Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

sirupy 3

Autor: Datlice Klárka7/04aFilda 9/00 , 30.5.2008
sirupy:

meduňkový

2,5 l vody, 2 citrony, meduňka i s natí (tak dvě větší hrstě)
Zvlášť svařit - 0,5 l vody s 0,5 kg cukru
Postup přípravy: Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat. Svaříme cukr s vodou a smícháme s vyluhovanou meduňkou, kterou jsme procedili přes jemný cedníček z umělé hmoty.
V uzavřené lahvi necháme v lednici a používáme sirup do vody nebo můžeme přidávat dle chuti do čaje apod.


Léčivý sirup z jitrocele
Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept

Ingredience: 100 jitrocelových listů (jitrocel kopinatý), můžeme přidat hrst sedmikrásek, 1,6 kg cukru, 1 citron, 1 litr vody



Postup přípravy: Listy jitrocele opláchneme a vložíme do studené vody. Přikryté pokličkou uvedeme do varu občas promícháme a mírným varem vaříme 30 minut. Vyvařenou vodu doplníme. Pak necháme 1 hodinu stát a scedíme. Scezenou tekutinu zahřejeme na teplotu 80 °C, přidáme cukr, šťávu z jednoho citronu slijeme do sklenic. Uschováme v chladu.

Zdravý sirup z kopřiv
Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept

Ingredience: 60 vršků kopřiv, 4 oloupané citrony, 30 g kyseliny citronové, 2 litry převařené vody



Postup přípravy: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchovávám ho v chladničce.

Rybízový sirup
Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept

Ingredience: rybíz černý nebo červený, cukr, kyselina citrónová



Postup přípravy: Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby. Zahřejeme zhruba na 70 °C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ihned ještě horké plníme do lahví, ty položíme a necháme až do vychladnutí. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí. Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové.

Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče
Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept

Ingredience: višně, cukr krystal nebo krupice, kyselina citrónová, cukrářské aroma (tresť v lahvičce) s příchutí griotky nebo punče



Postup přípravy: Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme asi na 60 °C a přidáme na 1 litr šťávy 1,70 kg cukru, 8-15 g kyseliny citrónové a aroma dle chuti. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ještě horké plníme do předehřátých láhví, zavíčkujeme, láhve položíme a necháme vychladnou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1047 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.