CuketosakaAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 13.8.2017 13:18:19
aneb co s cuketou, když už nám leze krkem...
Je to vlastně musaka, kde místo brambor dáme cuketu. Suroviny 2 lžíce oleje • 3 cibule • cca 1/2 kila masa (vepřové, nebo vepřové 350g + 150g hovězího) • sůl, pepř, máta, bazalka, saturejka - podle chuti • na špíčku nože mletá skořice • hrst zelené petrželky • 2 rajčata či 2 lžíce protlaku • česnek 3 - 8 stroužků (dle velikosti a chuti) • 1 velká cuketa (nebo 2 malé) • Na bešamel: • 4 lžíce oleje • 4 lžíce hl. mouky • cca 1/2 l mléka • 150 g sýra (dávám směs, různé zbytky, ideální by byla asi parmezán) Postup Na velkou pánvičku dáme olej, na horkém osmahneme najemno nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme mleté maso a osmahneme ho. Rozdrobíme ho vařečkou a mícháme tak dlouho, až ztratí červenou barvu. Přidáme koření (může se víc, cuketa je v podstatě bez chuti), osolíme, opepříme. Kupodivu je tam dobrá i trocha skořice. Když je to zhnědlé, přidáme tak 2 rajčátka na kostičky (nebo 2 lžíce protlaku) a odstavíme a necháme prochladnout. Přimícháme rozmačkaný česnek.
Zapneme troubu předehřát na 180 °C. Dno pekáčku potřeme olejem. Pokud je cuketa velká, je lepší ji oloupat, mladé a tenké se nemusí. Nakrájíme ji na plátky. Plátky rozložíme na dno - dávají se jako střecha, trochu se překrývají. Mělo by se jí na to spotřebovat 1/3. Pak na to nasypeme 1/2 té masové směsi, pak zase cuketové plátky, zbytek masa a nahoru zbytek cuket. Pokud té cukety nemáme tolik, tak mezi ty vrstvy masa se může dát cuketu jen kolečko vedle kolečka, nebo kolečka brambor. Nahoru zase plátky cukety, aby se trochu překrývaly... Pekáček dáme zavřený do vyhřáté trouby a pečeme tak 20 minut. Během té doby si připravíme bešamel se sýrem na zalití. Rozpečenou cuketosaku zalijeme bešamelem a dopečeme dalších cca 20 - 25 minut. Dobu pečení přizpůsobíme tomu, jak je vysoká. Zobrazeno doposud 392 x.
|
Všichni uživatelé |