Dýňové nokyAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 9.4.2018 22:14:51
Mohou posloužit jako příloha, ale také mohou být podávané jako samostatné jídlo - třeba se slaninou a parmazánem.
Suroviny 500 g očištěných brambor (tj. asi 5 středně velkých) • 500 g očištěné máslové dýně • 150 g polohrubé mouky • 150 g hladké mouky • 1 vejce • lžička soli • špetka muškátového oříšku Postup Brambory uvaříme doměkka. Oloupeme a nakrájíme dýni, také ji uvaříme. Slijeme a necháme dobře vychladnout (nejlépe přes noc).
Ve větším hrnci dáme vařit osolenou vodu. Brambory oloupeme a je i dýni nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními surovinami na jemné, nelepivé těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme trochu mouky. S těstem se musí pracovat rychle, protože jinak začne řídnout. Vypracované těsto rozdělíme na čtyři části, každou vyválíme na váleček silný asi jako palec a nakrájíme na centimetr široké špalíčky. Lehce je poprášíme moukou, aby se k sobě neslepily. Můžeme nočky narýhovat vidličkou, nebo na vroubkovaném prkénku. Všechny noky najednou pak vhodíme do vroucí vody a opatně je nadzvedneme, abychom je odlepili ode dna. Jakmile vyplavou, vaříme je minutu, pak je ihned děrovanou lžící nebo cedníkem vylovíme. Zjednodušení: Z půl sáčku "bramborových knedlíků v prášku", vajíčka a 150ml mléka vytvoříme těstíčko, do kterého přidáme 200 g hustého pyré z dýně. Dochutíme muškátem, solit nebývá potřeba, sypká směs na knedlíky sůl obsahuje. Zamícháme a přidáme polohrubé mouky tak, aby drželo těsto pohromadě (cca 100g). Těsto na noky nemusí být tak husté, aby se dalo vyválet, nočky lze i vykrajovat malou lžičkou a zavářet je do vroucí vody. Noky jsou takto jemnější (když není v těstě tolik mouky). Zobrazeno doposud 581 x.
|
Všichni uživatelé |