na naší dubňáčkovské diskuzi zavládla perníčkománie, jako skoro se vším-:))))),tak jsem sesmolila pár rad. Bára mě poprosila ať to hodím i sem
Perníčky už peču opravdu dost let a jsem docela samouk za pomocí skvělého časopisu Medovníčky. Takže jestli někdo stojí o pár rad a nápadů které se mi osvědčily,tak jsou zde.
- perníčky nepotírám vajíčkem před pečením,ale hned po vytažení z trouby - ještě horké a velmi tenkou vrstvou vajíčka.
- k tomu vyvalování, chcete-li dělat chaloupky a ¨pod je lepší vyválet tlustší těsto tak 3 mm
- chceteli zdobit jen bílou, je moc pěkné přidat do vajíčka červené potravinářské barvivo a tím to potřít, bílá poleva na tmavě červeném podkladu krásně vynikne.
- cukr na polevu prosívám dvakrát přes velmi jemné sítko, když jsem ho neměla dělala jsem to přes punčochu - to je velmi důležité, kornoutek se pak tolik nezacpává a dají se děla velmi jemné linky.
- když chci nanášet bílou polevu do plochy, zředím si jí citronovou šťávou, nanáším ji štětcem.
- aby poleva nevysychala, nechávám jí v ledničce přikrytou vlhkým hadrem, pak se dá zase snadno použít,aby nezacpávala kornoutky, případně ji naředím citronovou šťávou.
- kornoutky si vyrábím z celofánu, (obdélník 10x12 cm), jeden růžek sestřihnu a stočím kornoutek, konce stačí naslinit a slepí se to k sobě. naplním trochou polevy a vršek zaroluju,tak aby mi nic nevytékalo. Ustřihnu špičku,ale tak aby tam byla pididírka, časem se to povoluje,takže mám docela spotřebu kornoutků. |