavé látky se přidávají do potravin jako je rýže, práškovité potraviny, jedlá sůl a náhrady soli, plátkované nebo strouhané sýry, tabletované potraviny, doplňky stravy, koření atp. Používají se i k ošetření povrchu drobných masných výrobků a cukrovinek.

Leštící látky

Leštící látky jsou látky, které se nanášejí na vnější povrch potraviny a tím udělují potravině lesklý vzhled nebo vytváří lesklý povlak. Povlaky, které jsou jedlé nebo jsou snadno odstranitelné se nepovažují za leštící látky. Leštící látky se používají hlavně k úpravě povrchu ovoce nebo leštění (glazování) potravin, např. cukrovinek, čokolády, drobného trvanlivého pečiva s polevou, snacků, ořechových jader, zrnkové kávy a doplňků stravy. K leštění a úpravě povrchu se používají hlavně vosky - včelí, kandeliový a karnaubský a šelak.

Balicí plyny

Balicí plyny jsou plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu před, během nebo po plnění potraviny do obalu. Používá se argon, helium, dusík. Potraviny u kterých byla trvanlivost prodloužena použitím balicích plynů, se na obalu označí slovy "Baleno v ochranné atmosféře".

Propelanty

Propelanty jsou plyny jiné než vzduch, které vytlačují potravinu z obalu.

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Co jsou to éčka II.Chemikovo okénko u Aliho

Odpěňovače

Odpěňovače jsou látky, které snižují pěnění nebo zabraňují vytváření pěny.

Pěnotvorné látky

Pěnotvorné látky umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalné nebo tuhé potravině

Zvlhčující látky

Zvlhčující látky jsou látky, které chrání potravinu před vysycháním. Působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí. K zvlhčujícím látkám se počítají i látky, které, které podporují rozpouštění práškovitých potravin ve vodném prostředí.

Plnidla

Plnidla jsou látky, které pomáhají zvětšovat objem potraviny a nezvyšují přitom významně její energetickou hodnotu.

Zpevňující látky

Zpevňující látky jsou látky, které činí tkáně ovoce a zeleniny pevnými nebo křehkými a nebo pomáhají pevnost udržovat. Za zpevňující se považují i látky, které reakcí se želírujícími látkami ztužují gely.

Sekvestranty

Sekvestranty jsou látky, které vytvářejí chemické komplexy s ionty kovů.

Látky zlepšující mouku

Látky zlepšující mouku jsou látky jiné než emulgátory, které se přidávají do mouky nebo těsta. Jejich účelem je zlepšení pekařské kvality.

Tavicí soli

Tavicí soli jsou látky, které mění vlastnosti proteinů. Používají se při výrobě tavených sýrů, aby se zamezilo oddělování tuku.

Kypřící látky

Kypřící látky jsou látky nebo směsi látek, které vytváří plyny. Tím se zvyšuje objem těsta.

Náhradní sladidla

Náhradní sladidla jsou látky, které udělují potravinám sladkou chuť, ale nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Za náhradní sladidla se nepovažují potraviny se sladkou chutí - např. fruktóza a med. Náhradní sladidla se používají i k výrobě stolních sladidel. Stolní sladidla musí obsahovat jako součást označení text: "Stolní sladidlo na bázi…" a doplní se název náhradního sladidla. Pokud potravina obsahuje aspartam E 951 musí být na obale uveden text: "Obsahuje zdroj fenylalaninu".
Potraviny obsahující více než 10 % náhradních sladidel polyalkoholických cukrů E 420, E 421, E 953, E 965, E 966 nebo E 967 musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny výstrahou "Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky".

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Co jsou to éčka III.Chemikovo okénko u Aliho

Éčka, takzvané přídatné látky, neboli potravinová aditiva, se do jídla přidávají ze dvou důvodů.. aby byly atraktivní pro odběratele, tedy aby potraviny déle vydržely a nepodléhaly zkáze působením plísní, žluknutí, kvašení a podobně; aby nám lépe voněly; aby nám lépe chutnaly; aby se nám líbily na pohled.. prostě aby byl zákazník co nejvíce spokojen s výrobkem, který si přinese domů.. a aby byly výhodné pro výrobce, tedy aby výrobce měl zároveň co nejnižší náklady s produkcí dané potraviny. Až potud situaci plně chápu.. otázkou je však, jakou skutečnou cenu platí zákazník za bleděmodrou zmrzlinu s příchutí manga, papaji a fíku, za jogurt, který vydrží v lednici 2 měsíce, nebo vepřové párečky v konzervě s 2-letou trvanlivostí, na jejichž obalu se dočteme, že obsahují 12% vepřového masa. Jak platíme za trvanlivost, barvu, chuť a vůni?

Jak se dělí potravinová aditiva?
Přídatné látky se dělí do kategorií podle funkce, kterou v potravinách plní. Seznam je poměrně dlouhý, obsahuje 26 různých typů aditiv, např.: antioxidanty, kyseliny, barviva, konzervanty, kypřící látky, regulátory kyselosti, tavicí soli, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť nebo aroma, želírující látky, zahušťovadla, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, leštící látky..
Dále se dělí na látky přírodní, přírodně identické a syntetické.

Přírodně identické látky
.. jako např. aroma a chuťové zvýrazňovače, tam už je situace trochu jiná. Přírodně identické totiž neznamená přírodní. Jedná se o synteticky vyrobené látky, které by svým molekulárním, tedy chemickým, složením měly odpovídat požadované přírodní látce. Hlavním důvodem, proč se tyto přírodně identické látky uměle vyrábějí a nezískávají se z přírodních zdrojů, je pořizovací cena. Pro příklad výroby přírodně identického aroma vanilky si dovolím citovat z článku vydaného Readers Digest Výběr z ledna 2006: "Získat kilogram vanilinu z vanilkových lusků stojí skoro sedm tisíc eur. V laboratoři se vyrábí z vedlejších produktů papírenského či petrochemického průmyslu a výroba stejného množství stojí jen devět eur. V obou případech je přitom výsledná sloučenina 4-hydroxy-3-metoxybenzaldehyd." .. příště se určitě podívám, zda moje vanilková zmrzlina obsahuje přírodně identické aroma jako vedlejší produkt zpracování ropy, nebo opravdovou vanilku..

Syntetické látky
.. tedy potravinová aditiva nepřírodního původu, vznikají prostou syntézou chemických látek. Jsou to substance, které se v přírodě nevyskytují a vyrábějí se uměle. I když některé byly testovány na zvířatech a potravinářský průmysl je používá už léta, můžeme si být jisti, že nám dlouhodobě nemohou způsobit zdravotní potíže?
Některé tyto čistě syntetické látky jsou považovány za potenciálně škodlivé, popř. jejich vliv na lidský organimus není vždy jasný. U takových aditiv je stanoven limit - hranice povoleného množství v potravinách, kterou výrobci ze zákona platného v té určité zemi nesmí překročit. Co když ale sním během dne 4 různé výrobky s obsahem například dusičnanu draselného E252, často přidávaného např. do uzenin, látky, která ve vyšších dávkách působí škodlivě na cévní systém? V jednotlivých výrobcích je sice nejspíš povolená hranice dodržena, ale po součtu oněch čtyř potravin tomu možná už tak nebude... Nehledě na to, že netuším, co se mnou dělá i onen "povolený limit", že..

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Éčka seznam Chemikovo okénko u Aliho

  • E 100 Kurkumin barvivo
  • E 101 Riboflavin
  • E 101 (i) riboflavin,
  • E 101 (ii) riboflavin-5´-fosforečnan barvivo
  • E 102 Tartrazin (syntetický) barvivo
  • E 104 Chinolinová žluť (syntetická) barvivo
  • E 110 Žluť SY (synonymum: gelborange S, sunset yellow, CL potravinářská žluť, Oranžová žluť, Žluť FCF, FD a C Yellow No 6) syntetická barvivo
  • E 120 Ž Košenila, kys. karmínová, karmíny barvivo
  • E 122 Azorubin (synonymum. Carmoisin, Cl potravinářská červeň 3) (syntetický) barvivo
  • E 123 Amarant (synonymum: Viktoriarubín, Cl potravinářská červeń 9, F a D Red No. 2) Povolen pouze pro aromatizovaná vína, alkoholické nápoje, rybí jikry a mlíčí syntetický barvivo
  • E 124 Ponceau 4R (synonymum: košenilová červeň, A, Cl potravinřská červeň 7, New Coccine) syntetická barvivo
  • E 127 Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14, FD a C Red No 3) (syntetický) barvivo
  • E 128 Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10, Azogeranin) (syntetická) (povolen pouze pro kokteilové kandované třešně, třešně bigareaux v cukerném nálevu a kokteilech vč. smíšeného kompotu s třešněmi)barvivo
  • E 129 Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17, FD a C Red 40) (syntetická) barvivo
  • E 131 Patentní modř V (Cl potravinářská modř V) (syntetická) barvivo
  • E 132 Indigotin (Indigo carmine, Cl potravinářská modř 1, FD a C Blue No 2) (syntetický) barvivo
  • E 133 Brilantní modř FCF (Brilliant blue FCF) (syntetická) barvivo
  • E 140 Chlorofyly a chlorofyliny E 140 (i) chlorofyly (Cl přírodní zeleň)
  • E 140 (ii) chlorofyliny (přírodní zeleň V) barvivo
  • E 141 Mědnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů<
  • E 141(i) Cu komplexy chlorofylů (Cl přírodní zeleň 3)
  • E 141(ii) Cu komplexy chlorofilinů (Cl přírodní zeleň 5) barvivo
  • E 142 Zeleň S (Cl potravinářská zeleň 4, brilantní zeleň BS) (syntetická) barvivo
  • E 150 a Karamel (jednoduchý karamel, kulér) barvivo
  • E 150 b Kaustický sulfitový karamel barvivo
  • E 150 c Amoniakový karamel barvivo
  • E 150 d Amoniak - sulfitový karamel barvivo
  • E 151 Briliantní čerň (Čerň BN, Briliant block BN) (syntetická) barvivo
  • E 153 Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny, rostlinná čerň) barvivo
  • E 154 Hněď FK (Cl potravinářská hněď 1) (syntetická) (povolen pouze pro uzené ryby, kipry)barvivo
  • E 155 Hněď HT (Cl potravinářská hněď 3) (syntetická) barvivo
  • E 160 a Karoteny (Cl potravinářská oranž 5)
  • E 160 a (i) směs karotenů
  • E 160 a (ii) beta karoten barvivo
  • E 160 b Annato, Bixin, Norbixin (Cl přírodní oranž 4) (povolen pro margaríny, minaríny, emulgované tuky apod.)barvivo
  • E 160 c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin (Papriková oleoresina) barvivo
  • E 160 d Lykopen (Přírodní žluť 27) barvivo
  • E 160 e Beta-apo-8'-karotenal (Cl potravinářská oranž 6) barvivo
  • E 160 f Ethylester kyseliny beta-apo-8´-karotenové (Cl potravinářská oranž 7) barvivo
  • E 161 b Lutein (smíšené karotenoidy, xantofyly) (přírodní) barvivo
  • E 161 g Kanthaxanthin (Cl potravinářská oranž 8) Pouze štrasburské párky (syntetický) barvivo
  • E 162 Betalainová červeň, Betanin (včetně extraktů z červené řepy) (přírodní) barvivo
  • E 163 Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny) (přírodní) barvivo
  • E 170 Uhličitan vápenatý (Cl pigment bílý 18) i - uhličitan vápenatý ii - hydrogenuhličitan vápenatý barvivo stabilizátor protispékavá látka
  • E 171 Oxid titaničitý (synonymum: Titanová běloba, Cl pigment bílý 6) (přírodní) barvivo
  • E 172 Oxidy a hydroxidy železa (železitá žluť, červeň, čerň, Cl pigment žlutý 42 a 43, Cl pigment červený 101 a 102 a Cl pigment černý 11) (syntetický)barvivo
  • E 173 Hliník (v podobě pigmentu, Cl kovový pigment) (povolen pouze pro povrch nečokoládových cukrovinek) barvivo
  • E 174 Stříbro (v podobě pigmentu) (povoleno pouze pro povrch čokoládových cukrovinek, povrch nečokoládových cukrovinek určených k dekoraci, dekorace likérů) barvivo
  • E 175 Zlato (v podobě pigmentu) (povoleno pouze pro povrch čokoládových cukrovinek, povrch nečokoládových cukrovinek určených k dekoraci, dekorace likérů) barvivo
  • E 180 Litholrubin BK (Cl pigment červený, Rubínový pigment, Karmín 6 B) (jedlá povrchová vrstva sýrů) (syntetický)

     

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Éčka seznam Chemikovo okénko u Aliho

  • 200 Kyselina sorbová konzervant
  • E 202 Sorbát draselný konzervant
  • E 203 Sorbát vápenatý konzervant
  • E 210 Kyselina benzoová konzervant
  • E 211 Benzoát sodný konzervant
  • E 212 Benzoát draselný konzervant
  • E 213 Benzoát vápenatý konzervant
  • E 214 Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové) konzervant
  • E 215 Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl konzervant E 216 Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kys. p-hydroxybenzoové) konzervant
  • E 217 Propylparahydroxybenzoát sodná sůl konzervant
  • E 218 Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben, Methylester kys. p-hydroxybenzoové) konzervant
  • E 219 Methylparahydroxybenzoát sodná sůl konzervant
  • E 220 Oxid siřičitý konzervant antioxidant
  • E 221 Siřičitan sodný konzervant antioxidant
  • E 222 Hydrogensiřičitan sodný konzervant antioxidant
  • E 223 Disiřičitan sodný (pyrosiřičitan sodný) konzervant antioxidant bělící činidlo
  • E 224 Disiřičitan draselný (Pyrosyřičitan draselný) konzervant antioxidant
  • E 226 Siřičitan vápenatý konzervant antioxidant
  • E 227 Hydrogensiřičitan vápenatý konzervant antioxidant
  • E 228 Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný) konzervant antioxidant
  • E 230 Bifenyl (Difenyl) (jen k ošetření povrchu citrusů) konzervant
  • E 231 Orthofenylfenol (o-Fenylfenol, Orthoxenol) (jen k ošetření povrchu citrusů) konzervant
  • E 232 Orthofenylfenolát sodný (jen k ošetření povrchu citrusů) konzervant
  • E 233 Thiabendazol (jen k ošetření povrchu nejedlých částí ovoce - citrusů a banánů) konzervant
  • E 234 Nisin konzervant E 235 Natamycin (primaricin) konzervant
  • E 239 Hexamethylentetraamin (Urotropin, Methenamin, Hexamin) (povoleno pro sýr Provolone) konzervant
  • E 242 Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát) konzervant
  • E 249 Dusitan draselný (uzené a ostatní masné výrobky) konzervant stabilizátor barviva
  • E 250 Dusitan sodný (masné výrobky) konzervant stabilizátor barviva
  • E 251 Dusičnan sodný (Chilský ledek) (masné výrobky, tvrdé a polotvrdé sýry, uzení sledi a šproti) konzervant stabilizátor barviva
  • E 252 Dusičnan draselný (Ledek) masné výrobky, tvrdé a polotvrdé sýry, uzení sledi a šproti konzervant stabiliztor barviva
  • E 260 Kys. octová konzervant regulátor kyselosti
  • E 261 Octan draselný konzervant regulátor kyselosti
  • E 262 Octany sodné E 262 (i) octan sodný
  • E 262 (ii) hydrogenoctan sodný (synonymum: diacetát sodný) konzervant regulátor kyselosti sekvestrant
  • E 263 Octan vápenatý Konzervant stabilizátor zahušťovadlo regulátor kyselosti zpevňující látka
  • E 270 Kys. mléčná regulátor kyselosti látka zvýr.chuť rozpoutědlo nosič
  • E 280 Kys. propionová konzervant
  • E 281 Propionát sodný konzervant
  • E 282 Propionát vápenatý konzervant
  • E 283 Propionát draselný konzervant
  • E 284 Kyselina boritá (kaviár) konzervant
  • E 285 Tetraboritan sodný (Borax) (kaviár) konzervant
  • E 290 Oxid uhličitý (suchý led) balicí plyn hnací plyn u obalů pod tlakem regulátor kyselosti pomocná látka (extrakční rozp.)
  • E 296 DL-Kys. jablečná regulátor kyselosti ochucující látka
  • E 297 Kys. fumarová regulátor kyselosti antioxidant ochucující látka
  • E 300 Kys. L-askorbová (Vitamín C) antioxidant nutriční doplněk

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Éčka seznam Chemikovo okénko u Aliho

  • E 301 Askorbát sodný (L-askorban sodný) antioxidant nutriční doplněk
  • E 302 Askorbát vápenatý antioxidant nutriční doplněk
  • E 304 Ž Estery mastných kyselin z jedlých tuků s kyselinou askorbovou
  • E 304 (i) askorbylpalmitát
  • E 304 (ii) askorbyl stearát antioxidant
  • E 306 Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů antioxidant
  • E 307 Alfa-tokoferol (α-tokoferol) antioxidant
  • E 308 Gamma-tokoferol (γ-tokoferol) antioxidant
  • E 309 Delta-tokoferol (δ-tokoferol) antioxidant
  • E 310 Propylgallát antioxidant
  • E 311 Oktylgallát antioxidant
  • E 312 Dodecylgallát (lauryl gallát) antioxidant
  • E 315 Kys. erythorbová (synonymum: kys. isoaskorbová) antioxidant
  • E 316 Erythorban sodný (synonymum: isoaskorbát sodný) antioxidant
  • E 320 Butylhydroxyanisol (BHA) antioxidant E
  • 321 Butylhydroxytoluen (BHT) antioxidant
  • E 322 Lecitiny antioxidant emulgátor
  • E 325 Mléčnan sodný (Laktát sodný) antioxidant plnidlo zvlhčující látka regulátor kyselosti zvýrazňovač chuti
  • E 326 Mléčnan draselný (Latát draselný) antioxidant regulátor kyselosti zvýrazňovač chuti
  • E 327 Mléčnan vápenatý (Laktát vápenatý) regulátor kyselosti látka zlepšující mouku zahušťovadlo kypřidlo stabiliz .barviv
  • E 330 Kyselina citrónová regulátor kyselosti antioxidant sekvestrant
  • E 331 Citráty sodné E 331 (i) dihydrogencitrát sodný
  • E 331 (ii) hydrogencitrát sodný E 331 (iii) citrát sodný regulátor kyselosti emulgátor stabilizátor sekvestrant tavící sůl
  • E 332 Citráty draselné E 332 (i) dihydrogencitrát draselný
  • E 332 (ii) citrát draselný regulátor kyselosti stabilizátor sekvestrant
  • E 333 Citronany vápenaté
  • E 333 (i) hydrogencitrát vápenatý
  • E 333 (ii) dihydrogencitrát vápenatý
  • E 333 (iii) citrát vápenatý regulátor kyselosti plnidlo sekvestrant zpevňující látka
  • E 334 Kyselina vinná - L (+) regulátor kyselosti antioxidant sekvestrant
  • E 335 Vinany sodné E 335 (i) hydrogenvinan sodný
  • E 335 (ii) vinan sodný stabilizátor sekvestrant regulátor kyselosti emulgátor
  • E 336 Vinan draselný (Tartarát monodraselný, Vinný kámen)
  • E 336 (i) hydrogenvinan draselný
  • E 336 (ii) vinan draselný stabilizátor sekvestrant protispékavá látka regulátor kyselosti kypřidlo zahušťovadlo
  • E 337 Vinan sodno-draselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) stabilizátor sekvestrant regulátor kyselosti emulgátor
  • E 338 Kyselina fosforečná regulátor kyselosti antioxidant
  • E 339 Fosforečnany sodné (orthofosforečnany, monofosforečnany)
  • E 339 (i) dihydrogenfosforečnan sodný (Primární fosforečnan sodný)
  • E 339 (ii) monohydrogenfosforečnan sodný (Sekundární fosforečnan sodný)
  • E 339 (iii) fosforečnan sodný (Terciální fosforečnan sodný) regulátor kyselosti sekvestrant emulgátor stabilizátor zvlhčující látka zahušťovadlo tavící sůl
  • E 340 Fosforečnany draselné (orthofosforečnany, monofosforečnany)
  • E 340 (i) dihydrogenfosforečnan draselný (Primární fosforečnan draselný)
  • E 340 (ii) monohydrogenfosforečnan draselný (Sekundární fosforečnan draselný)
  • E 340 (iii) fosforečnan draselný (Terciální fosforečnan draselný) regulátor kyselosti sekvestrant emulgátor stabilizátor kypřící látka zvlhčující látka zahušťovadlo
  • E 341 Fosforečnany vápenaté E 341 (i) monohydrogenfosforečnan vápenatý
  • E 341 (ii) dinohydrogenfosforečnan vápenatý
  • E 341 (iii) fosforečnan vápenatý regulátor kyselosti látka zlepšující mouku plnidlo zahušťovadlo stabilizátor kypřidlo zvlhčující látka protispékavá látka
  • E 343Fosforečnan hořečnatý
  • E 350 Jablečnany sodné
  • E 350 (i) jablečnan sodný (DL-jablečnan disodný)
  • E 350 (ii) hydrogenjablečnan sodný (DL jablečnan monosodný) regulátor kyselosti zvlhčující látka
  • E 351 Jablečnan draselný (DL jablečnan didraselný) regulátor kyselosti
  • E 352 Jablečnany vápenaté E 352 (i) jablečnan vápenatý
  • E 352 (ii) hydrogenjablečnan vápenatý regulátor kyselosti
  • E 353 Kys. metavinná regulátor kyselosti stabilizátor vína
  • E 354 Vinan vápenatý regulátor kyselosti kypřidlo
  • E 355 Kys. adipová regulátor kyselosti složka kypřících prášků
  • E 356 Adipát sodný (adipan monosodný) regulátor kyselosti ochucovadlo
  • E 357 Adipát draselný (adipan monodraselný) regulátor kyselosti
  • E 363 Kyselina jantarová regulátor kyselosti ochucovadlo látka zvýrazňující chuť
  • E 380 Citrát amonný (Citronan triamonný) regulátor kyselosti stabilizátor
  • E 385 Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové (synonymum: kalciumdinatrium EDTA, ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný, Edetát vápenato-disodný) antioxidant sekvestrant konzervant
  • Více ...
    Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Éčka seznam Chemikovo okénko u Aliho

  • E 451 Trifosforečnany
  • E 451 (i) trifosforešnan sodný (trifosforečnan pentasodný) E 451 (ii) trifosforečnan draselný (trifosforečnan pentadraselný) sekvestrant regulátor kyselosti zahušťovadlo
  • E 452 Polyfosforečnany E 452 (i) polyfosforečnan sodný E 452 (ii) polyfosforečnan draselný E 452 (iii) polyfosforečnan sodnovápenatý E 452 (iv) polyfosforečnan vápenatý emulgátor stabilizátor regulátor kyselosti kypřící látka sekvestrant zvlhčující látka tavící sůl
  • E 459 Beta - cyklodextrin stabilizátor nosič aromat, barviv a vitamínů
  • E 460 Celulóza E 460 (i) mikrokrystalická celulóza (celulózový gel) E 460 (ii) prášková celulóza emulgátor protispékavá látka zahušťovadlo emulgátor - disperzní činidlo
  • E 461 Methylcelulóza (methylester celulózy) zahušťovadlo emulgátor stabilizátor
  • E 463 Hydroxypropylcelulóza zahušťovadlo emulgátor stabilizátor
  • E 464 Hydroxypropylmethylcelulóza (Hydroxypolyether celulózy) zahušťovadlo emulgátor stabilizátor pěnotvorné činidlo
  • E 465 Ethylmethylcelulóza zahušťovadlo emulgátor stabilizátor pěnotvorná látka E 466 Karboxymethylcelulóza (synonymum: sodná sůl karboxymethylcelulózy, CMC) zahušťovadlo emulgátor stabilizátor
  • E 468 Zesíťovaná sodná sůl karboxymethyl-celulózy (synonymum: kroskaramelóza) stabilizátor nosič
  • E 469 Enzymově hydrolyzovaná karboxymethyl-celulóza (enzymaticky hydrolyzovaná CMC) zahušťovadlo stabilizátor emulgátor
  • E 470 (a) Ž Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin z jedlých tuků emulgátor stabilizátor protispékavá látka E 470 (b) Ž Hořečnaté soli mastných kyselin z jedlých tuků emulgátor stabilizátor protispékavá látka
  • E 471 Ž Mono a diglyceridy mastných kyselin z jedlých tuků emulgátor stabilizátor
  • E 472 a Ž Estery monoglyceridů s kyselinou octovou (Acetoglyceridy, Acetylované mono-a diglyceridy) emulgátor stabilizátor sekvestrant E 472 b Ž Estery monoglyceridů s kyselinou mléčnou (Laktoglyceridy) emulgátor stabilizátor sekvestrant E 472 c Ž Estery monoglyceridů s kyselinou citrónovou (Citroglyceridy) emulgátor stabilizátor sekvestrant E 472 d Ž Estery monoglyceridů s kyselinou vinnou (Tartaroglyceridy) emulgátor stabilizátor sekvestrant E 472 e Ž Estery monoglyceridů s kyselinou mono- a diacetylvinnou (DATEM) emulgátor stabilizátor sekvestrant E 472 f Ž Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinami octovou a vinnou emulgátor stabilizátor sekvestrant
  • E 473 Ž Cukroestery (estery sacharózy s mastnými kyselinami z jedlých tuků, Sacharoestery) emulgátor E
  • 474 Ž Cukroglyceridy (Cukerné glyceridy, Sacharoglyceridy) emulgátor
  • E 475 Ž Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) emulgátor
  • E 476 Ž Polyglycerol-polyricin-oleát emulgátor
  • E 477 Ž Estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) emulgátor stabilizátor
  • E 479 b Směsný produkt interakce tepelně oxid. sojového oleje s mono- a dilyceridy mastných kyselin z jedlých tuků (TOSOM) Povoleno pouze pro emulgované tuky na smažení emulgátor
  • E 481 Ž Stearoyllaktylát sodný emulgátor stabilizátor
  • E 482 Ž Stearoyllaktylát vápenatý emulgátor stabilizátor
  • E 483 Ž Stearyl tartarát látka zlepšující mouku
  • E 491 Ž Sorbitanmonostearát (Spon 60, Monostearát sorbitolu) emulgátor stabilizátor
  • E 492 Ž Sorbitantristearát (Spon 65, Tristearát sorbitolu) emulgátor
  • E 493 Ž Sorbitanmonolaurát (Monolaurát sorbitolu) emulgátor
  • E 494 Ž Sorbitanmonooleát (Spon 40, Monopalmitát sorbitolu) emulgátor E
  • 495 Ž Sorbitanmonopalmitát emulgátor
  • Více ...
    Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Éčka seznam Chemikovo okénko u Aliho

    • E 500 Uhličitany sodné
    • E 500 (i) uhličitan sodný (Bezvodá soda)
    • E 500 (ii) hydrogenuhličitan sodný (Jedlá soda, Soda bikarbona)
    • E 500 (iii) ekvimolární směs uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu (Sesquikarbonát sodný) regulátor kyselosti zahušťovadlo protispékavá látka kypřící látka
    • E 501 Uhličitany draselné E 501 (i) uhličitan draselný E 501 (ii) hydrogenuhličitan draselný (bikarbonát draselný) regulátor kyselosti stabilizátor
    • E 503 Uhličitany amonné E 503 (i) uhličitan amonný E 503 (ii) hydrogenuhličitan amonný (bikarbonát amonný) regulátor kyselosti kypřící látka
    • E 504 Uhličitany hořečnaté E 504 (i) uhličitan hořečnatý E 504 (ii) hydrogenuhličitan hořečnatý regulátor kyselosti protispékavá látka stabilizátor barviva nosič plnidlo
    • E 507 Kyselina chlorovodíková (Kyselina solná) regulátor kyselosti
    • E 508 Chlorid draselný (Sylvín) želírující látka regulátor kyselosti ochucující látka
    • E 509 Chlorid vápenatý plnidlo protispékavá látka nosič
    • E 511 Chlorid hořečnatý plnidlo stabilizátor barviva
    • E 512 Chlorid cínatý (pouze pro konzervovaný bílý chřest) antioxidant stabilizátor barviva
    • E 513 Kyselina sírová regulátor kyselosti
    • E 514 Sírany sodné
    • E 514 (i) síran sodný E 514 (ii) hydrogensíran sodný regulátor kyselosti potrava pro droždí
    • E 515 Sírany draselné E 515 (i) síran draselný E 515 (ii) hydrogensíran draselný regulátor kyselosti
    • E 516 Síran vápenatý látka zlepšující mouku sekvestrant plnidlo protispékavá látka kypřící látka
    • E 517 Síran amonný látka zlepšující mouku stabilizátor potrava pro droždí
    • E 520 Síran hlinitý plnidlo regulátor kyselosti zpevňující látka
    • E 521 Síran sodno-hlinitý plnidlo regulátor kyselosti
    • E 522 síran draselno-hlinitý regulátor kyselosti stabilizátor
    • E 523 Síran amonno-hlinitý stabilizátor plnidlo regulátor kyselosti kypřící látka
    • E 524 Hydroxid sodný (Louh sodný) regulátor kyselosti
    • E 525 Hydroxid draselný (Louh draselný) regulátor kyselosti
    •  E 526 Hydroxid vápenatý (Hašené vápno) regulátor kyselosti plnidlo zpevňující látka
    • E 527 Hydroxid amonný (Vodný roztok amoniaku) regulátor kyselosti kypřící látka
    • E 528 Hydroxid hořečnatý regulátor kyselosti stabilizátor barviva
    • E 529 Oxid vápenatý (vápno) regulátor kyselosti látka ošetřující mouku zpevňující látka
    • E 530 Oxid hořečnatý protispékavá (protihrudkující) látka regulátor kyselosti
    • E 535 Hexakyanoželeznatan sodný (synonymum: ferrokyanid sodný) protispékavá (protihrudkující) látka regulátor kyselosti
    •  E 536 Hexakyanoželeznatan draselný (synonymum: ferrokyanid draselný, žlutá krevní sůl) protispékavá (protihrudkující)látka
    • E 538 Hexakyanoželeznatan vápenatý (synonymum: ferrokyanid vápenatý) protispékavá (protihrudkující)látka
    • E 541 Hydrogenfosforečnan sodnohlinitý regulátor kyselosti emulgátor kypřidlo protispékavá látka
    • E 551 Oxid křemičitý (Křemen, Silikagel) protispékavá látka
    • E 552 Křemičitan vápenatý protispékavá látka
    • E 553 a Křemičitany hořečnaté (syntetické) E 553 (i) křemičitan hořečnatý E 553 (ii) trisilikát hořečnatý (prostý azbestu) protispékavá látka E 553 b Talek (synonymum: mastek, práškový mastek) prostý azbestu protispékavá látka
    • E 554 Křemičitan sodno-hlinitý (Aluminosilikát sodný, Hlinitokřemičitan sodný) protispékavá látka
    • E 555 Křemičitan draselno-hlinitý (Aluminosilikát draselný, Hlinitokřemičitan draselný) protispékavá látka
    • E 556 Křemičitan vápenato-hlinitý (Hlinitokřemičitan vápenatý, Aluminosilikát vápenatý) protispékavá látka
    • E 558 Bentonit (Smektit, Křemičitan hlinito-hořečnatý) protispékavá látka nosič čiřící látka
    • E 559 Kaolin (synonymum: křemičitan hlinitý) protispékavá látka
    • E 570 Ž Mastné kyseliny z jedlých tuků (Stearin) leštící látka odpěňovač
    • E 574 Kyselina glukonová regulátor kyselosti kypřící látka
    • E 575 Glukono-delta-lakton (Glukonolakton) regulátor kyselosti kypřící látka
    •  E 576 Glukonát sodný sekvestrant E 577 Glukonát draselný sekvestrant
    • E 578 Glukonát vápenatý regulátor kyselosti plnidlo E 579 Glukonát železnatý (černé olivy) stabilizátor barviva
    • E 585 Mléčnan železnatý (Laktát železnatý) (černé olivy) stabilizátor barviva

     

    Více ...
    Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Éčka seznam Chemikovo okénko u Aliho

    • E 1103 Invertáza stabilizátor
    • E 1105 Lysozym (lysozym hydrochlorid, muramidáza konzervant
    •  E 1200 Polydextrozy (Modifikované dextrózy) stabilizátot zahušťovadlo zvlhčující látka plnidlo
    • E 1201 Polyvinyl - pyrrolidon (PVP, povidon) stabilizátot zahušťovadlo disperzní činidlo
    • E 1202 Polyvinylpolypyrrolidon (síťovaný povidon) stabilizátor barviva
    • E 1404 Oxidovaný škrob zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1410 Fosforečnanový monoester škrobu (fosfát škrobu) nepovažuje se za přídatnou látku zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1412 Fosforečnanový diester škrobu zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1413 Monofosforečnan škrobového difosforečnanu zahušťovadlo stabilizátor
    •  E 1414 Acetylovaný škrobový difosforečnan zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1420 Acetylovaný škrob (Acetát škrobu) zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1422 Acetylovaný škrobový adipan zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1440 Hydroxypropyl - škrobový glycerol (hydroxypropylether škrobu) zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1442 Hydroxypropyl - škrobový difosfát (hydroxypropylether škrobu) zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1450 Škrobový oktenylsukcinát sodný (SSOS) zahušťovadlo stabilizátor
    •  E 1451 Acetylovaný oxidovaný škrob zahušťovadlo stabilizátor
    • E 1505 Triethylcitrát (ethyl citrát, citronan ethylnatý) stabilizátor pěny
    • E 1517Glyceryl - diacetát (diacetin) E 1518 Glyceryltriacetát (triacetin) zvlhčující látka
    • E 1519Benzylalkohol
    • E 1520 Propylen glykol rozpouštědlo barviv a aromat zvlhčující látka disperzní činidlo bez čísla E Polyethylenglykol odpěňovač nosič lubrikant

     

    • Vysvětlivky Ž - Látka může pocházet z živočišných zdrojů
    Více ...
    Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Éčka co s nimi?Chemikovo okénko u Aliho

    Citliví lidé mohou mít na některá éčka alergické reakce, projevující se v široké škále zdravotních problémů, jako jsou ekzémy, kopřivka, astma, migrény, poruchy vidění, hyperaktivita, zažívací problémy atd., přičemž onen člověk ani jeho lékař nemusí mít vůbec potuchy o původu oněch zdravotních problémů.
    Někdy se možná vyplatí utratit o něco víc peněz za potraviny "BIO," tedy potraviny vyrobené z produktů ekologického zemědělství, při jejichž dalším zpracování bylo použito pouze přírodních cest, a neměly by proto obsahovat přidané chemické příměsi. Další možností je uvědoměle eliminovat potraviny obsahující vytypované "podezřelé" látky, to znamená vzít si k nákupu jejich seznam a strávit v obchodě 3 hodiny studiem složení výrobků.. trochu otročina, ale třeba si ty největší drijaky rychle zapamatujeme a půjde nám to za chvíli samo. :o)

    Nerada bych u někoho vzbudila paniku či snad nastartovala fobii z potravin zakoupených v našich mini-, super-, hyper- a mega- marketech.. nicméně nakupovat s uvědoměním a sledovat, co že to za látky posílám svému tělu, může mít někdy zásadní dopad zdraví mnohých z nás..

    Éčka, na které se nejčastěji vyskytují alergie http://www.uzpi.cz/adresar/pris-Alergie.htm

    Některá aditiva jsou zcela neškodá - např. E 100 je přírodní žluté barvivo kurkumin; ani emulgátor E 471 není škodlivý. Horší je E 223, což je disiřičitan sodný, který se přidává do bramborové kaše nejen kvůli konzervaci, ale aby brambory nehnědly. Tato látka rozhodně neškodná není - stejně jako oxid siřičitý, který se s oblibou přidává do sušeného ovoce či vína (do červeného 160 - 210 mg SO2 na litr, do bílého 210 až 260 mg). Někteří lidé kvůli tomu mají alergii na víno či trpí bolestmi hlavy (hlavně z nekvalitních, silně sířených vín). Kyselina benzoová a sorbová jsou další konzervační látky, které moc neprospívají zdraví. Konzervují se jimi nealkoholické nápoje, džemy, chléb s delší trvanlivostí, kečupy, hořčice. Naštěstí máme možnost koupit si výrobky, které je neobsahují. Místo běžného džemu s kyselinou benzoovou se prodává Extra džem, konzervovaný pouze cukrem a vyšším podílem ovoce. Pochopitelně je dražší, ale zato chutnější. Potraviny obsahující kyselinu benzoovou by rozhodně neměly konzumovat děti do tří let. A ani pro dospělé to není to pravé ořechové, protože tato kyselina je totiž podezřelá z rakovinotvorných účinků. Většina takovýchto konzervantů se dá nahradit sterilizací.

    U nás jsou různé chemikálie v potravě dovoleny. V jiných státech tomu tak být nemusí. Hodně zavádějící je to, že výrobci ani členové týmu, který látky povoluje, nepočítají s tím, že za den sníte pouze jeden výrobek ve kterém jsou tyto látky obsaženy. Jenomže normální člověk většinou nesní jen jednu potravinu denně, a tak své tělo zásobujeme škodlivými látkami a ani o tom nevíme. Výzkum také nebere v potaz, že osoby s hodně atypickými stravovacími návyky mohou být zasaženy více. Průměrný spotřebitel se nemusí obávat nadměrné konzumace škodlivých látek, ale například velký milovník uzeného, který nakupuje pouze u výrobce, jenž používá maximální povolené dávky přísad, už ohrožen být může.

    Celý článek http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=368

    Další.. http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2005022301

    http://www.ordinace.cz/serialy/ecka-v-potravinach/

    Ne všechna éčka (přídatné látky) v potravinách jsou škodlivá. Některá z éček jsou neškodná. Jiná naopak mohou mít nepříznivý vliv na zdraví člověka, který je konzumuje. Mohou být příčinou nejrůznějších zdravotních potíží od alergie až po vznik rakoviny.

    Při stanovení bezpečného množství přídatné látky v potravině je toto množství určeno pro jednu dávku přídatné látky na den, málokdo z nás však jí pouze jedno jídlo denně, takže ve skutečnosti může člověk toto množství v několika jídlech překročit.

    Dalším nebezpečím je skutečnost, že v různých potravinách jsou různé přídatné látky. Testy jaký mají jejich kombinace vliv na lidské zdraví se neprovádějí.

    Dalším závažným nedostatkem testů, při kterých jsou zkoumány účinky éček na lidský organismus je fakt, že zatímco člověk je vystaven účinkům éček v potravě celý život, testy, jak působí éčka na lidský organismus dlouhodobě se neprovádějí.

    Na závěr... používejte hlavu, studujte etikety a věřte, že děláte co můžete.

    Více ...
    Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
    [<<Předchozích 10] Články 1120 z 22 [Dalších 2 >>] 
    Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.