Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Kyselinotvorné potraviny a zasadotvorné potraviny

Autor: Lvice+lvíčata , 27.8.2009

zdroj: http://prirodnivyziva.cz/kyseliny_a_zasady.htm 


Kyselinotvorné potraviny (na kluka)

Maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr a veškeré sladkosti jím slazené (včetně marmelády, sušenek, zmrzliny...)
Obilniny - lehce kyselá reakce
Luštěniny - lehce kyselá reakce
Ořechy (kromě mandlí), mák
Ocet, ovocný ocet, citróny (na trhu vždy nezralé)
Špenát a rebarbora (vysoký obsah kys. šťavelové)
Rajčata, jahody, průmyslové výrobky z brambor
Tuky a oleje
Podle jednoho zdroje: ovoce (viz. níže)


Prvky reagující kysele: síra, fosfor, chlór, jód


Proteiny např. obsahují síru a často i fosfor, po jejich strávení zůstávají oba tyto prvky ve formě kyseliny sírové a fosforečné v těle a jsou neutralizovány čpavkem, vápníkem, sodíkem a draslíkem, pak jsou vyloučeny ledvinami.


Zásadotvorné potraviny (na holku)

Kořenová zeleniny, brambory a téměř všechny druhy syrové zeleniny
Mléčně kvašená zeleniny (kyselé zelí, pickles)
Mořské řasy
Olejnatá semena (len, sezam, slunečnice, dýně)
Podle jednoho zdroje: Téměř všechny druhy ovoce, avšak záleží to na stupni zralosti při sklizni a míry překyselenosti daného člověka


Poznámka k tabulce:

•Obecně lze říci, že obiloviny a luštěniny - jsou kyselinotvorné - jinak by se těžko trávily a zelenina je zásadotvorná
•Ovoce je v malé míře v žaludku lehce zásadotvorné, nicméně dál trávením se stává okyselující: jde rychle do krve, vyplaví inzulín, což je okyselující - oxidační proces je velmi rychlý, vrhnou se na to kvasinky a to je opět okyselující. Ovoce je tedy ve větším množství okyselující
•Jsou-li v těle plísně nebo je-li slabá slinivka, téměř vše se v těle stane kyselinotvorným!
•Sebelepší jídlo snědené večer - okamžitě okyseluje, protože se nestráví!
•Tepelně upravená zelenina, když vychladne - je okyselující. Jediná šance: musí se udržet teplá (třeba v termosce).
•Kombinace obilovina a ovoce - jednoduchý cukr z ovoce zablokuje trávení složitého cukru z obilí, to začne kvasit a překyselí organismus
•Jáhly jsou obilovina a jako takové jsou nejméně okyselující (nikoliv zásadité, jak se občas udává).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1327 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.