Suroviny: | 2 očištěná a najemno nastrouhaná jablka • 125 ml jablečné šťávy (pro vánoční variantu doporučuji použít Jablečný kouzelný punč od Sonnentor) • 100 g bio nebo bezlaktózového másla • 3 lžíce medu • 200 g jahelných vloček • 300 g jahelné mouky • 1 balení sušeného bezlepkového droždí (doporučuji značku Alnatura) • Špetka soli |
---|---|
Postup: | Ohřejte jablečnou šťávu (pokud použijete jablečný sirup od Sonnentor, ředí horkou vodou, doporučuji v množství 1:1), rozpusťte v ní med a máslo. Přidejte droždí, jahelné vločky a mouku. Nakonec smíchejte s nastrouhanými jablky a špetkou soli. Těsto míchejte tak dlouho, pokud nebude elastické (můžete přidat 2-3 lžíce vody). Přikryjte ho a nechte odpočívat na teplém místě, pokud se jeho objem cca zdvojnásobí. Z vykynutého těsta vytvořte placičky a nechte je na plechu s pečicím papírem 10-15 min. Pečte v předehřáté troubě nastavené na 200°C cca 15 min.Pokud sušenky nesníte s dětmi hned po upečení a ztvrdnou, doporučuji je skladovat na chladném místě ve spíži (po několika dnech změknou, podobně jako perníčky). Když použijete Jablečný kouzelný punč od Sonnentor s vánočním kořením, budete mít po hřebíčku a skořici nádherně voňavé, zdravé a chutné vánoční pečivo pro děti i dospělé :-) Do sušenek můžete místo jablek a jablečné šťávy přidat mrkev a mrkvovou šťávu – získáte tak recept, který lze použít i mimo vánoční svátky.Další recepty a fotky moučníků najdete zde http://bit.ly/fbJanaFilova |
Vložil: | Jana |
Datum: | 10.12.2012 19:26:17 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.