Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

Matematika - zlomky

Autor: JODIE , 30.8.2012
Zlomky se ve škole začínají učit na konci třetí, zvláště pak ve čtvrté třídě. Má to psychologické opodstatnění, neboť dítě prochází v období kolem deseti let první větší krizí, začíná se vymezovat vůči okolnímu světu, odtrhává se od něho. Dítě doposud pociťovalo jednotu s kolektivem, s rodinou, nyní se od něho odděluje a začíná víc prožívat sebe jako svébytnou bytost. Nyní je vhodné začít se zlomky.

Zlomky se začínají dětem vysvětlovat pomocí rozdělení kruhu na části a zpravidla jim jejich pochopení nečiní větší problémy. Vhodná je zde názornost a obraznost. Můžeme společně upéct, usmažit palačinku, koláč, chléb a potom rozdělit a spočítat kdo kolik dostal. Dobré je pozvat kamarády nebo dělit na rodinné oslavě.

V souvislosti se zlomky se obvykle vysvětlují i základní délkové poměry not (nota celá - celý koláč, půlová - polovina atd.)

Děti jsou schopny provádět se zlomky jednoduché operace - do celého koláče se vejdou čtyři čtvrťové noty - odtud nota čtvrťová, máme notu půlovou a dvě osminové, kolik osminových chybí ještě do koláče?
Pořád ještě ale zůstáváme v obrazné rovině, děti celou problematiku lépe zažijí a pochopí, v pozdějším věku jim to pak nebude dělat žádné potíže.

Při výuce zlomků můžeme opět využívat her na tělo. Dítě např. udělá otočku kolem vlastní osy - toto je celý koláč. Pokyn zní: Udělej podobným způsobem polovinu (čtvrtinu, osminu) koláče. Můžeme využít také pohybu rukou.

Pochopení umocníme také výtvarnou či rukodělnou činností, děti si z různých materiálů vystřihují kolečka a jejich části - půlky, čtvrtky, slepují z nich různé předměty...

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1137 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.