| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jak přežít dospívání

  (?)
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 41811  [Dalších 41771 >>]
Monika 123907
13.5.2024 15:37:31
No, dcera (14 let) se zatím svěřuje s kdečím, mluví v jednom kuse, včetně všilijakých "drbů" ale myslím, že žádná "opravdová intimní tajemství" zatím ani nemá.
Syn (17) naopak strašně nerad mluví o jakýchkoliv vztazích, nemá rád jakékoliv moje vyptávání, byť na kamarády, spolužáky, spoluhráče (nedejbože, že by se mělo jednat o intimní vztah s dívkou). Že by se mnou mluvil o sexu, to nepředpokládám, jedině asi v případě průšvihu, tj. hrozícího těhotenství nebo tak něco, protože i v jiných věcech se někdy chová s takovou tou vírou, že "maminka to určitě nějak vyřeší" a problémy hlásí.
Obě děti mají odpor ke kouření, kterému věřím, že jim vydrží (v rodině nikdo nekouří, stojí to fůru peněz, bojí s závislosti ...). Mají i odpor k alkoholu (dcera víc), tam si tou výdrží tak jistá nejsem :-)
Přespávací akce jsou i u syna zatím spíš "unisex" a/nebo někde s dozorem. Teď nedávno tedy chtěli jet se spolužáky jako smíšená parta někam spát pod širák do Českého ráje, zrovna jak se vrátily ty mrazy - synovi jsem to nakonec vymluvila (věčně napůl nemocný, nezvyklý spát venku byť v létě), ostatní se prý vrátili 2. den (planované byly 2 noci) :-)
Janinka a dvě princezny 132403
13.5.2024 15:35:21
my jsme také nekuřácká rodina, kouří ale obě babičky. Tam dcera už od útlého dětství dostávala jasně najevo, že kouření nám vadí nejvíc. Už kvůli sportu jsme ji hodně odrazovali. Přesto přišla, že chce ochutnat vapo i požádala jestli bych jí ho koupila. Tam dostala jasné ne, že to ať si zkusí beze mne, že to vůbec nepodporuju.

Naopak s žádostí na čarodějnice, zda by mohla dostat jedno Frisco jsem jí vyhověla oplátkou, když se každé dvě hodiny přijde ukázat ~:-D

neznámá 91073
13.5.2024 15:35:00
O prvním sexu a sexu celkově fakt vědět nic nechci. To by mi přišlo hodně divné.
Jsem jedna z těch, co si myslí, že moji rodiče měli sex jenom když dělali děti a možná jeden na zkoušku.~:-D Natož abych to věděla u dětí, to fakt ne.


Já mám téměř dospělého syna a svěřuje se, vymluvil by mi díru do hlavy, ale popravdě si myslím, že takové informace přijdou spíše kamarádům než rodičům. kolikrát se až cítím divně a fakt to netoužím vědět.
Alkohol pije, od asi jeho 15 let jsem dělala, že nevidím, když mu někdo na akci podstrčil sklenku piva. Drogy a to ostatní ne, to nesnáší i u cizích.
Rozlučka samozřejmě proběhla, to se mi moc nelíbilo, ale patří to k ukončení základky.
Ale on je jedním z těch, co téměř nikam po večerech nechodí, místo aby někam šel, baví se po internetu a to i s místníma klukama. To nechápu, já se od 15 let doma večer nezdržovala, omezovala mě jenom tátova peněženka. Je to fakt divná doba, ale když si vzpomenu, co jsme vyváděli, tak je snad i lepší, že nikam nechodí.~:-D

A pozor, ze zkušenosti vím, že když nějaký rodič pronese "moje dítě se mi svěřuje se vším, nebojí se mi svěřit atd" tak se fakt se vším nesvěřuje a realita je fakt hustá.~:-D
77kraska 132593
13.5.2024 15:10:24
v devate tride jsem jeste od dcery vedela vsechno, pak od stredni skoly jen neco
Lenka Pražanda 128023
13.5.2024 15:08:25
Jsem zvědavá na příspěvky ~t~
Já mám dva kluky. Bylo by divné kdyby se mi svěřovali s prvním sexem, chtěli rady a pod.
K těm ostatním věcem - jsme nekuřácká rodina abstinentů a děti jsou tak naučené. Starší nemá problém jít s partou slavit a nepít, nekouřit. Prý to nikdo neřeší a není sám kdo v partě nepije. Dnešní mladí k tomu přistupují jinak. Na různé přespávačky, i několikadenní, jsem ho pouštěla, takže jsme o tom mluvili.
Mladší se také svěřuje, jestli se to tak dá nazvat. Hodně povídá o škole, o cvičení, o práci, prostě o všem. Hlídá si jídlo a zdravý životní styl. Kouření ani alkohol u něj nehrozí. To je prý jen pro "debila" ~:-D
Janinka a dvě princezny 132403
13.5.2024 14:34:34
Jelikož je tu hodně z nás, které již mají děti velké nebo pubertální tak malá "zvědavostní" anketka. Svěřují se vám puberťáci? Dceři je 15, je v 9. třídě a je velmi otevřená. Chci si myslet, že na základě mojí výchovy, kdy jsem se snažila naučit ji, že ze mě nemá mít strach, ale vždy si říct o pomoc i když jí za všechno chválit nebudu a jsem za její důvěru vděčná, ale občas je to i na mě rychlé a šokézní ... "moje malá holčička", jeví se zatím rozumná, ale zvědavá, tak mě zajímá jak je to jinde...

- kouření/vapování/marihuana/nikotinové pytlíčky - víte/nevíte, zkusili, jasné ne
- pití alkoholu - věděli jste, dovolovali jste/zakazovali/kontrolovali na akcích, případně sami něco koupili (pivo, Frisco), věk?
- "mami neříkej to tátovi, prosím" - chtěli, drželi jste až za hrob nebo řekli a spoléhali, že neprozradí?
- sex - věděli jste o prvním sexu? svěřili se, přišli řešit antikoncepci nebo jak to probíhalo
- smíšené akce s přespáním - plánování "rozlučky" se školou bez dospělého dozoru, odjezd na chalupu někoho ze spolužáků a podobné "nápady" dětí končících základku tj. 15/16 let

příběhy sem, ať se mi líp spí ~t~
Blanče 42184
16.2.2024 15:53:12
"Dokud tě živím...", "Ty až jednou dostaneš rozum, bude to taková rána, že spadne pětiletka", ještě v dospělosti při jakékoli nesouvisející příležitosti (zapomněla jsem něco koupit, spadl mi hrnek a rozbil se "No, jasně, náš matematik". Štvaly mne všechny bez ohledu na pubertu. Jedinou, kterou jsem měla tendenci používat taky bylo "Když Franta skočí z okna, skočíš taky? " u jednoho dítěte, které v tlupě vypínalo vlastní hlavu.
Dari79 114243
16.2.2024 11:25:03
Nevím, vůbec nic si nepamatuju.

Svému dítěti (ještě to není "šílená" puberta) říkám: "Už zas ta puberta?" Tak to si asi pamatovat bude.

Už dávno jsem mu vysvětlila, že v pubertě za dítě mluví puberta a že to ta puberta nutí ty děti dělat (třeba) nebezpečné věci a že puberta nutí děti si myslet, že jejich rodiče jsou pitomci...

Takže mu neříkám - až budeš mít potřebu se předvádět před holkama a skákat z mostu, tak to nedělej.... ale říkám mu, až tě ta puberta bude nutit skákat z mostu, tak si uvědom prosím, že to je puberta ~t~

Takže když mi řekne - matko! odejdi a zavři za sebou dveře!, tak mu řeknu - no jo, už jdu, puberto....

Puberta potvora mu udělala ten pupínek na nose a vůbec.

Zatím je to ještě těžce v klidu a je to teda spíš sranda. Snad to tak vydrží i do budoucna.
jak 39257
16.2.2024 11:07:42
Moji rodiče nějak nic neříkali. A se synem teď máme specifický humor, když mu říkám,kde jsi byl, odpovídá mami, kupovat drogy a alkohol... Neznalý situace u toho kolabuje a my se směje mě.
Stará husa 154854
16.2.2024 10:59:13
My jsme si s maminkou vždy potrpěly na pěkné oblečení. V mém raném dětství na nás šila babička, která byla švadlena, potom jsme si našly šikovnou švadlenu, která byla schopná ušít nám cokoliv jsme si vymyslely, byla rychlá a poměrně levná. V pubertě jsem díky tomu měla krásné oblečení, i když jsme neměli známé, kteří by nám schovávali podpultovky v obchodě s oděvy. Občas mi někdo z maminčiných nebo tátových kolegů přivezl nějakou módní novinku z Polska nebo Maďarska, do NDR jsme to měli daleko, tam jsme nejezdili. A v Tuzexu jsem si koupila akorát džíny. Ale je pravda, že já jsem chodila oblečená vždy slušně, nikdy jako vandrák. Na svoje outfity ze 70. let moc ráda vzpomínám.
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 41811  [Dalších 41771 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.