Dýňová kořeněná bábovka (chlebíček, muffiny)Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 9.4.2018 21:40:13
Po koření je to nádherně voňavé a díky dýni to má úžasnou žlutou barvu. A zůstane to dlouho vlahé. Tedy pokud to vůbec zůstane...
Suroviny 350 g polohrubé mouky • 1 prášek do pečiva • 1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku • 1 lžička mleté skořice • 1 špetka soli • 150 g másla • 120 g jemného krystalového cukru • 1 vanilkový cukr • 2 velká vejce • šťáva a kůra z 1 citronu • 250 g dýňového pyré • 150 g kysané smetany (nebo créme fraiche) • 80 g vlašských ořechů hrubě posekaných • můžeme přidat pokrájené sušené švestky • trocha másla a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy - pokud nemáme silikonové Postup Pokud chceme dělat z celého tuku, pak je poměr 600 g mouky, 1,5 prdopeč, 250 g másla (Hery), 200 g cukru, 3 vejce, 450 g pyré, 250 g zakysanky, 120 g ořechů. Toto množství je pak na 1 bábovku + 15 muffinek.
Všechny ingredience včas vyndáme z lednice a necháme je ohřát na stejnou (pokojovou) teplotu. Do misky prosijeme mouku, prášek do pečiva, přidáme koření, kůru a sůl a metličkou důkladně promícháme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo utřeme s oběma cukry, až vznikne světlá jemná pěna. Pak zašleháme postupně obě vejce - druhé přidáme, teprve až se bezezbytku zašlehá první. Poté ještě třeme cca 5 minut a přikapeme citronovou šťávu. Pomocí stěrky vmícháme dýňové pyré a kysanou smetanu. Nakonec jemně zapracujeme směs mouky s kořením a na závěr ořechy (a případně švestky). Formu (bábovku, 2 chlebíčkové formy nebo 25 na muffiny) vymažeme máslem a vysypeme moukou až po okraj. Rozdělíme těsto (do jedné muffinky přijde cca 75 g = jedna velká polévková lžíce) a ve vyhřáté troubě pečme bábovku 50, chlebíček 35 nebo muffiny 20 minut dozlatova. Zobrazeno doposud 756 x.
|
Všichni uživatelé |