|
|
Příkrmy II. - ovoce, maso, vejce jogurt; co nedávat |
Zdravě, bez alergií, podle Fořta, Hofhanzlové a KAMYŠ :-) |
|
Autor: správce prosinčátek , 23.4.2005 | |
| Ovoce
* první je podušené jablko bez slupky, případně hruška
* dál banán a hroznové víno – víno oloupané ze slupky
* časem (po 9. měsíci?) meruňky, broskve, další sezónní ovoce (meloun, borůvky, maliny)
* v žádném případě jahody, kiwi, citrusy, žádné kyselé ovoce, pozor na ananas
* Fořt navrhuje „princip ochutnávky“ - nejdřív podat jen trochu šťávy z ovoce a počkat na reakci, případně opatrně pokračovat (někdy se alergie projeví až po určitém snědeném množství)
Maso, vejce
* já jsem dávala maso někdy kolem 10. měsíce, a to výjimečně – my jsme ale polovegetariánská rodina, takže maso mám výjimečně i já
* Fořt píše: „kuřecí maso, dokonale uvařené bez kostí a kůže, mixované, může jednou až dvakrát týdně dostat dítě těsně pře ukončením prvního roku věku, vhodné je též krůtí maso z prsou
* když už, tak nejlépe domácí či bio (králík, kuře)
* vejce: žloutek od 9. měsíce, bílek po roce
* Hofhanzlová píše: maso ani vejce do roka ne, jsou příliš velkou bílkovinnou zátěží pro dítě
Jogurt
* asi od ukončeného 9. měsíce (dle Hofhanzlové od roka)
* neměl by být bez tuku
* pro začátek jsem kupovala pouze bílé a ochucovala doma, vybírala jsem takové, kde nejsou žádné škroby ani želatiny (jestli to nepletu, tak to je třeba Choceňský nebo Trojský)
* z nějakého záhadného důvodu mi po Holandii Vojta opakovaně zvracel, takže od té doby pro něj nekupujeme
Čemu se obecně vyhýbat:
* kravskému mléku (ale překysané – jogurt, tvaroh se může) – plné kravské mléko nedoporučuje Hofhanzlová do 3 let, po roce je ale možné podávat ředěné mléko – 2 díly vody a 1 díl mléka. Vojtovi se po mléce zhoršuje ekzém, tak to s ním nepřeháníme dodnes (jen tak do vaření nebo pečení, dřív jsem nedávala ani to). Dle Hofhanzlové částečně kojené děti nepotřebují mléčný příkrm.
* rafinovanému řepnému cukru (kvůli tomu, že žere tělu potřebné prvky; k tomu, aby ho šlo strávit, jsou potřeba, v hnědém cukru jsou dokonce obsažené, ale rafinací se ztratí – tak je tělo spotřebovává z vlastních zásob) – dáváme glukózu (do roka pouze glukózu), fruktózu, třtinový cukr, cukr s melasou (samotná melasa nám nechutná, ale prý je mooooc zdravá), mohou být i různé rýžové či ječmenné sladěnky (nemám vyzkoušeno, dle Hofhanzlové můžou být i do roka)
* lepku – potenciálním alergikům dávat až po roce – citlivost na lepek (ale ne přímo celiakie) se podle Fořta může u dítěte vyvinout právě v důsledku předčasného použití potravin s lepkem!
* kakau – taky nevím jak dlouho, Vojta ho nemůže dodnes
* citrusům
* rybám – dávat až tak od roka a půl – dvou let (na první vánoce bych kapra určitě nedávala), podle Fořta „první rybou by mělo být velmi kvalitní filé“
* houbám (jsou velmi obtížně stravitelné, hromadí se v nich těžké kovy) – určitě ne do 3 let
* ořechům (často mohou být napadeny plísněmi, jsou alergenní)
* reveni (= rebarbora) – obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, dle Fořta až po 6. roce
* taveným sýrům a plísňovým sýrům – až po 6. roce
* tvrdým sýrům – jsou příliš slané s velkým množstvím fosforu (dle Fořta až po 3. roce, já dávám Vojtovi tak od 2 let a ne moc často) |
|
Zobrazeno doposud 610 x.
|
|