Kavárenské pomerančeAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 22.11.2020 1:07:18
Jsou výborné, pokud je chci dávat jako vánoční cukroví, buď je krájím na čtvrtiny, nebo kanduji kumquaty, které odpovídají velikostí ostatnímu cukroví
Suroviny 3 - 4 pomeranče (ideálně s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě) • 300 g pískového cukru • 350 ml vody • 100 g dobré hořké čokolády s 50 a více % kakaa • 1 lžička kokosového oleje Postup Cukr rozpustíme ve vodě, nejrychleji to jde při pozvolném zahřání. Nakonec sirup přivedeme k varu a vložíme plátky umytých pomerančů, silné necelý jeden centimetr. První a poslední plátek, kde je skoro jen kůra, vyhazuji. Krájíme tak, aby blány mezi dílky pomeranče na každém plátku vytvořily hvězdičku.
Nakrájené pomeranče velmi mírně vaříme ve do vroucím cukrovém sirupu asi 10 minut. Mícháme je velmi opatrně, spíš jenom otáčíme, aby se nerozpadly. Odstavíme a necháme v roztoku vychladnout a rozležet přes noc. Kousky pomerančů opatrně vyndáme a necháme důkladně okapat v cedníku. Kolečka můžeme podle potřeby překrojit na půlky či na čtvrtky - jak chceme, aby byly výsledné kousky velké. Troubu předehřejeme na 70 stupňů a pomeranče rozložené na roštu či mřížce dáme sušit. Pod ně vložíme plech s pečícím papírem, abychom zachytili odkapávající šťávu. Dvířka trouby občas pootevřeme, abychom vyvětrali vlhkost, nebo do dvířek přivřeme vařečku. (Možná lze dělat v sušičce, nevím, protože sušičku nemám). Sušíme zhruba 3 - 4 hodiny, dokud z pomerančů nepřestane odkapávat sirup a nejsou na povrchu suché. Musí ale zůstat měkké. Necháme je vychladnout a polovinu každého kousku namočíme do rozpuštěné čokolády smíchané s olejem. Na mřížce necháme ztuhnout. Uschováváme uzavřené a v chladu. Zobrazeno doposud 603 x.
|
Všichni uživatelé |