Dýňoví šneciAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 7.11.2018 14:13:40
Výborná podzimní dobrota. Třeba ke svařáčku :-).
Suroviny na těsto: 350 g hladké mouky (případně o trochu více) • 250 g Hery nebo podobného tuku • 5 lžic vlažné vody • 2 lžíce octa • 1 vejce • špetka soli • na náplň: 600 g dýňového pyré • 400 g strouhaného sýra (ideánlě uzeného) • 4 stroužky česneku • 1 vejce • sůl • dýňová semínka Postup Ze surovin na těsto zpracujeme octové těsto (ideálně den dopředu). Uložíme v mikrotenovém sáčku do lednice a po chvíli rozválíme a přeložíme na třetiny (jako listové). Pokud máme čas, můžeme překládání zopakovat i několikrát.
Pyré (jen s trochou vody 20 minut pomalu vařené dýně, do hladka umixované) ochutíme rozetřeným česnekem a solí, můžeme případně i jiným oblíbeným kořením. Při čištění dýně vybereme semena, umyjeme je a necháme usušit. Než se uvaří pyré, lehce je opražíme na lžičce oleje a osolíme. Vajíčko rozšleháme zlehka vidličkou v hrnku. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každý díl rozválíme do obdélníku cca 35 x 20 cm, Podél delšího okraje potřeme 1/4 ochuceného pyré (necháme tak třetinu šířky bez pyré a tu potřeme vajíčkem, aby se roláda dobře "zalepila") , posypeme 1/4 strouhaného sýra a zavineme do rolády. Dáme do chladničky zatuhnout, aby se lépe krájela. Mezi tím stejně upravíme zbylé tři díly těsta. Dáme si předehřát troubu na 180 °C. Vychladlé (a tím i zpevněné) rolády krájíme ostrým nožem na kolečka cca 1 cm silná, klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na závěr můžeme posypat dýňovými semínky a upečeme v troubě cca 12 - 15 minut do zlaté barvy. Zobrazeno doposud 468 x.
|
Všichni uživatelé |