650g hl. mouky,
250g mouč. cukru,
100g medu,
50g másla (Hery a pod.),
4 vejce,
2 lžičky potravinářské sody,
2 lžičky perníkového koření.
Protože chci perníčky tmavší, přidávám i kakao.
Jestli máš domácí pekárnu, zadělá toto těsto bez problému. Jinak se třičtvrtě mouky zpracuje s ostatními surovinami a zbytek se zapracuje pak, aby se zadělávání ulehčilo. Dobře propracované těsto se nechává odležet alespoň do druhého dne, ale v ledničce vydrží i dva týdny.
Vykrájené tvary je třeba dávat na pečicí papír, nebo musí být plech vymazaný a vysypaný moukou (brrrr).
Fintou je, že perníčky se rozšlehaným vajíčkem natírají až po upečení při vyndavání z trouby. Je to trochu fofr, ale tímto se jim umožní krásně naběhnout. Těsto se hodí na všechny vykrajované perníky, tedy i na chaloupky, kostelíčky apod. Tak ať se povedou! |