Staročeský kapr načerno |
Chceme ho letos poprvé na Štědrý den vyzkoušet místo klasického smaženého, tak nám držte palce ;-) |
|
Autor: Dianka (04+06+09) , 23.10.2005 | |
| Nakrájejte kořenovou zeleninu na nudličky, s ní jednu cibuli, dáme do kastrolu s 5 dkg másla, přidáme bobkový list, trochu pepře, nového koření, tymiánu, osolíme, osmažíme do zlatova, pak přidáme krev (z toho kapra, ale obejde se to i bez ní) a čtvrt litru černého piva (čím sladší, tím lepší), hrst sušených švestek a hrst tlučených ořechů. To vše necháme na mírném ohni vařit asi půl hodiny. Pak do toho vývaru vložíme kousky kapra a dusíme je 10 až 15 minut, načež rybu vyjmeme, odvar přecedíme, dáme znovu na oheň a jakmile se začne znovu vařit, přidáme 2 až 3 lžíce medu, hrst srouhaného perníku, 2 lžíce povidel nebo rybízové či malinové zavařeniny. Přilijeme trochu vody nebo raději piva a povaříme. Přidáme 5 dkg hrozinek a 5 dkg spařených na nudličky nasekaných mandlí, podle chuti přisolíme a hladkou, nepříliš hustou omáčku nalijeme na rybu. |
|