|
|
Vizovické pečivo |
|
Autor: ženská , 5.11.2006 | |
| Těsto vyrobíme jednoduše z hladké mouky a teplé vody (přibližně 4 dl teplé vody na 1 kg hladké mouky). Pro trvanlivost a nerozpraskaný povrch pečiva je velmi důležité správně propracovat, hněteme ručně nejméně hodinu a stejný čas necháme těsto odpočinout.
Nejen u nás, také jinde v Evropě se užívá jako součást výzdoby při slavnostních příležitostech různé pečivo. Ale i návštěvníci z těchto zemí (a právem) obdivují půvab a dokonalost tvarů a provedení pečiva, kterému říkáme v i z o v i c k é. Jeho původ sahá až do minulých století, kdy se v rodině Lutonských ve Vizovicích pekly nejen chléb, rohlíky, vánočky a hvězdičky, ale také nejrůznější figurky z kynutého těsta. Nemohly chybět na svatbách, křtinách, o Vánocích a dalších svátcích. Rodiče přinášeli dětem z jarmarků a poutí jako dárek a pamlsek-také proto nejčastějšími tvary pečiva byly panenky, panáci, zvířátka. Postupně se původně dost velké figurky miniaturizovaly - to už se ovšem pekly nikoli z těsta kynutého, ale z jednoduššího těsta pouze z vody a mouky podle receptu, který užíváme dnes. Zájem o pečivo rychle překročil oblast vizovicka, z Moravy putovalo nejen do českých měst, ale i do Bratislavy a Vídně, a tak při jeho výrobě pomáhalo rodině Lutonských široké příbuzenské a sousedské okolí. Tehdy se také začaly jejich výrobky oficiálně označovat jako vizovické pečivo.
http://www.lubna.cz/zpravodaj/vanoce2002/11.htm
Odkazy:
http://www.sendme.cz/kosma/testa.html#_Toc31702553
http://www.klic.cz/remesla/vizpec.htm
http://www.ifemina.cz/index.php?ID=15
http://www.zssirotkova.cz/fotogalerie/druzina/vizovickepecivo/ipage00007.htm
http://www.vizovickepecivo.cz/history.php
http://www.zahradky.cz/kfoto.php?idfoto=298&vj=1
|
|
Zobrazeno doposud 959 x.
|
|