Velikonoční masová hlavičkaAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 18.4.2014 20:22:21
Rozpočet je na 10 porcí.
Suroviny 1 kg masa • sůl • 500 g starších housek, veky, toustového chleba • 750 ml masového vývaru • mletý pepř • muškátový oříšek • 6 vajec (zvlášť žloutky a bílky) • nasekaná pažitka • sekaná petrželka • sekané mladé kopřivy • případně mladé lístky pampelišek a pod. • tuk a strouhanka na formu Postup Původně se používalo maso obrané z telecí či skopové hlavy (odtud i název), může být ale jakékoli, co máme rádi: vepřová plec, uzený bůček, kuřecí prsa, hovězí jazyk či drůbeží játra. Doporučuje se minimálně 3 druhy masa. Maso uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Poté je vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Počivo rovněž nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým vývarem, promícháme a přidáme k nim nakrájené maso. Troubu předehřejeme na 180°C.
Směs osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme krájené bylinky a 6 žloutků. Opatrně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do nádivky. Naplníme vymazanou a vysypanou zapékací formu a hlavičku pečeme 40 – 50 min. Pokrm podáváme teplý s bramborem nebo studený se salátem z čerstvé zeleniny. Zobrazeno doposud 409 x.
|
Všichni uživatelé |