JAK PŘEŽÍT ZIMU?
Od jara do podzimu je čerstvé zeleniny dostatek, ale co si počít během zimních měsíců?
Teorie č.1.: V prvé řadě volíme zeleninu, která tzv. přezimovává (můžeme si jí uskladnit i ve vlastním sklepě). Další doporučený způsob uchovávání potravin je sušení a třetí místo obsadily potraviny mražené.
Teorie č.2.: Tvrdí, že skla dování ovoce a zeleniny (a zvláště jejich sušení) snižuje obsah některých vitamínů a jako nejšetrnější se tedy jeví mražení. Mražená zelenina (ihned po sklizni) je prý dokonce lepší než ta "čerstvá nesezónní" - kdoví odkud dovezená a kdoví kdy sklizená.
Můžete si zamrazit i zeleninu vlastní, pak se doporučuje pokrájet ji na kostičky a před zamražením kratičce podusit v páře.
Vaříte-li z mražené zeleniny, hoďte ji rovnou z mrazáku do vroucí vody – při tomto postupu dochází k nejmenší ztrátě vitamínů.
Těžko se rozhodnout, já osobně přes zimu (pro klid duše) zvolím kombinaci všech nabízených možností – vařit ze zeleniny uskladněné, mražené, „čerstvé“ a sáhnout i po skleničkách.
OHŘÍVÁNÍ:
Zamražená hotová jídla vyndaná z mrazáku co nejrychleji rozmrazíme a ohřejeme. Nedoporučuje se pozvolné rozmrazování, znovu přihřívání. Pokrm by měl být po ohřátí zkonzumován co nejdříve (zkuste to zdůraznit Vašim malým strávníkům:-)).
Pokud ohříváte jídlo v mikrovlnce – zakryjte ho plastovou pokličkou či poklicí, obsah je třeba pořádně promíchat, pokrm se prohřívá nerovnoměrně. Mezi vypnutím mikrovlnné trouby a podáváním pokrmu dodržujte doporučenou dobu stání jež činí cca 1/3 doby vaření, jinak by mohlo dojít k opaření strávníka, pokrm se totiž ještě „dovařuje“, molekuly kmitají:-)
Já osobně se přimlouvám za starou dobrou vodní lázeň.
Při ohřívání zahřejte pokrm na bod varu a řádně promíchejte, aby se celý důkladně prohřál.
|