10 rohlíků nebo housek 40 dkg vepřového uzeného bůčku 3 vajíčka 0,4 l mléka 1/2 hrnku polohrubé nebo hrubé mouky (na 5 rohlíků maximálně asi 100g mouky, ale klidně stačí i méně) sůl, muškátový květ, sekaná petrželka trocha oleje
Příprava: nakrájet pečivo a maso na drobné kostičky. Do kastrolu nebo hluboké pánve stříknout trochu oleje, a na něm rozškvařit a opéci bůček. Přisypat rohlíky a společně důkladně opéci do zlatohněda. Dokřupava. Vysypat do mísy a přelít mlékem s rozkvrdlanými vejci. Nechat nasáknout. Ochutit. Posypat moukou. Ne moc. Tak, aby se zvlhčená masa spojila. Promíchat a mokrýma rukama udělat kouli asi jako pomeranč. Těsto je měkké a po vytvarování se na podložce může trošku, malinko, "sesednout" Někdy, neházím li knedlíky přímo do vody ale dávám je na podložku, je zlehka obalím v mouce, aby se mi nelepily k sobě. (jsou mokré od formování mokrýma rukama) To docela doporučuju. Dáte-li mouky víc, nic se nestane, křupavé houstičky udrží jeho lehkou konzistenci, jen bude knedlík poněkud hutnější. Nedá se jinak, musíte to sami vyzkoušet! Té mouky tam přijde opravdu relativně málo. Knedlíky zavařujeme do vařící osolené vody, zamíchat, aby šly ode dna. Vaříme asi 20-25 minut, vyplavou. Vyndejte pak 1, rozkrojte a uvidíte, jestli je hotový. Hotové knedlíky propíchnout, aby vyšla pára. Z tohoto množství uděláte asi okolo 18 knedlíků. Kdyby zbylo, šup s tím do mrazáku! Nebojte se vyzkoušet. |