Co vynechat v jídelníčku ekzematika |
podle materiálu MUDr. Čapkové |
|
Autor: kaMyš , 7.5.2005 | |
| Co vynechat v kojeneckém jídelníčku ekzematika
Nejméně do 1 roku vynechat vše z následujícího seznamu, později postupně přecházet k běžné stravě batolat s vynecháním potravin vyvolávajících alergické reakce nejčastěji. Stravu nekořeníme a vynecháváme i příliš kyselé a pikantní potraviny (hořčici, nakládanou zeleninu), protože zvyšují svědivost kůže. Vejce povolujeme pouze v pečivu a příloze, nikdy, jako samostatný pokrm. Z mléčných výrobků přednsotně doporučujeme konzumaci tvrdých sýrů a kysaných mléčných výrobků ve stoupajících dávkách. U většího dítěte postupujeme již zcela individuálně a povolujeme všechny potraviny, které přímo ekzém nezhorší.
* všechny citrusové plody, kiwi, ananans, mango, broskve
* bobulovité ovoce (angrešt, rybíz, jahody, maliny, ostružiny
* všechny druhy ořechů, mandle, všechna semínka, mák, fíky, datle
* med, sladkosti (hlavně bonbóny), čokoládu, kakao
* rajčata, papriky, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen
* kyselé zelí, nakládanou zeleninu, luštěniny, česnek, cibuli
* exotické koření (např. vanilka, skořice, kari), řeřichu, bazalku, kečup, hořčici
* vejce, kravské mléko (nahrazujeme HA mlékem), individuálně povolujeme zakysané výrobky a tvrdé sýry
* ryby, mořské produkty, uzeniny, maso "velkých zvířat"
Nejčastější alergeny
* mléko, vejce, ryby
* některé druhy ovoce a zeleniny (citrusy, kiwi, rajčata, papriky)
* luštěniny, sója
* bílkoviny v obilovinách
* ořechy, mandle, kakao, čokoláda, med
|
|