Ingredience:
Těsto: 450 g hladké mouky
185 g moučkového cukru
185 g másla nebo margarínu
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
2 lžíce medu
4 lžíce mléka
Krém 1: 250 ml šlehačky
250 ml zakysané smetany
250 g mletých vlašských ořechů
250 g moučkového cukru (pokud dělám i krém 2 tak stačí 2 lžíce)
Krém 2: 1 ks Salko
250 g másla
Rozvar: 20 ml vody
10 ml rumu
30 g krupicového cukru
Na posypání: strouhaný perník (neměla jsem ho, použila jsem balíček oříškových BeBe sušenek)
mleté vlašské ořechy (dala jsem hrst)
instantní káva
Pokud děláte oba krémy, stačí udělat z polovičního množství, já jsem udělala celé a zbyla mi jen troška, dělala jsem tlusté vrstvy. Rozvaru byla jen troška, jen jsem díly pokapala, pokud chcete hodně polévat tak udělejte větší množství.
Popis p řípravy:
Těsto: Cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní parou do zhoustnutí a ztmavnutí. Asi 10-15 minut. Necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Do prochladlé směsi přisypeme mouku a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce (nechala jsem 24 hodin). Poté vyválíme 5-7 stejných tvarů (podle rady jsem válela mezi 2 potravinářskými fóliemi a vykrajovala pokličkou o průměru 21 cm). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 180-200 °C asi 5 minut. Po upečení ihned sundáme z plechu. Pozor, placky jsou měkké, ztvrdnou až po vychladnutí. Sundávala jsem i s pečícím papírem a nechala na něm vychladnout.
Krém 1: Svaříme šlehačku s ořechy (až je z toho hodně hustá hmota, pozor připaluje se). Po vychladnutí vyšleháme, přidáme cukr a zakysanou smetanu.
Krém 2: Salko vaříme asi 2 hodiny ponořené do vody (uzavřenou plechovku). Po vychladnutí vyšleháme s máslem.
Rozvar: Svaříme vodu, cukr a rum asi na polovinu množství.
Vychladlé placky potíráme rozvarem a krémem a skládáme na sebe. Pokud máme oba krémy, střídáme je. Vršek dortu a boky také potřeme (smíchala jsem zbytky obou krémů) a posypeme směsí strouhaného perníku, sekaných vlašáků a instantní kávy. Je dobré nechat medovník alespoň dva dny rozležet. |