Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Byt - na co si dát pozor při koupi bytu

Autor: Flylady , 26.7.2006

Kopírováno z diskuse:


Jeste si zjisti, jak to vypada s verejnou dopravou do mesta, at nemusis delat pristich 18 let detem taxikare. Jo a taky jak funguje spolecenstvi vlastniku, kazdy psouk musi schvalit vsichni a jestli je tam nejaky palicaty tvrdohlavec, muze to byt docela problem.


Zjistit možnosti škol, školek, obchodů, zdravotnictví.


možná by případně ještě stálo za to zjistit, jaký je územní plán -dneska je tam pole a za rok tam může vést třeba okruh :-(


Jo a ještě mne napadlo vyžádat si poslední revizi plynu, ať víme jaké tam jsou problémy.

Uvazovali jste predtim o nejakem jinem byte? Kdyz clovek prohlizi patnacty byt, uz vi lip, na co ma davat pozor.

Planek si urcite vyzadej a premyslej nad nim, jestli mas digital, tak si byt i vyfot ze vsech uhlu a pohledu, ktere te napadnou. Vymysli si rozlozeni nabytku - nakonec to muzete udelat jinak, ale je dobre vedet, ze to nejak jde.

Otazky, nad kterymi bys mela uvazovat (krome toho plynu, to je dobry napad): jak je dum stary, kdy bude potrebovat rekonstrukci (driv nez za dvacet let, nebo az ho splatite), je zatepleny nebo se zatepleni planuje, pricky jsou cihlove - plne nebo dute cihly, v jakem stavu jsou rozvody vody, jsou elektricke rozvody v medi nebo v hliniku, jestli budete potrebovat delat mirne stavebni upravy v byte (pricky, opravy omitek, rozvody - kde bude mycka, pracka, osvetleni, ...), v jakem stavu jsou okna - jdou dobre otvirat, netahne kolem nich, nezateka, v jakem stavu jsou podlahy, WC, koupelna, kuchyn, na jake svetove strany jsou orientovane jednotlive mistnosti, zustava tam nejake vybaveni, je tam neco, co vam vadi, hodi se vam tam puvodni nabytek, koberce, zaclony nebo budete muset kupovat neco noveho, kolik se plati do fondu oprav, za sluzby, jak vysoky byva ucet za vodu a za topeni; byt je zrejme prizemni - neni vlhky, jak ho zabezpecit proti zlodejum?


Jo a ještě mě napadlo nezapomenout si vyždát doklady k bezpečnostním dveřím, jsou-ly v bytě instalovány. To jsme taky bohužel neudělali a ted si nemůžem nechat ani přidělat klíče.

Neco z toho bude urcite spatne, zadny byt neni idealni. Je ale dobre mit predstavu nejen o tom, jestli se vam tam bude pohodlne bydlet, ale i s jakymi dalsimi naklady musite jeste pocitat.

Nemohli byste to financovat z vice zdroju? Treba hypoteka na puvodni byt plus pujcka ze stavebniho sporeni plus pujcka z banky?


Moni já bych k té informaci od Lucie ještě doporučila opravdu pečlivě si vyzkoušet vstoupit do každé místnosti a otevřít a zavíří dveře, otevřít a zavřít okna apod.
My jsme tohle před výměnou neudělali, takže nám teď nejdou dvě okna otevírat a museli jsme vyměnit troje dveře kompletně a vybetonovat podlahu v koupelně protože hrozně vrzala ta co tam byla ... tfuj tfuj ...
Také jsem museli ihned vyměnit všechny baterie včetně sprchové, protože všechny hodně tekly. Na první pohled vypadaly dobře.


Ještě k tomu seznámku na co se koukat v bytě. Jestli se v bytě prováděli nějaké stavební úpravy tak si zjistěte zda byly prováděny se stavebním povolením a žádat veškerou technickou dokumentaci k dané úpravě a doklad o kolaudaci.

Nám se totiž stalo že jsme koupili byt s vyzděným jádrem a když jsme pak chtěli dělat stavební úpravy v bytě, tak přišel pán ze stavebního úřadu na místní šetření a zjistilo se že to je udělané na černo. Takže jsme museli dělat ještě jeden projekt, žádat o dodatečné povolení stavby.....


Pokud jde o koupi bytu do osobniho vlastnictvi, tak jeste overit na katastru, jestli skutecne patri tomu, kdo ho prodava a jestli na nem nevazne nejaky dluh nebo vecne bremeno; na mistnim urade, jestli tam neni trvale hlasen nekdo, o kom nevite. A taky jestli na nej nekdo nema platnou najemni smlouvu, ale to nevim, jak se zjisti.
U druzstevniho bytu neuskodi precist si stanovy druzstva.

Z technickych veci jsem zapomnela na stav topeni (to bude temi vedry). A jak pise Nesulka, zkontrolovat uplne vsechno, co v tom byte/dome je, a kdyz vam probehne hlavou "v tom snad nemuze byt zadny problem", tak to zkontrolovat taky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 958 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.