Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

Vysvědčení, slovní hodnocení I.

Poskytla Fatale

Autor: Žluťásek. , 2.2.2013

Milá ....,


 


v českém jazyce si čteš dětské knihy podle vlastního výběru. Ráda se vracíš ke starozákonním příběhům. Společně si čteme mýty o stvoření světa a legendy, které souvisí se starověkými civilizacemi. K Tvým oblíbeným patří O Gilgamešovi a o japonské sněžné ženě Yuki Onně. Naprosto Tě uchvátily čínské básně. Po inspiraci těmito texty píšeš své vlastní. Chammurapiho zákoník jsi doplnila vlastním paragrafem, zkusila jsi napsat vlastní báseň a dokončuješ příběh o dívce jménem Alar Los. Ve svých textech aplikuješ gramatiku, kterou už znáš, včetně vyjmenovaných slov po B, L a Z. Seznámila jsi se s klínovým písmem, egyptskými a mayskými hieroglyfy, s čínským a japonským písmem, indickým, fénickým, řeckým písmem a latinkou.


 


V matematice vyhledáš příklady s násobením, protože násobilka je tvoje oblíbená matematická operace. Indické násobení jsi hned pochopila a užíváš ho při řešení slovních úloh. Orientuješ se v čtvercové mřížce, v různých tabulkách a schématech. Řešíš algebrogramy, i když jsou obtížné, zaokrouhluješ, písemně sčítáš a odčítáš dvou a trojmístná čísla, pracuješ se závorkami. Úspěšně si poradíš také se slovními úlohami o čase.


 


V projektech jsi se zabývala nejprve vesmírem. Velký třesk a jiné teorie o vzniku vesmíru, galaxie, hvězdy, planety, měsíce, to všechno Tě zajímalo, o všem jsi přemýšlela a zkoušela sis to představovat na základě různých pokusů. Objevila jsi řecké báje v souhvězdích, římské bohy ve jménech planet a souvislost s anglickými názvy dnů.


Pak ses naměřila na planetu Zemi a její nejstarší historii. Dozvěděla jsi se, jak se Pangea souvisí s jednotlivými světadíly a pohybem zemských desek. Víš, jak vznikl indický subkontinent a s ním i Himaláje. Zajímal Tě vývoj živočichů a rostlin a v blízkém okolí jsi nalezla zkameněliny pravěkých tvorů.


Další okruh se týkal člověka. Z nejstarších lidí Tě okouzlil Ötzi, jehož zmrzlá mumie byla před lety nalezena v Alpách. Tak jako on jsi vyráběla pazourek, boty z kůže, luk a šíp, křesala oheň. Odlévala jsi kovové šperky do formy podobně jako lidé v době bronzové a železné.


Následovaly starověké říše. V Mezopotámii jsi zalévala visuté zahrady pomocí kladky, stavěla babylónskou věž. V Indii ses seznámila s Buddhou a jeho myšlenkami, uvařila kari s cizrnou, sestavovala vodní hodiny a měřila čas. Čína Tě inspirovala k vytvoření deskové hry „Hedvábná stezka“ a na ní jsi pochopila, jak a s čím starověké říše obchodovaly a jak se zároveň se zbožím rozšiřovaly vědomosti, náboženství, příběhy, pohádky. Čína a Japonsko s výrobou papíru a lampiónů, které jsme pouštěli na Nový rok, Inkové s kipu, Mayové se svými pyramidami, čísly a kalendářem, stejné jako Astékové s plovoucími ostrovy rozšířily tvé znalosti o starověku. Mayská dětská hra Patolli, egyptské vahadlo a loď z rákosu, Archimedův šroub, římský dům, keltské sídliště a hodně dalších pokusů a projektů Ti pomohlo pochopit různorodost těchto starých civilizací.


 


Také náplň v předmětu Umění a kultura je ovlivněna tématy vesmír, pravěk a starověk. Poslouchali jsme zvuky a hudbu, kterou asi slýchávali v těchto časech, vyrobili jsme několik hudebních nástrojů - bubínek a keltskou harfu. Hraješ na piano, ráda tančíš a hledáš vyjádření v pohybu.


Pracovala jsi s nejrůznějšími materiály, z hlíny vyráběla pečetní válečky a destičku s klínovým písmem, ze sádry formu na odlévání kovů, jindy jsi sádru použila jako podkladový materiál pro malbu.  Z papíru jsi vystřihovala japonské kirigamy a lampiónek, motala mumie z toaletního papíru, z provázku drhala jako Inkové, z kamene jsi vykouzlila pravěký přívěšek s dírkou vyvrtanou pazourkem a různé kamínky a korálky jsi použila na řeckou mozaiku. Všechno Ti přineslo radost.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 886 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.