Švýcarské fondueAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 23.11.2012 10:45:07
Nejen, že je to moc chutné (a pozor - strašně syté), ale je to v podstatě společenská záležitost. Mícháte sýr, točíte ho na pečivo na vidličce a povídáte si.
Suroviny Sýr 400 g (grier, ementál, gouda - sýry s vysokým obsahem tuku) • Bílé víno - suché 1 - 2 dl • Česnek 1 stroužek • Škrob solamyl 1 lžíce • Třešňovice 1 dl • Bagety nebo chléb Postup Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku. V rendlíku s nepřílnavým povrchem rozpustíme strouhaný sýr, podlitý asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru. Pokud je třeba přiléváme víno abychom dostali hustější kmotu.
Když je sýr úplně rozpuštěný, vmícháme do omáčky v trošce vína rozmíchaný škrob. Provaříme pár minut a nalijeme do nádoby na fondue na stole. Vlijeme deci třešňovice, dohladka rozmícháme a pokud je třeba, ještě zředíme vínem na potřebnou hustotu. Nelze určit přesné množství vína, závisí to na sýru. Nakrájíme si dopředu na misku bílou bagetu nebo bílý chléb na sousta, která se vejdou do úst. Každý stolovník si napíchne na fonduovou vidličku vždy 1 kousek, vloží do sýrové omáčky a natočí si ji na bagetu. Dáváme do úst tak, abychom vzali jen bagetu, abychom neolizovali vidličku. Omáčka musí být tak hustá, aby se dobře natočila na chléb, ale přitom nestékala. Při jídle snížíme plamen, jen udržujeme omáčku teplou. S jídlem neotálíme, po dlouhém stání na teple ztrácí na kvalitě. Proto se fondue dělá v době, když každý sedí u stolu. To, co se nesní, nechte vychladnout a pak vyškrábněte a nakrájejte na kousky. Je to dobré i za studena k pití. Zobrazeno doposud 497 x.
|
Všichni uživatelé |