Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Anička - Můj slovníček


 Články 12 z 2 
 Můj slovníček II.Anička - Můj slovníček

Ve 24 měsících vím, že brácha se jmenuje Fíla :-) Pokud se mě někdo zeptá, jak se jmenuju, tak odpovídám stále: JÁ :-) Znám spoustu nových slovíček a svým slovníčkem se snažím sdělit, co přesně momentálně potřebuju :-) Doplňuju slovíčka do několika říkanek. Nejraději mám Ten náš Pavel :-)

Ve 25 měsících - vím, že náš křeček se jmenuje "Míša" a snažím se vyslovit i jména jiných lidí a zvířátek :-) Hodně opakuju a umím i taková slova jako je například buchta, batoh apod. Nejraději odpovídám na všechny otázky Proč "Proto" :-) Další oblíbené slovíčko je "Aha" :-) A taky říkám ráda" Ukaž" :-) Jsem hodně zvědavá :-)

Ve 26 měsících se mi pěkně rozvázal jazyk :-) Už si umím říct, když chci baštit "chleba s máslem" a nebo "buchtu" (mám ráda tvarohovou :-) ). Taky už umím konečně říct, že se jmenuju "Áňa" :-) A taky vím, že je "máma Lucka" a "táta Jirka" :-) A moje nejoblíbenější slovo posledních dnů je "čokoláda" :-))) Hodně opakuju po druhých. Ráda si prohlížím knížky a začínám pomaloučku doplňovat slova do některých říkanek. Brácha byl ukecanější víc. Já mám zase větší trpělivost a u knížek vydržím déle :-)

Ve 26 a 1/2 měsících si čteme s mámou pohádku o Červené Karkulce. Umím krásně říct slovo "Karkulka" a stejně jako kdysi brácha, říkám vlkovi "jk" :-) Opakuju po druhých téměř všechno. Něco říkám krásně srozumitelně, něco mi moc rozumět není :-) Snaha se ale cení. Nová slovíčka teď ze mě padají každým dnem - v posledních dnech např. okurka, papoušek :-)

Ve 27 měsísích říkám věty jako např. "Tati, pojď nahoru", "Mami, stůj" apod. Jsem čím dál tím víc upovídanější :-)

Ve 29 měsících už normálně povídám a pusinku na chvíli nezavřu :-) Umím i několik básniček a písniček. Ještě nedavno, když jsem něco provedla, tak jsem se ke všemu přiznala. Teď už jsem chytřejší :-) Když něco provedu, tak to většinou svedu na Fílu :-)

Ve 30 měsících už umím říct všechno, co potřebuju.

Ve 32 měsících jsou u mě otázky "jaký" a "jaká" na denním pořádku :-)

Ve 33 měsících se k otázkám "jaký" a "jaká" přidaly také otázky "Proč" :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 24.10.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Můj slovníčekAnička - Můj slovníček

V sedmi měsících říkám první slabiky. Nejčastěji říkám je je, ba, ebe, grr, aaa, eee, apod. Při jídle říkám něco co připomíná "ham" :-)

V devíti a půl měsících říkám "ham", "ňam", "máma"( poprvé 7.7.2012 v 9 měsících) , "bába" (poprvé 10.5.2012 v 8 měsících) , "bá" (bác), "pá pá", "jeje" atd. Svoje první slovíčka ráda prokládám "indiánem", "čertíkem" a nebo si jen tak s oblibou prskám :-)))

V deseti měsících říkám: "ham", ňam", "máma", "bába", "bá" (bác), "ba" (jako baf nebo jako balón - moc ráda si s ním hraju), "pá pá" (občas to při mávání i řeknu), "jeje", "brrrr" (říkám, když jezdím s bráchy autíčkem), "dede" (poprvé 4.8.2012 v 10 měsících) nebo "tata" (poprvé 9.8.2012 v 10 měsících).

V jedenácti měsících lezu za naším kocourkem Chlupáčkem a říkám "cicí" (č ještě neumím) :-) Je to legrační :-))) Na všechna zvířátka jinak říkám "Be". Mám je spojené se čtyřnohým kamarádem Beníkem u dědy a babičky.

V jedenácti a půl měsících říkám "ne, ne". Moc dobře vím, co ne, ne znamená :-) Většinou ale zakázanou věc udělám a "ne, ne" říkám až potom :-))) Při jídle říkám "ňam, ňam"

Ve dvanácti a půl měsících dávám našemu Chlupáčkovi jako misku s papáním a říkám při tom "na" :-) A taky si vezmu dálkový ovladač na televizi a říkám mu "ne ne". To mám od táty, protože mi zakazuje si s ovladačem hrát, tak opakuju, co slyším od něj :-) Botám říkám "bo" :-)

Ve třinácti měsících rozumím téměř všemu, co mi kdo řekne a pořád na něco ukazuju a říkám při tom něco jako "Co to je?" :-) Zní to hrozně legračně :-) Když někdo něco jí, tak říkám "na na" hóóódně hlasitě a chci baštit taky :-) U jídla říkám "ham". Občas podávám mamce kostičky a říkám při tom "dej". Opakuju to nejspíš po ní :-). Začala jsem večer dostávat mlíčko ve flašce a říkám mu "mi" :-) Když hladím kocourka, říkám "malá" a panence říkám "mimi" :-) Kravičce říkám "bů", pejskovi "ha", kočičce "cicí". Umím ukázat i prasátko a pejska. "Táta" neříkám jen tátovi, ale i Fílovi a nebo pánům v televizi a na obrázcích :-)

Ve třinácti a půl měsících občas hrozím prstíkem jako máma a táta a říkám při tom "ty, ty, ty" :-))) U táty na koníku ho občas povzbuzuju a říkám "hijé" :-))) V nestřeženém okamžiku ukradnu mámě mobil a dělám do něho "haló" (občas říkám jen "ha" :-) Na obrázcích poznám méďu Pů a říkám "Pů" :-)

Ve čtrnácti měsících říkám botě "boa" a vím, že kamínka jsou horká. Ukazuju na ně a říkám "haj" (hajs). Houpu Nánu a plyšové kamarády na houpačce a říkám "hou" :-)

Ve čtrnácti a půl měsících říkám "haj", když si lehám a dělám hají. Když si hraju s míčem, tak mu momentálně říkám "baón" :-) Po tátovi mám velkého opičáka Pepu, kterého už umím krásně "Pepa" pojmenovat :-) Na obrázku se mi moc líbí papoušek - "papo" :-)

V šestnácti měsících říkám: "máma", "táta", "bába", "děda", "čičí", "číča", "haf", "bů" (říkám kravičce, ale i koníkovi a prasátku :-) ), "pá, pá", "ty, ty, ty", "ne, ne, ne", "nána" (panenka), "mimi", "papat", "bumbat", "malá", "baf", "bác", "baón" (míč), "boba" (bota), "ha" (znamená buď hačí nebo haló), "haj" (hají), "Be" (Beník), "táda" (brácha Fíla), "mami", "tati", "mámo", "táto", "ham", "ňam", "brm brm" (když jezdím na motorce nebo s autíčkem a nebo když napodobuju, jak dělá méďa) :-)

Vtipné hlášky: vedu s tátou rozhovor :-) Schodila jsem autíčko a táta se mě ptá, kdo to byl a já na něj: "Číča". A táta, ne ne ne, to jsi byla ty a já na to: "Ne, ne" :-)))

V sedmnácti měsících říkám: "pipi" (ptáček), "kytí", "děti", "kyky" (dělá kohout), "boby" (nejraději jsem jezdila na bráchových), "houpy" (když se chci houpat), "teta", "babán" (banán) :-)

V sedmnácti a půl měsících mě fascinují hodiny :-) Ukazuju na ně a říkám "tik tak" :-) Taky říkám "bobek", ale až když je v kalhotách.

V devatenácti měsících je asi mé nejoblíbenější slovíčko "ne" :-) Téměř na všechno nejraději protestuju. Občas spojuju krátké větičky, jako například "táta pápá" (táta je pryč), "máma houat" (znamená máma houpat), brm brm bába (přijela bába autem) atd. Hodně pořád používám vlastní "hatmatilku", ale doma mi rozumějí :-). Umím si říct o jídlo i pití - "papat" a "bumbat" :-)

V devatenácti a půl měsících se vidím na fotce a říkám "já" :-)

Ve dvaceti měsících doplňuju pár slovíček do říkanek. Například u Kolo, kolo, mlýnský závěrečné "bác". A Ten náš Pavel, to je kos závěrečné "bos" :-)

Ve 21 měsících doplňuju další říkanku: "Šiju boty do roboty" ... závěrečné "kšá" a rozhodím při tom legračně rukama :-) Taky říkám "tady" (hlavně, když se rozhoduju, kam budu čůrat :-) ), "neni", "nemám".

Ve 22 měsících říkám "díky" :-) A už si s rodiči i docela obstojtě popovídáme formou odpovědí ano-ne :-)

Ve 23 měsících odpovídám na otázku Kolik ti je? "Dva" a ukazuju to na prstech :-) Zdravím "ahoj" a "čau" :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 7.5.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.