Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Poradna aneb Flyladies sobě :-)
Deník je opět řazen dle abecedy, proto dejte, prosím, jako první v názvu příspěvku nejvýstižnější slovo


 Články 110 z 35 [Dalších 25 >>] 
 01 - Rejstřík dotazů v Poradně :-)Poradna aneb Flyladies sobě :-)

Byt - na co si dát pozor při koupi bytu

Deka - praní

Jíška

Klávesnice - čištění

Moli

Papiňák

Parkety - skřípou

Parní čistič

Pavouci

Plíseň

Římský hrnec

Sedačka - čištění

Spáry v koupelně

Stěhování

Toxikologické informační středisko

Trouba, mikrovlnka – čištění

WC – usazenina

Žehlička - čištění

Žvýkačka - odstranění

Více ...
Vložil: Flylady dne 14.9.2005| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Aktuální počasíPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Nevíte, jestli pověsit prádlo? Podívejte se na meteoradar, jak daleko od vás prší. Počasí www.meteox.com srážky na idnes.cz

Více ...
Vložil: Hankie+3 dne 20.10.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Byt - na co si dát pozor při koupi bytuPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Kopírováno z diskuse:

Jeste si zjisti, jak to vypada s verejnou dopravou do mesta, at nemusis delat pristich 18 let detem taxikare. Jo a taky jak funguje spolecenstvi vlastniku, kazdy psouk musi schvalit vsichni a jestli je tam nejaky palicaty tvrdohlavec, muze to byt docela problem.

Zjistit možnosti škol, školek, obchodů, zdravotnictví.

možná by případně ještě stálo za to zjistit, jaký je územní plán -dneska je tam pole a za rok tam může vést třeba okruh :-(

Jo a ještě mne napadlo vyžádat si poslední revizi plynu, ať víme jaké tam jsou problémy.

Uvazovali jste predtim o nejakem jinem byte? Kdyz clovek prohlizi patnacty byt, uz vi lip, na co ma davat pozor.

Planek si urcite vyzadej a premyslej nad nim, jestli mas digital, tak si byt i vyfot ze vsech uhlu a pohledu, ktere te napadnou. Vymysli si rozlozeni nabytku - nakonec to muzete udelat jinak, ale je dobre vedet, ze to nejak jde.

Otazky, nad kterymi bys mela uvazovat (krome toho plynu, to je dobry napad): jak je dum stary, kdy bude potrebovat rekonstrukci (driv nez za dvacet let, nebo az ho splatite), je zatepleny nebo se zatepleni planuje, pricky jsou cihlove - plne nebo dute cihly, v jakem stavu jsou rozvody vody, jsou elektricke rozvody v medi nebo v hliniku, jestli budete potrebovat delat mirne stavebni upravy v byte (pricky, opravy omitek, rozvody - kde bude mycka, pracka, osvetleni, ...), v jakem stavu jsou okna - jdou dobre otvirat, netahne kolem nich, nezateka, v jakem stavu jsou podlahy, WC, koupelna, kuchyn, na jake svetove strany jsou orientovane jednotlive mistnosti, zustava tam nejake vybaveni, je tam neco, co vam vadi, hodi se vam tam puvodni nabytek, koberce, zaclony nebo budete muset kupovat neco noveho, kolik se plati do fondu oprav, za sluzby, jak vysoky byva ucet za vodu a za topeni; byt je zrejme prizemni - neni vlhky, jak ho zabezpecit proti zlodejum?

Jo a ještě mě napadlo nezapomenout si vyždát doklady k bezpečnostním dveřím, jsou-ly v bytě instalovány. To jsme taky bohužel neudělali a ted si nemůžem nechat ani přidělat klíče.

Neco z toho bude urcite spatne, zadny byt neni idealni. Je ale dobre mit predstavu nejen o tom, jestli se vam tam bude pohodlne bydlet, ale i s jakymi dalsimi naklady musite jeste pocitat.

Nemohli byste to financovat z vice zdroju? Treba hypoteka na puvodni byt plus pujcka ze stavebniho sporeni plus pujcka z banky?

Moni já bych k té informaci od Lucie ještě doporučila opravdu pečlivě si vyzkoušet vstoupit do každé místnosti a otevřít a zavíří dveře, otevřít a zavřít okna apod.
My jsme tohle před výměnou neudělali, takže nám teď nejdou dvě okna otevírat a museli jsme vyměnit troje dveře kompletně a vybetonovat podlahu v koupelně protože hrozně vrzala ta co tam byla ... tfuj tfuj ...
Také jsem museli ihned vyměnit všechny baterie včetně sprchové, protože všechny hodně tekly. Na první pohled vypadaly dobře.

Ještě k tomu seznámku na co se koukat v bytě. Jestli se v bytě prováděli nějaké stavební úpravy tak si zjistěte zda byly prováděny se stavebním povolením a žádat veškerou technickou dokumentaci k dané úpravě a doklad o kolaudaci.

Nám se totiž stalo že jsme koupili byt s vyzděným jádrem a když jsme pak chtěli dělat stavební úpravy v bytě, tak přišel pán ze stavebního úřadu na místní šetření a zjistilo se že to je udělané na černo. Takže jsme museli dělat ještě jeden projekt, žádat o dodatečné povolení stavby.....

Pokud jde o koupi bytu do osobniho vlastnictvi, tak jeste overit na katastru, jestli skutecne patri tomu, kdo ho prodava a jestli na nem nevazne nejaky dluh nebo vecne bremeno; na mistnim urade, jestli tam neni trvale hlasen nekdo, o kom nevite. A taky jestli na nej nekdo nema platnou najemni smlouvu, ale to nevim, jak se zjisti.
U druzstevniho bytu neuskodi precist si stanovy druzstva.

Z technickych veci jsem zapomnela na stav topeni (to bude temi vedry). A jak pise Nesulka, zkontrolovat uplne vsechno, co v tom byte/dome je, a kdyz vam probehne hlavou "v tom snad nemuze byt zadny problem", tak to zkontrolovat taky.

Více ...
Vložil: Flylady dne 26.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Deka - praníPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Medi

v čem pereta - deky? Já mám jenu bílou larisu, prala jsem ji v noritu, ale nebylo to poznat, flíčky zůstaly. Mám k tomu přidat perex?

Více ...
Vložil: Flylady dne 26.9.2005| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dračí krevPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Tak tady je odkaz na povídání o Dračí krvi
http://www.energy.sk/cz/Vyrobky/Drags.asp

a jsou tam i další skvělé výrobky třeba Audiron na ouška
http://www.energy.sk/cz/vyrobky/audiron.asp

na dobré spaní a desinfekci domova Spiron
http://www.energy.sk/cz/Vyrobky/Spiron.asp

u nás často používaný když nám nějké dobré jídlo nesdne
http://www.energy.sk/cz/Vyrobky/regalen.asp

a jsou i další třeba na imunitu
Více ...
Vložil: Ptáčková dne 14.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 DVD jako příloha časopisůPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Nevíte co kdy vychází? DVD na Lopuchu: http://www.lopuch.cz/klub.php?klub=dvd_bonus&to=12716 DVD na Dámě: http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=6737

Více ...
Vložil: Hankie+3 dne 19.10.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 JíškaPoradna aneb Flyladies sobě :-)

mám dotaz nemáte některá nějaký fígl na jíšku aby se vám neudělaly žmolky? Většinou se mi nepodaří udělat úplně bez těch moučných hrudek a pokaždé mixovat se mi to nechce. Díky

Odpovědi

Baruschka, Aňa

Trolli - Skaly nedá dopustit na jíšky od Knorru...

Pendula, klučík 04/04

Trolli, to je také můj problém. Takže jsme si zvykli na hrudky a pochutnavame si a nebo ji udělám z více tuku a méně mouky - takovou řidší, ale mastnější.
Tu kupovanou jsme teď použili a když jíš už chladnoucí polévku, tak my měli mastný povlak na puse i na lžíci, nám to nechutnalo.

Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04)

Troli, existuje speciální mouka, které žmolky nedělá. Je tepleně upravená. Fígl hladké omáčky je v tom, aby se dostatečně propojil tuk s moukou, pak přidávat v malém množství vodu a furt míchat, vymíchat všechny hrudky a pak teprve přidávat další tekutinu. Pokud se dobře spojí mouka s tukem, mělo by to jít romíchat.

Mě se osvědčila na rozmíchávání metlička, tím ho rozšlehám a pak je pokoj.

Zkus jíšku z polohrubé mouky, ta se líp rozmíchá.

Já používám jíšku poměrně málo, polévky zahušťuju ovesnými vločkami, krupicí nebo třeba kuskusem.

Jurina, Míša 3, Julinka 1

Ano, po trošičkách přidávat vodu a pořád míchat. Vždycky když se spojí a udělá se z toho kaše, přidáš další trošku vody atd. Docela to trvá, ale daří se mi. Mám to z nějakého TV vaření. Jinak v Apetitu psali, že to stejně všichni kuchaři nakonec rozmixují, aby ty hrudky zamaskovali. Ale mně se zase nechce vytahovat mixer

Amelka

já si udělám jíšku, nechám ji trošku zchládnout a i omáčku mám na nejmenší plamen, takhle to tam vleju a je to OK bez hrudek, prostě nemít to tak horké a rozvaří se to dobře.

La Pepa

taky pomáhá, když je jíška horká, ředit studenou tekutinou a naopak
A taky raději přidat jen trochu tekutiny, udělat hustou a hladkou kaši (taky používám metličku) a pak teprve naředit na potřebnou hustotu.
LaPepa

Ivouš

nás se to dřív (když byla větší spotřeba) dělávalo tak, že se na pánvi udělala jíška z celé kostky tuku a trochu zchladlá se nalila do vaničky od ceresu. Takto jsme jí měli v lednici a když bylo třeba něco zahustit, lžící jsme naškrábali tenké lupínky, které se velice snadno rozpustily a bez hrudek. Nemělo to chybu.

 

Janina 

tak já se připojuji . Hodně vařím, a mám i hotelovku. Tak že skutečně je nejlepší pravidlo
- horká jíška + studená tekutina, po trošce a drátěnou metličkou míchat postupně ředit.
- studená jíška + horká tekutina, a taky šlehat metlou .... při tomto způsobu je skutečně menší šance udělat hrudky. A doporučuji to co tu už někdo psal. Udělat si dopředu jíšku z tuku /kombinuji máslo,olej, nebo rostlinný tuk, nebo sádlo / a hladké mouky. Horkou nechám ve skleněné sklenici,nebo misce z víčkem a po zchladnutí dám do ledničky. Pak stačí jen uškrábnout , nebo uloupnout a vhodit do horkého pokrmu a míchat. Má to jednu velkou výhodu, než použití teplé jíšky ... je jí menší spotřeba, a tím i menší kalorická hodnota pokrmu.
Instantní jíšky : sama jsem zkusila Vitanu, a měla jsem pocit, jako by v jídle bylo něco umělého - pachuť u chladnějšího mastná pachuť , pro děti bych ji nedávala.
A rada pro začínající :-) . Pokud si netroufnete na jíšku, rozmíchejte do hladka mouku s tekutinou a vlejte do pokrmu, pro bezlepkovo dietu , lze i Solamyl a tekutina. Převařte a dejte kousek tuku do hotového, u omáčky se to nepozná.
Ať se podaří!

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 5.9.2005| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Klávesnice - čištění Poradna aneb Flyladies sobě :-)

Datlice Klárka7/04aFilda 9/00

jak vyčistit klávesnici\?

Haky, Anežka9, Vojta7

Pokud drobky a prach, pak se nám osvědčil vysavač.
Pokud špinavé klávesy, pak vlhkým hadříkem klávesu po klávse.....

Medi

speciální sajrajt z prodejny na počítače, jde to fakt skvěle, u nás v práci to správce sítě čistil myslím vatou a lihem.

Datlice Klárka7/04aFilda 9/00

Takže klávesnice pustila od černých šmouhanců plínkou pošplíchanou obyčejnou okenou.
Okenu jsem musela setřít taky z náhodně postříkaného nábytku a divila jsem se.Pod televizí se mi dělají černé šmouhance od gumovejch čudlíků,jak s ní pořád hýbám.A ta náhodně ukápnutá okena to strašně rychle rozpustila a byly pryč černé stoleté ničím nedomyté hnusy.
Takže na vše už jen okena od Rossemana :)
 
Lávesnici obrátím vhůru nohama a vytřebu do všech stran. Pak vezmi štětičky co se používají na ,čiětění uší hodně je ztenčím, navlhčím vodou a pojíždím mezi písmenky... Bývá tam hodně prachu.

Povrch beru klasicky hodně vyždímanou houbičkou nebo švédskou utěrkou. Zatím máme relativně novou, je dobře udržovaná.
 
Nám se nejlépe osvědčilo klávesnici odpojit, vydloubat všechny klávesy (jde to lehce, třeba šroubovákem, ALE někam si před tím klávesnici "opište", ať pak víte kam co vracet) a vnitřek vysát či vyklepat od smítek a vyčistit navlhčeným vatovým smotkem. Klávesy pak umýváme v mýdlovém roztoku a pak třeba plenkou sušíme. Je to sice pracnější než to udělat jen zvrchu, ale zato je čistá všude a pokud si zapomenete napsat jak klávesy patří a nepamatujete si je, tak je i legrace při skládání "puzzle" :-)))
Více ...
Vložil: Flylady dne 26.9.2005| 2 komentáře | Přidej komentář | Poslat mailem
 MoliPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Šárka, Domča 7/00,Honzík 3/04

Holky, mám na Vás prosbu. Bojovala jste některá s těma lítacíma potvorama? My už máme vyzkoušené všelicos-pomerančová kůra, bobkový list, ořechové větvičky... Je to hnus, ale máme je v mouce, strouhance, piškotech...:-(( Matka strká do spíže všechno možné, ale ti ... se tam drží pořád. :-(( Už jsem z toho nešťastná. Prosííím poraďte!!! Díky moc.

V diskusi se objevily následující rady:

  • Nekupovat do zásoby mouku, luštěniny apod. Po přinesení podobné věci domů ihned zkontrolovat, pokud možno prosát a uzavřít do neprodyšné nádoby.

  • U Rossmana prý mají speciální lepivé proužky na moučné moli, kus do 10,- Kč

  • Amelka: mám doma rostlinku :o) jmenuje se molice, když na ni šáhnete tak celkem smrdí, je tak trošku podobná muškátu a je zelenobílá flekatá, lístky velké jako nehet a množí se lehce zakořeněním ve vodě, já ty lístky otrhávala a dávala do linky, tak ted snad mám od tech s***í pokoj, ale předtím jsem skoro všechno vyházela (hlavně fazole, jáhly a ostatní zdravé potraviny), nejspíš jsem si to přitáhla s pšenicí špaldou s ted si nekupuju žádnou mouku ani nic jiného navíc (dózy používám pořád)
    nevím jestli to pomáhalo ale od té doby co jsem vyházela luštěniny je klid (i když na nich nebylo vidět že by tam byly ty housenky) jo a všechno jsem vytřela a dala novej papír

  • Berush - Na moly se mi osvědčilo nakapt na smotek vaty levandulový olej, nebo do špajzu pověsit kytku z levandule.
  • Trollik - tak nám se na moli osvědčili též ty lepivé proužky, prodávají je ve většině těch klasických drogerií. Též jsem likvidovala vše možné a nemožné, dokonce jsme zrušili komoru a to tak že jsme jí úplně zbourali při přestavbě bytu a vyházela jsem vše. Posléze se ty potvory moli objevili zas. Ty lepivé pásky vyměňuju tak jednou za půl roku a máme pokoj, mám je tam kde skladuju ty potraviny
Více ...
Vložil: Flylady dne 8.9.2005| 2 komentáře | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nová bezpečnostní pravidla na Evropských letištíchPoradna aneb Flyladies sobě :-)

Zde jsou odkazy s podrobnými informacemi o podmínkách a způsobu přepravy tekutin apod. v letadlech:

Letiště Praha:  http://www.prg.aero/cs/site/download/bezpecnostni_pravidla.pdf

Letiště Ostrava:  http://www.airport-ostrava.cz/akce-detail.php?akce=97

Více ...
Vložil: Nesulka+Niky+Vil dne 16.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 35 [Dalších 25 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.