Dršťková polévka podle mojí babičkyAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 30.8.2014 23:22:30
aneb Úžasná vzpomínka na dětství.
Suroviny 1 kg drštěk (kupuji vyčištěné, předvařené) • 3 lžíce sádla • 2 cibule • 50 g celeru • 50 g petržele • 50 g mrkve • 200 g uzeného masa (můžou být i uzená žebra, pak cca 1/2 kila) • 3 - 6 stroužků česneku (podle toho, jak máte rádi očesnekováno) • 2 kuličky pepře • 2 kuličky nového koření • 1 - 2 (dle velikosti) listy bobkového listu • 1/2 lžičky drceného kmínu • 1 lžička majoránky • 2 lžíce hl. mouky • 1 lžička sladké papriky • zázvor (kousek velikosti stroužku česneku) • kdo má rád pálivé, dá trochu chilli • sůl • zelená petrželka Postup Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky vařit do čisté vody. Když uplyne potřebná doba, kousek drštěk ochutnáme, musí být úplně měkké.
Do kastrolu dáme lžíci sádla a zpěníme na něm co nejdrobněji pokrájenou cibuli, osmahneme do zlatova a přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po osmažení ji zalijeme trochou vývaru z drštěk, přidáme uzené maso, pepř, nové koření, bobkový list, majoránku a drcený kmín a vaříme cca 20 minut. Poté maso vytáhneme a nakrájíme na drobné kostičky. Maso přidáme k měkkým dršťkám, přecedíme vývar ze zeleniny a koření, vybereme pepř, bobkový list a nové koření a zeleninu propasírujeme přes síto. Pokud použijeme žebra, doporučuji vařit zvlášť (ne se zeleninou), protože se někdy uvolní drobné kousky kostí. Takže do kastrolu dáme žebra, přecedíme na ně vodu z drštěk, uvaříme do měkka, vodu přecedíme zpět k dršťkám a maso z žeber obereme, případně pokrájíme na drobno a přidáme k dršťkám. Mezi tím uvaříme orestovanou zeleninu spolu s kořením a přidáme - jak výše popsáno - k ostatnímu. Na pánvi uděláme ze zbylých 2 lžíc sádla a 2 lžic mouky zásmažku, přidáme sladkou papriku, krátce osmahneme (krátce, aby nezhořkla!). Pak naředíme vývarem, provaříme a vlijeme do ostatní polévky. Provedeme závěrečné duchucení (sůl, je-li třeba, jemně ustrouhaný zázvor, můžeme chilli či mletý pepř) a chvíli provaříme. Do odstavené přidáme rozetřený česnek a promícháme. Podáváme posypané jemně sekanou zelenou petrželkou, někdo má rád i jemně posekanou cibuli. Poznámka: pokud se nám chce s dršťkami čistit, můžeme koupit syrové, nevyčištěné. Ty pak doma vypereme ve vodě, posypeme moukou a dobře všechny záhyby vymneme. Opět vypereme v čisté vodě, přitom se snažíme záhyby roztahovat, abychom i z pod nich dostali nečistoty. Po druhém vyprání posolíme vydatně solí a opět vymneme. Potřetí vypereme ve vodě, pak je spaříme vroucí vodou a počtvrté vyper Zobrazeno doposud 281 x.
|
Všichni uživatelé |