Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Vizovické pečivo

Autor: ženská , 5.11.2006
Těsto vyrobíme jednoduše z hladké mouky a teplé vody (přibližně 4 dl teplé vody na 1 kg hladké mouky). Pro trvanlivost a nerozpraskaný povrch pečiva je velmi důležité správně propracovat, hněteme ručně nejméně hodinu a stejný čas necháme těsto odpočinout.




Nejen u nás, také jinde v Evropě se užívá jako součást výzdoby při slavnostních příležitostech různé pečivo. Ale i návštěvníci z těchto zemí (a právem) obdivují půvab a dokonalost tvarů a provedení pečiva, kterému říkáme v i z o v i c k é.
Jeho původ sahá až do minulých století, kdy se v rodině Lutonských ve Vizovicích pekly nejen chléb, rohlíky, vánočky a hvězdičky, ale také nejrůznější figurky z kynutého těsta. Nemohly chybět na svatbách, křtinách, o Vánocích a dalších svátcích. Rodiče přinášeli dětem z jarmarků a poutí jako dárek a pamlsek-také proto nejčastějšími tvary pečiva byly panenky, panáci, zvířátka. Postupně se původně dost velké figurky miniaturizovaly - to už se ovšem pekly nikoli z těsta kynutého, ale z jednoduššího těsta pouze z vody a mouky podle receptu, který užíváme dnes. Zájem o pečivo rychle překročil oblast vizovicka, z Moravy putovalo nejen do českých měst, ale i do Bratislavy a Vídně, a tak při jeho výrobě pomáhalo rodině Lutonských široké příbuzenské a sousedské okolí. Tehdy se také začaly jejich výrobky oficiálně označovat jako vizovické pečivo.




http://www.lubna.cz/zpravodaj/vanoce2002/11.htm




Odkazy:



http://www.sendme.cz/kosma/testa.html#_Toc31702553

http://www.klic.cz/remesla/vizpec.htm

http://www.ifemina.cz/index.php?ID=15

http://www.zssirotkova.cz/fotogalerie/druzina/vizovickepecivo/ipage00007.htm

http://www.vizovickepecivo.cz/history.php

http://www.zahradky.cz/kfoto.php?idfoto=298&vj=1

Zobrazeno doposud 959 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.