|
Deník Vánoce - recepty podělte se o rodinné vánoční skvosty!
[<<Předchozích 20] Články 21 až 25 z 25
|
Ingredience:
Těsto: 450 g hladké mouky
185 g moučkového cukru
185 g másla nebo margarínu
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
2 lžíce medu
4 lžíce mléka
Krém 1: 250 ml šlehačky
250 ml zakysané smetany
250 g mletých vlašských ořechů
250 g moučkového cukru (pokud dělám i krém 2 tak stačí 2 lžíce)
Krém 2: 1 ks Salko
250 g másla
Rozvar: 20 ml vody
10 ml rumu
30 g krupicového cukru
Na posypání: strouhaný perník (neměla jsem ho, použila jsem balíček oříškových BeBe sušenek)
mleté vlašské ořechy (dala jsem hrst)
instantní káva
Pokud děláte oba krémy, stačí udělat z polovičního množství, já jsem udělala celé a zbyla mi jen troška, dělala jsem tlusté vrstvy. Rozvaru byla jen troška, jen jsem díly pokapala, pokud chcete hodně polévat tak udělejte větší množství.
Popis p řípravy:
Těsto: Cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní parou do zhoustnutí a ztmavnutí. Asi 10-15 minut. Necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Do prochladlé směsi přisypeme mouku a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce (nechala jsem 24 hodin). Poté vyválíme 5-7 stejných tvarů (podle rady jsem válela mezi 2 potravinářskými fóliemi a vykrajovala pokličkou o průměru 21 cm). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 180-200 °C asi 5 minut. Po upečení ihned sundáme z plechu. Pozor, placky jsou měkké, ztvrdnou až po vychladnutí. Sundávala jsem i s pečícím papírem a nechala na něm vychladnout.
Krém 1: Svaříme šlehačku s ořechy (až je z toho hodně hustá hmota, pozor připaluje se). Po vychladnutí vyšleháme, přidáme cukr a zakysanou smetanu.
Krém 2: Salko vaříme asi 2 hodiny ponořené do vody (uzavřenou plechovku). Po vychladnutí vyšleháme s máslem.
Rozvar: Svaříme vodu, cukr a rum asi na polovinu množství.
Vychladlé placky potíráme rozvarem a krémem a skládáme na sebe. Pokud máme oba krémy, střídáme je. Vršek dortu a boky také potřeme (smíchala jsem zbytky obou krémů) a posypeme směsí strouhaného perníku, sekaných vlašáků a instantní kávy. Je dobré nechat medovník alespoň dva dny rozležet. |
Více ... |
Vložil: Míša+Klárka09/03 a Matěj 12/06 dne 10.11.2005 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
|
Perníčky - vychytáno v diskusi | Vánoce - recepty |
|
vložila Pet (kluci 10+4)
PERNICKY: - 1/2 kila hladke mouky - 12 dkg medu - 16 dkg mouckoveho cukru - 6 dkg masla - 2 cela vejce - 1 kavova lzicka sody - pernikove koreni
Vypracujeme testo , dame do igelitoveho sacku a nechame pres noc ulezet v lednici. Druhy den rozvalime testo, vykrajime tvary a dame na plech na pecici papir. Peceme pri teplote 150-180 oC asi 5 minut do ruzova (v moji troube pecu na 165 oC, 7-8 minut). Jakmile pernicky naskoci,vytahneme je a za horka potirame rozslehanym vejcem(celym).Zdobime bilkovou polevou
Další varianta Perníčky(už nevím kdo to tady přihodil, ale poznačila jsem si to) Recept mám skoro stejnej, jediná změna je: vše kromě mouky se rozpustí ve vodní lázni a udělá se z toho taková hustá kaše. Až vychladne tak se přidá mouka a hnětačem se vymíchá těsto. Alespoň jeden den se nechá odležet.
|
Více ... |
Vložil: Flylady dne 7.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Křehké šlehačkové cukroví podle Nesulky | Vánoce - recepty |
|
500g polohrubé mouky, 250ml smetany ke šlehání, 250g tuku (v receptu je uveden ztužený, já ho nerada tak používám obyčejné máslo), moučkový cukr na obalení.
Tuk nastrouháme do mouky, přidáme smatanu a zpracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále na placku cca 0,5cm. Malými formičkami vykrájíme různé tvary a pečeme v dobře vyhřáté troubě dokud nezrůžoví. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. |
Více ... |
Vložil: Flylady dne 7.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Sušenky z ovesných vloček | Vánoce - recepty |
|
200g ovesných vloček (lepší sjou ty jemnější)
100g celozrné mouky (může být i obyč.)
lžička jedlé sody
100g cukru
100g hery
1vejce
(navíc můžete přidat: nastrouhaná jablíčka, skořici, rozinky, nebo mák, kokos, kakao - zkrátka přidáte to co Vám chutná)
Vypracujete tužší těsto, na plech (pečící papír) uděláme placičky a pečeme na
150°C do zlatova. Upečené sušenky můžeme polévat čokoládou.
Není to vyloženě vánoční cukroví, ale na Vánoce bude určitě chutnat. Je to rychlovka!
|
Více ... |
Vložil: Věra+Anetka 07/04+Stáník 05/07 dne 7.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 20] Články 21 až 25 z 25 |
|