|
Deník Chemikovo okénko u Aliho
Co namazat, co sníst a co dělat, když najdeme pixlu semtexu na zahradě.
[<<Předchozích 20] Články 21 až 22 z 22
|
Éčka seznam | Chemikovo okénko u Aliho |
|
- E 400 Kyselina alginová zahušťovadlo stabilizátor emulgátor želírující látka
- E 401 Alginát sodný zahušťovadlo stabilizátor želírující látka emulgátor
- E 402 Alginát draselný zahušťovadlo stabilizátor emulgátor želírující látka
- E 403 Alginát amonný zahušťovadlo stabilizátor emulgátor želírující látka
- E 404 Alginát vápenatý zahušťovadlo stabilizátor želírující látka odpěňovač
- E 405 Propan-1,2-diolalginát (synonymum: propylenglykolalginát) zahušťovadlo emulgátor stabilizátor
- E 406 Agar (Agar-agar; Gelosa; bengálská, čínská, japonská vyzina) zahušťovadlo želírující látka stabilizátor emulgátor
- E 407 Karagenan (Gelosa z irského mechu, , Eucheman, Iridophycan, Hypnean, Fulcellaran) zahušťovadlo želírující látka stabilizátor
- E 407a Guma Euchema (synon. afinát řasy Euchema, Karagenan s obsahem celulózy, částečně čištěný karagenan) zahušťovadlo stabilizátor želírující látka
- E 410 Karubin (lokustová guma, karob) zahušťovadlo stabilizátor
- E 412 Guma guar (Guma cyamopsis, Guarová moučka) zahušťovadlo stabilizátor emulgátor
- E 413 Tragant (Guma tragant) zahušťovadlo stabilizátor emulgátor
- E 414 Arabská guma (Akáciová guma) zahušťovadlo stabilizátor emulgátor zvlhčovadlo
- E 415 Xanthan (Guma xanthan) zahušťovadlo stabilizátor plnidlo nosič
- E 416 Guma karaya (Indický tragant, Guma sterculia) zahušťovadlo stabilizátor emulgátor
- E 417 Guma tara (Peruánský karubin) zahušťovadlo stabilizátor
- E 418 Guma gellan zahušťovadlo stabilizátor želírující látka
- E 420 Sorbitol (sorbit, sorbol) (Pokud výrobek výrobek obsahuje více než 10 % této látky, musí být označen výstrahou: "Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky") sladidlo zvlhčující látka sekvestrant emulgátor zahušťovadlo
- E 421 Mannitol (Pokud výrobek výrobek obsahuje více než 10 % této látky, musí být označen výstrahou: "Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky") sladidlo protispékavá látka
- E 422 Ž Glycerol (Glycerin) zvlhčující látka zahušťovadlo
- E 425 Konjac E 425 (i) konjaková guma
- E 425 (ii) konjakový glukomannan zahušťovadlo nosič Pozn.: Jedná se o zákazu jeho použití
- E 432 Ž Polyoxyethylensorbitanmonolaurát (synonymum: Polysorbate 20, Tween 20) Emulgátor, disperzní činidlo stabilizátor
- E 433 Ž Polyoxyethylensorbitanmonooleát (synonymum: Polysorbate 80, Tween 80) Emulgátor, disperzní činidlo stabilizátor
- E 434 Ž Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát (synonymum: Polysorbate 40, Tween 40) Emulgátor, disperzní činidlo stabilizátor
- E 435 Ž Polyoxyethylensorbitanmonostearát (synonymum: Polysorbate 60, Tween 60) Emulgátor, disperzní činidlo stabilizátor
- E 436 Ž Polyoxyethylensorbitantristearát (synonymum: Polysorbate 65, Tween 65) Emulgátor, disperzní činidlo stabilizátor
- E 440 Pektiny E 440 (i) pektin E 440 (ii) amidovaný pektin zahušťovadlo stabilizátor želírující látka
- E 442 Ž Amonné soli fosfatidových kyselin (emulgátor RM, emulgátor LM, fosfatidy amonné) emulgátor
- E 444 Acetát-isobutyrát sacharozy (SAIB, Octanisomáselnan sacharózy) emulgátor stabilizátor
- E 445 Glycerlester borovicové pryskyřice (Pryskyřičný ester)
- E 450 Difosforečnany (Pyrofosforečnany)
- E 450 (i) dihydrogendifosforečnan sodný
- E 450 (ii) monohydrogendifosforečnan sodný
- E 450 (iii) difosforečnan sodný E 450 (iv) dihydrogendifosforečnan draselný
- E 450 (v) difosforečnan draselný E 450 (vi) difosforečnan vápenatý (Pozn.: dříve E 540)
- E 450 (vii) dihydrogendifosforečnan vápenatý emulgátor stabilizátor regulátor kyselosti kypřící látka sekvestrant zvlhčující látka tavící sůl
|
Více ... |
Vložil: inishkea dne 20.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Éčka co s nimi dál? | Chemikovo okénko u Aliho |
|
Kopíruju sem článek co se mi líbí... E... Co to vůbec je?Do mnoha potravin se běžně přidávají látky, které prodlužují jejich trvanlivost, zvýrazňují barvu, zvyšují nebo regulují kyselost, mají zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru. Všechny tyto látky se odborně nazývají aditiva a jsou označovány velkým E a mezinárodním číselným kódem. Jejich seznam je výrobce povinen uvést na obalu výrobku. Pořadí je dáno sestupně, dle obsaženého množství. Přídavné látky se obvykle nesmějí používat pro výrobu nezpracovaných potravin - medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, pasterovaného nebo sterilovaného mléka a smetany, neochucených kysaných mléčných produktů, neinstantní kávy a čaje. I tady však existují výjimky. E... jed, nebo fáma?Okolo „éček“ se vede mnoho sporů - setkáme se s názory, že jíst aditiva je normální a že to moderní doba žádá. Kdybyste se však pídila hlouběji, zjistíte, že často pocházejí z institucí, které mají zájem, aby se vesele konzumovalo. Na druhém pólu jsou radikální názory ekoaktivistů, že všechna éčka jsou prudké jedy a že máme jíst jen věci vypěstované na vlastním záhumenku. Postupujte zlatou střední cestou. Informujte se, nepodceňujte názory odborníků, hledejte alternativy... Ne všechna éčka jsou totiž škodlivá. Pod kódem E100 se skrývá přírodní žluté barvivo z kurkumy, které může být pro organismus příznivé. Ani E101 riboflavin či E300 kyselina askorbová nejsou nijak škodlivé, ba naopak. Pod čísly E290 se skrývá balicí plyn oxid uhličitý, E948 je zase kyslík. Těch také není třeba se moc obávat. Horší už je to s velmi rozšířeným oxidem siřičitým. Jestli jste si ještě včera pochutnávala na „zdravém“ sušeném ovoci ze supermarketu, vězte, že sířené sušené ovoce patří mezi silně chemické potraviny! Oxid siřičitý může způsobovat bolesti hlavy a podráždění dýchacího i zažívacího ústrojí. Když dožijeme podobnou reakci, můžeme tvrdit, že máme štěstí - tělo dává najevo, že tohle tedy ne. Avšak co se neprojeví hned, může se uložit na později. U někoho může dojít vlivem hromadění éčkových toxinů k bujení zhoubných nádorů - obzvláště nebezpečná, až karcinogenní éčka jsou E954 sacharin, E123 amarant, E113, E142, E213-217, E239... E210 kyselina benzoová, která je v oblíbených hořčicích, zase zhoršuje průběh reakcí alergikům. Dalším zaručeným éčkovým dopingem je obídek v čínské restauraci - možná jste si už všimla, že všechna čínská jídla mají jakýsi chuťově i aromaticky jednotný podtext. Bývají dochucována éčkovými glutamáty, které jsou ve větším množství toxické, nedoporučují se dětem do šesti let. „Zaéčkované“ jsou také veškeré průmyslově vyráběné uzeniny a salámy. Chemikálie se ukládají i v molekulách tuků a mohou být příčinou celulitidy. Proto na „pomerančovou kůru“ trpívají i štíhlé ženy. Mimochodem - proč je tak těžké se celulitidy zbavit? Protože jsme si na ní dlouho a pečlivě pracovaly! Léta ukládání toxinů nelze jen tak přes noc „přemazat“ zázračným krémem. Vzpomeňte si na kvanta barevných „komunistických“ cukrátek a zmrzlin (nechceme vám kazit sladký život, ale „zmrzky“ jsou éčkovými královnami). Dobou éček trpí i naše děti. Všeobecně se ví, že dětský organismus je ještě velice čistý a citlivý na vnější vlivy.Předpokládá se, že právě u dětí se nežádoucí účinky chemických éček mohou neblaze projevovat. Někteří lékaři se domnívají, že nadměrná konzumace sladkostí a limonád může být příčinou dětské hyperaktivity či depresí. Dobrá možnost, jak zabránit ukládání toxinů ve vašem těle i tělíčkách vašich dětí, je radikálně změnit jídelníček. Nemusíte chodit s papírkem, na kterém bude seznam škodlivých éček, ale chemikáliím v potravě se můžeme vyhnout třeba při nákupu základních surovin k přípravě vlastních jídel. Vyhýbejte se konzervám, hotovkám nebo polotovarům, které bývají těchto látek plné. Na „chemické“ potraviny obvykle může upozornit podezřele nízká cena nebo vysoká trvanlivost, výrazná a nepřirozená barva. Jídlo z fastfoodů také nepatří k nejpřírodnějším - nenechte si ujít dokumentární snímek Supersize Me, ve kterém si odvážný americký dobrovolník projde doslova peklem - po dobu jednoho měsíce konzumuje pouze jídlo z řetězcových fastfoodů. Jeho zdravotní stav sledují lékaři a po skončení experimentu vychází kromě výrazného zhoršení zdraví i psychického stavu jedlíka najevo, že bude-li pokračovat v tomto duchu ještě nějaký čas, zemře do roka na otravu toxiny! Chcete-li sledovat obaly, pomůže vám poradna na www.biotox.cz/ecka, kde naťukáte příslušný kód látky a dozvíte se, co to je a jak moc je to to škodlivé. Asi největší jistotu máte u ekologických produktů, které jsou označeny ochrannou známkou bio. Tyto potraviny byly vyprodukovány ekologickým zemědělstvím a neobsahují žádné chemické příměsi. Doporučujeme experiment - zkuste po dobu aspoň čtrnácti dnů aditivy rozmazlené chuťové buňky držet na uzdě a jíst převážně přírodní a biopotraviny. Dožijete malý zázrak a sama sebe nepoznáte - budete se cítit lehčí, mysl i tělo budou pružnější a nálada radostivější. |
Více ... |
Vložil: inishkea dne 20.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 20] Články 21 až 22 z 22 |
|