|
|
BEZINKOVÝ SIRUP |
|
Autor: Kuchařka , 16.6.2014 | |
| BEZINKOVÝ SIRUP
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
BEZINKOVÝ SIRUP SUROVINY: Budeme potřebovat 70 až 90 květů černého bezu, 5 l vody převaříme a necháme vychladnout, 10 dkg kyseliny citronové.
POSTUP PŘÍPRAVY
Květy necháme 24 hodin namočené a občas promícháme. Scedíme přes dvojitou gázu nebo přes husté sítko.
Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.
Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.
Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání. Vyzkoušejte - je vynikající. |
|
Zobrazeno doposud 168 x.
|
|