Cukrový fondánAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 28.3.2017 19:12:43
na věnečky a jeho chuťové variace na další zákusky
Suroviny 250 g cukru krupice • 1/8 l vody • pár kapek octa • + další přísady podle druhu ochucení • Postup Cukr rozpustíme ve vodě a pomalu, za stálého sbírání pěny, vaříme na mírném ohni. Stěnu nádoby otíráme štětcem (peroutkou) namočeným do studené vody, aby se cukr na ní neusadil a nespálil. Zhořkl by a zkazil výslednou chuť. Když jsme posbírali pěnu, přidáme pár kapek octa a vaříme do zhoustnutí na řetízek. Když do cukerného roztoku ponoříme drátěné očko s malým otvorem, vyjmeme a foukneme, mají odlétat drobné bublinky.
Kastrůlek odstavíme, ponoříme do studené vody, nebo dáme na led a zchladíme. Prochladlý mícháme lžící, nebo vařečkou, dokud hmota nemá stejnoměrně bílou barvu a není úplně hladká. Potom ji stlačíme mokrými dlaněmi, pokropíme trochou studené vody a přikryjeme navlhčeným plátěným ubrouskem (nebo fresh fólií). Před poléváním dáme fondán do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme na mírnou teplotu. Podle přání ochutíme, obarvíme a hned zpracujeme. Fondán pomerančový: Obarvíme žlutou, nebo červenou barvou a ochutíme pomerančovou trestí. Fondán hnědý - kávový: Fondán smícháme s karamelem a kávou (nescafé). Fondán hnědý - čokoládový: Fondán smícháme s kakaem a trochou změklé čokolády. Fondán bílý: Fondán smícháme na příklad s rumem, meruňkovým likérem, citronovou trestí, nebo maraschinem. Na barvení používáme malé množství potravinářského barviva. Poleva čokoládová: 250 g hotového fondánu, 50 g čokolády, 1 bílek, marachino, Fondán nahřejeme ve vodní lázni na mírnou teplotu, obarvíme změklou čokoládou, přimícháme bílek a ochutíme marachinem. Poleva punčová: 250 g hotového fondánu, malinová šťáva, 1 bílek, rum, Ohřátý fondám ve vodní lázni obarvíme malinovou šťávou, vmícháme jeden bílek a ochutíme rumem. Zobrazeno doposud 743 x.
|
Všichni uživatelé |