|
Všechny naše deníky
Poslední články ze všech deníků 1 až 10 z 77 [Dalších 67 >>]
|
Malinový sirup | * Nezařazené |
|
2 kg malin
1,5-2 litry převařené vody
40 g kyseliny citronové
3-4 kg cukru krupice
Maliny rozmačkáme v míse, smícháme s kyselinou citronovou, zalijeme převařenou vodou a necháme stát v chladu. Po 24 hodinách přecedíme přes plátýnko. Do čisté šťávy vmícháme cukr a sirup nalijeme do lahví. Uchováváme v lednici. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 8.7.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
BEZINKOVÝ SIRUP | * Nezařazené |
|
BEZINKOVÝ SIRUP
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
BEZINKOVÝ SIRUP SUROVINY: Budeme potřebovat 70 až 90 květů černého bezu, 5 l vody převaříme a necháme vychladnout, 10 dkg kyseliny citronové.
POSTUP PŘÍPRAVY
Květy necháme 24 hodin namočené a občas promícháme. Scedíme přes dvojitou gázu nebo přes husté sítko.
Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.
Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.
Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání.
Vyzkoušejte - je vynikající. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 16.6.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Med z květů černého bezu | * Nezařazené |
|
Med z květů černého bezu
Budete potřebovat: 25 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukru.
Postup: Květy bezu omyjeme a odstraníme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Bezové květy s citronem vaříme asi 20 minut v litru vody, poté odstavíme a necháme ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžeme přidat ještě citron. Ještě horký med plníme do sklenic a zavíčkujeme. Hotový med můžeme ještě sterilizovat.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/natrhejte-si-kvety-cerneho-bezu-tady-je-5-receptu-fuh-/dobra-chut.aspx?c=A110615_110358_dobra-chut_glu |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 4.6.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
1 a 3/4 hrnku hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky cukru
1/2 lžičky soli
3 žloutky
1/3 hrnku oleje
1 a 1/2 hrnku mléka
ze 3 bílků sníh
Žloutky, cukr vymíchat, přidat ostatní ingredience a z bílků vymíchat sníh, přidat nakonec. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 1.3.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
20 stonků meduňky 1,5 litru převařené vychladlé vody (POZOR - nedávat do horké, ztmavl by!!) 1 kg cukru šťáva ze 2 citrónů nebo pomerančů 1 lžička kyseliny citronové 1 konzervační přípravek dle množství uvedeného na sáčku (např. 1 Oetker)
Postup: Nejdřív si převaříme vodu a necháme vychladit. Pak namočíme na 24 hod. rozkouskovanou meduňku. Druhý den zcedit, přidat 1 kg cukru, šťávu ze dvou pomerančů, 1 lžičku kyseliny citronové a konzervační přípravek. Zahřát k bodu varu (nevařit!), horké plnit do lahví a hned zašpuntovat. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 28.2.2011 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kilo hladké mouky půl litru mléka kostku droždí bílý jogurt lžička soli lžička sody 4 lžíce oleje
Zpracujete do klasického kynutého těsta spolu s bílým jogurtem, lžičkou soli, lžičkou sody a 4 lžícemi oleje. Zpracované těsto zakryjete fólií, uložíte do ledničky a používáte nejdříve za čtyři hodiny. Stejně tak se ale dá vytáhnout třeba za týden – nic se s ním nestane, ani když si vždy „uždíbnete“ potřebné množství a ostatní necháte „napodruhé“. Těsto se neválí válečkem, ale vytahuje v ruce do jakési placky. Smaží se na pánvi ve vysoké vrstvě tuku (na dva prsty) a po pár minutách se obrátí.
Na potření nešetřete česnekem (klidně celou hlávku), přidejte vegetu, sůl, chilli – to celé poduste na trošce másla s opatrným mícháním vařečkou. Jinak se původně maďarské langoše dají natřít celkem čímkoli: kečupem, marmeládou, povidly, tvarohovou pomazánkou posypanou bylinkami... |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 18.3.2010 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Sušenky z ovesných vloček | Cukroví |
|
100 g másla 1 lžíce medu 1 lžička jedlé sody 85 g ovesných vloček 85 g strouhaného kokosu 100 g hladké mouky 50 g cukru krystal (nejlépe přírodního) může být kakao + skořice
Postup: Rozpalte troubu na 180 °C. V menším kastrůlku rozpusťte na mírném ohni máslo a rozmíchejte v něm med. Sodu rozmíchejte ve dvou lžících vroucí vody a pak ji vmíchejte do máslové směsi. Vločky, kokos, mouku a cukr vsypte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj máslovou směs. Všechno pořádně promíchejte. Plech pokryjte pečicím papírem a pak na něj klaďte vždy zhruba lžičku vločkové směsi – dál od sebe, protože se trochu rozteče. Pečte osm až deset minut, aby sušenky zezlátly. Než je ponesete na stůl, nechte je trochu zchladnout na mřížce. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 27.1.2010 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Celozrnné sušenky dělená strava | Cukroví |
|
200g celozrnné mouky 150g medu 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu 2 polévkové lžíce mletých lískových ořechů
rozinky, kandované ovoce... skořice citronová kůra 4 lžíce rostlinného másla (margarínu) mandle na ozdobu
Ze všech surovin uděláme těsto, necháme jej půl hodiny odležet v lednici. Poté na pečící papír vykrájíme tvary a pečeme asi 25 minut. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 27.1.2010 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Celozrnné sušenky málo tlusté | Cukroví |
|
160 g celozrnné mouky 160 g pohankových vloček 40 g hladké mouky (lze nahradit celozrnnou) 120 g třtinového cukru (+ dle chuti) špetka soli 1/2 prášku do pečiva 2 vejce 1 bílý jogurt 3 lžíce medu (+ dle chuti) kakao --------------- kokos, oříšky, nasekaná čokoláda, skořice, rozinky..
Do proseté mouky dáme prášek do pečiva a přimícháme jemně opražené vločky. Přimícháme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Rukou tvoříme placičky a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pokud se bude těsto lepit, tak si navlhčíme ruce. Vložíme do předehřáté trouby na 170 C a pečeme na cca 25 min. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 27.1.2010 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Ingredience: 6 plátků krkovičky 1-2 cibule mražená zelenina pod svíčkovou hořčice 2-3 kyselé okurky (obměna žampiony) hladká mouka citronová šťáva sádlo nebo olej
Postup přípravy: Plátky krkovičky nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce opepříme, potřeme hořčicí a posypeme hladkou moukou. Na pánvi zprudka na sádle nebo oleji opečeme a vyjmeme. Výpek nalejeme na plech, přihodíme na kolečka nakrájenou všechnu syrovou zeleninu - celer na malé plátky - a orestujeme. Přidáme plátky masa, podlejeme trochu vodou a dusíme - nemusíme přikrývat druhým plechem, občas vytáhneme z trouby a promícháme. Když je maso měkkoučké, zaprášíme hladkou moukou, přidáme 1 lžíci hořčice a nakonec trochu citronové šťávy a nakrájené kyselé okurky. Příloha: knedlík, brknedlík, rýže |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 2.11.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Poslední články ze všech deníků 1 až 10 z 77 [Dalších 67 >>] |
|