ZázvorkyAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 19.10.2020 0:05:53
Recept na staročeské cukroví podle Marie Janků – Sandtnerové
Suroviny 250 g moučkového cukru • 2 celá vejce + 1 žloutek • 250 g hladké a hrubé mouky (půl napůl) • 60 g bramborové moučky (Solamyl) • 10 g mletého zázvoru • můžeme přidat i lžičku jemně strouhaného čerstvého zázvoru • půl lžičky sody Postup Cukr třeme s vejci v míse ve vodní lázni, až je hmota teplá. Poté vyndáme a třeme dál, až vychladne (celkem cca 30 minut).
Smícháme mouku se zázvorem, solamylem a sodou a směs přidáme k vaječné hmotě. Zpracujeme v tuhé a hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme cca hodinu odpočinout, pak po částech vyvalujeme na 4 – 5 mm silný plát. Vykrajujeme zázvorky - tvar má připomínat zázvorový oddenek. Na plech dáme pečící papír a pokládáme vykrájené tvary spodní stranou nahoru. Necháme přes noc (min. 5 hodin) zaschnout, pak je velmi zvolna (na 150°C) pečeme v troubě. Hotové jsou, když mají barvu jako piškoty. Horní stranu můžeme polít citronovým ledem (polevou). Necháme cca měsíc rozležet. Zobrazeno doposud 752 x.
|
Všichni uživatelé |