Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Zavařujeme


 Články 18 z 8 
 Pečený čaj - od MankyZavařujeme

PEČENÝ ČAJ se ta dobrota jmenuje! Zpracovává se tam i červený rybíz a je to VYNIKAJÍCÍ, chválilo to hodně lidí a kámoška mi to minulý týden donesla ochutnat a fakt jsme si pošmákli.
Recept:
1 kg cukru

1 kg červený rybíz

1 kg dalšího ovoce (nejlépe bobulové, ale dají se nakrájet i třešně, višně, jablka – u meruněk pozor, je nutno tam dát sušené, ty čerstvé se tam asi rychle rozpustí, některé zdroje uvádí jen prostě 2 kg ovoce, tak toho červeného tam asi nemusí být přesně kilo. Zkušenost ale říká, že je lepší, když je ho tam víc, nejlépe v kombinaci s černým, malinami, ostružinami)

Balíček celé skořice

Balíček celého badyánu

Špetka hřebíčku

2 dl rumu (dává se nakonec, před ukončením pečení (tak 1/4 hodiny před koncem, může se ale dolít úplně nakonec, po vypnutí trouby – plní hlavně roli konzervantu))

Vše to dáš do hrnce (dost velkého, aby to nestříkalo v troubě ven), koření musíš nalámat ale ne drtit (aby se dobře našlo), a pečeš v troubě na 200 stupňů tak 45 minut. Já jsem to občas trochu promíchala, ale v receptu to není. Dáš do skleniče, zavíčkuješ, otočíš dnem vzhůru. Skladuješ v suchu a temnu, pokud tam není rum, tak raději v ledničce. Po otevření v ledničce.

Více ...
Vložil: Flylady dne 11.8.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Návod na odpeckování třešní pomocí špejleZavařujeme

Sevřeš prsty nedominantní ruky do špetky a zevnitř (z dlaňové strany) na ně položíš třešeň. Druhou rukou chytneš špejli a píchneš s ní do třešně tak, že ji vedeš mezi palcem a ukazovákem ruky, co drží třešeň, špejle z třešně vyjede mezi bříškama prstů a pecku vytlačí před sebou.

Dianka

Více ...
Vložil: Flylady dne 28.6.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 sirupyZavařujeme

Sirup proti kašli s medem kategorie: léčivé recepty recept je určen pro 0 osob(y) doba přípravy je cca 24 h Ingredience: 3 větsí cibule, 4 stroužky česneku, med cca 2 dcl Příprava: Cibuli aˇčesnek nasekáme najemno, rozmícháme s medem a necháme 24 hodin uležet v chadničce. Občas můžeme promíchat. Užíváme v případě onemocnění po lžíčkách 3x denněm maximálně týden. Doporučená příloha: Ucpat nos. Domácí měsíčková mast kategorie: léčivé recepty recept je určen pro 0 osob(y) Ingredience: 2 plné hrstě nadrobno nakrájené, mladé rostliny měsíčku zahradního, 250 g vepřového sádla Příprava: Rada vás seznámím s výrobou mastí z měsíčku zahradního, která je podle mojich zkušenosti velmi vhodná na záněty žil. Dvě plné hrstě (skoro namačkané) nadrobno nakrájené mladé, nedřevnaté rostliny – celé nadzemní části, tj. stvol, list a květ měsíčku zahradního – se vloží na pánvičku s rozpáleným vepřovým sádlem (asi 250 g) a nechá zesklovatět jako cibulka. Pak se pánev odstaví a nechá se stát do druhého dne. Pak se rozehřeje, procedí a propasíruje (stačí přes sítko na čaj) do nějaké nádoby, nikoliv skleněné, přiklopí a uloží ve tmě a v chladu. Bolestivé místo se na noc potře mastí a přes ně se položí namočený vyždímaný kapesník, aby se mast nevsákla do obvazu. Převážeme nejlépe elastickým obvazem, ale ne příliš pevně. Ráno se může vše opakovat. Tento recept mi osobně předal světoznámý léčitel páter František Ferda a dle mé zkušenosti se velmi osvědčil. Fialkový sirup a ocet kategorie: léčivé recepty recept je určen pro 0 osob(y) Ingredience: Sirup: 2 l vody, miska čerstvých květů, 2200 g krystalového cukru, šťáva z 5-6 citronů; Ocet: hrst květů fialky, 1/2 l octa. Příprava: Příprava sirupu: Kvítky se spaří vroucí vodou a nechají se přes noc vylouhovat. Pak se přecedí, vymačkají, v nálevu se rozpustí cukr a přidá citrónová šťáva. Poznámka: Podáváme při nespavosti a jako lék proti kašli. Příprava octa: Květy máčíme v octě 14 dní, pak přecedíme. Poznámka: Potíráme jím spánky při bolestech hlavy.

Více ...
Vložil: Datlice Klárka7/04aFilda 9/00 dne 30.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 sirupy 2Zavařujeme

Indiánský nápoj Ingredience: 100 g mladého jehličí (ze smrku či borovice), 1/2 l vody, med. Příprava: Jehličí vložíme na dvě minuty do horké vody, abychom odstranili nežádoucí látky. Potom vodu slijeme, jehličí posekáme a zalijeme zchlazenou převařenou vodou. Louhujeme asi 2 až 3 hodiny. Následující vodu scedíme a sladíme medem. Užití: Používejte při kašli a nachlazení. Poznámka: Lektvar pro Vaše zvířecí miláčky: Hrst smrkového či borovicového jehličí vaříme deset minut v půl litru vody. Nápoj necháme stát a louhovat několik hodin. Zvířatům podáváme asi 100–200 ml do jídla. Obsahuje minerály, vitamíny i stopové prvky, dezinfikuje plíce i další vnitřní orgány a je možné použít ho i na obklady proti bolestem zad. Jitrocelový sirup Ingredience: jitrocel, 1/4 l vody, 1 dl žitné, 1/4 kg pískového cukru. Příprava: Omyté listy jitrocele pokrájíme a napěchujeme do litrové sklenice, zalijeme žitnou a horkou převařenou vodou. Necháme stát asi 24 hodiny. Překapanou tekutinu svaříme s cukrem a horkou naplníme do tmavé sklenice. Po vychladnutí uchováme v chladnu a temnu. neotevřený vydrží i několik měsíců. Užití: Sirup je vhodný při onemocnění horních cest dýchacích, provázeném suchým kašlem - užívá se 1 lžička 3x denně. Poznámka: Natrhané listy jitrocele omyjte, osušte a prosypte cukrem. Napěchujte je do misky nebo do sklenice a nechte stát do druhého dne. Poté uvolněnou šťávu pečlivě vymačkejte. Tento lék proti kašli lze ihned používat. Dávkování stejné - 1 lžička 3x denně. Aloe Arborascens - příprava léku Ingredience: 30 dkg čerstvé aloe -rozemeleme na masovém strojku 50 dkg čerstvého pravého včelího medu 7 dcl zaručeně pravého přírodního vína 5 dcl čistého lihu Příprava: Rostlina 3-5 let stará je nejúčinnější. Před řezáním rostlinu 9 dní nezalévat. Vše smícháme, dáme do tmavé sklenice, dobře uzavřeme a uložíme na tmavém chladném místě. Po 5 dnech scedíme pouze část, která postačí na 1 týden užívání. Zbytek ponecháme uložené na chladném místě. Užívání: Po dobu 5 dnů užíváme takto: Prvních 5 dní 3xdenně 2 hodiny před jídlem 1 kávovou lžičku. Potom 1 hodinu před jídlem 1 polévkovou lžíci. Doba léčení trvá 3 týdny, lépe však 2 měsíce. Užívá se 1x do roka /max. 2x u rakoviny/. Užívání tohoto léku velmi zvyšuje chuť k jídlu. Léčí: Rakovinu. žaludeční vředy, rychle vyléčí chřipku a angínu, také dlouhodobé chronické nemoci. Dále trvalé bolesti hlavy, cév, astma, zánět kostí a žil, srdce, TBC, ekzémy, sklerózu, zvýšený krevní tlak, ledvinové opuchliny, srážlivost krve, ženské nemoci atd. Při užívání Aloe se nesmí současně užívat léky! Perlivá limonáda z černého bezu Ingredience: 4 litry vody, 500 g cukru, 1 citron, 4 velké polorozvité květy černého bezu Příprava: Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a nalejeme do velké sklenice od okurek. Dobře omyjeme citron, nakrájíme jej na kolečka i s kůrou a přidáme do nálevu. Polorozvité květy černého bezu dobře opereme a vložíme do sklenice. Láhev uzavřeme celofánem, převážeme a necháme týden stát v teplejší místnosti. Potom přecedíme, stočíme do lahví, zakápneme korkové zátky parafínem a lahve uložíme na 14 dnů do chladného sklepa. Lahodná (bílá) perlivá limonáda, kterou získáme, vydrží jen do konce léta. Ne proto, že by se zkazila, ale proto, že jde rychle na odbyt. Růžový sirup kategorie: léčivé recepty Ingredience: 2 hrsti sušených lístků růží, 1/2 l vroucí vody, 1/2 kg cukru. Příprava: Do nádoby dáme 2 hrsti růžových sušených lístků a přelijeme půl litrem vroucí vody. Necháme 24 hodin na teplém místě, nejlépe na okraji sporáku. Pak přecedíme a přidáme cukr, povaříme na mírném ohni, dokud obsah nezhoustne. Použití: Denně užíváme 2-4 polévkové lžíce na podporu organismu. Další tipy: Nálev pro krásu: Do litru vroucí vody vhodíme půl hrsti růžových sušených lístků, chceme-li koncentrovanější, vhodíme hrst celou. Necháme 1/4 hodiny odstát (místo vody lze použít i bílé víno). Růžový ocet: Vezmeme 4 l vinného octa, vhodíme deset hrstí okvětních lístků a necháme tři týdny vystavené na slunci. Poté scedíme. Používáme zevně k masážím. Růžová voda: Natrháme si květy nejvoňavějších růží, rychle je přesušíme (ne úplně dosušit!), položíme je na jemnou tkaninu, která bude spočívat na kovové mřížce. Mřížka bude ležet na širokohrdlé nádobě. Když je vše připraveno, květy překryjeme několika listy papíru a navrch položíme květináč, který bude naplněn žhavým uhlím. Vlivem žáru se z květů začne pomalu uvolňovat vzácná růžová voda, která bude pomalu stékat po kapkách do připravené nádobky. Je to nejlepší pleťové tonikum na obličej. Sirup pěti chutí kategorie: léčivé recepty Ingredience: 1 kg hrušek, 1 kg bílé ředkve, 250 g čerstvého zázvoru, 250 g kondenzovaného mléka, 250 g medu, 1 dl rýžového vína (můžeme nahradit bílým vínem). Příprava: Z hrušek a bílé ředkve vymačkáme šťávu, chvíli ji povaříme na prudkém ohni, pak oheň zmírníme a šťávu vaříme tak dlouho, dokud nemá konzistenci sirupu. Přidáme šťávu ze zázvoru, med, kondenzované mléko a víno. Vše přivedeme k varu. Necháme vychladnout a uskladníme v láhvi, nejlépe v chladničce. Užití: V případě kašle způsobeného vlhkem pacient užívá 1-2 lžíce sirupu 5x denně. Třezalkový med kategorie: léčivé recepty recept je určen pro 0 osob(y) Ingredience: Proti únavě, nachlazení a chřipce :)) 5hrstí třezalky 1 kg cukru 2 na plátky nakrájené citróny citrónová šťáva 1/2l studené vody Příprava: Třezalku posypemem cukrem a zakapeme citónem. Promícháme a necháme do druhého dne v chladničce odležet. Poté zalijeme 1/2l studené vody a opět necháme do dalšího dne vyluhovat. Poté uvedeme směs do varu a vypneme, necháme zchladit a přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s 1kg cukru a 2 nakrájenými citróny (na plátky). Necháme vychladnout. Poté opět začneme zahřívat, přecedíme přes čisté plátno a zahříváme, až začne tekutina houstnout a vypadat jako med. Horký med plníme do sklenic , které obrátíme dnem vzhůru. V době chřipek a nachlazení podáváme po lžičkách. Šťáva z podbělu kategorie: léčivé recepty recept je určen pro 0 osob(y) Ingredience: 200 g podbělových květů, 1 citron, 1 l vody, 1 kg cukru. Příprava: Čerstvě otrhané květy přelijeme vroucí vodou a necháme 12 hodin stát. Pak přecedíme, přidáme oloupaný citron a cukr, svaříme do zhoustnutí a plníme do sklenic.

Více ...
Vložil: Datlice Klárka7/04aFilda 9/00 dne 30.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 sirupy 3Zavařujeme

sirupy: meduňkový 2,5 l vody, 2 citrony, meduňka i s natí (tak dvě větší hrstě) Zvlášť svařit - 0,5 l vody s 0,5 kg cukru Postup přípravy: Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat. Svaříme cukr s vodou a smícháme s vyluhovanou meduňkou, kterou jsme procedili přes jemný cedníček z umělé hmoty. V uzavřené lahvi necháme v lednici a používáme sirup do vody nebo můžeme přidávat dle chuti do čaje apod. Léčivý sirup z jitrocele Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept Ingredience: 100 jitrocelových listů (jitrocel kopinatý), můžeme přidat hrst sedmikrásek, 1,6 kg cukru, 1 citron, 1 litr vody Postup přípravy: Listy jitrocele opláchneme a vložíme do studené vody. Přikryté pokličkou uvedeme do varu občas promícháme a mírným varem vaříme 30 minut. Vyvařenou vodu doplníme. Pak necháme 1 hodinu stát a scedíme. Scezenou tekutinu zahřejeme na teplotu 80 °C, přidáme cukr, šťávu z jednoho citronu slijeme do sklenic. Uschováme v chladu. Zdravý sirup z kopřiv Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept Ingredience: 60 vršků kopřiv, 4 oloupané citrony, 30 g kyseliny citronové, 2 litry převařené vody Postup přípravy: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchovávám ho v chladničce. Rybízový sirup Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept Ingredience: rybíz černý nebo červený, cukr, kyselina citrónová Postup přípravy: Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby. Zahřejeme zhruba na 70 °C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ihned ještě horké plníme do lahví, ty položíme a necháme až do vychladnutí. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí. Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče Poslat nový recept Poslat recept e-mailem Vytisknout recept Ingredience: višně, cukr krystal nebo krupice, kyselina citrónová, cukrářské aroma (tresť v lahvičce) s příchutí griotky nebo punče Postup přípravy: Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme asi na 60 °C a přidáme na 1 litr šťávy 1,70 kg cukru, 8-15 g kyseliny citrónové a aroma dle chuti. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ještě horké plníme do předehřátých láhví, zavíčkujeme, láhve položíme a necháme vychladnou.

Více ...
Vložil: Datlice Klárka7/04aFilda 9/00 dne 30.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zavařování masaZavařujeme

Masové konzervy sterilizujeme 2-3x úplně zalité vodou. Od varu necháme vřít 2 hodiny. Potom je vyndáme a necháme na vzduchu vychladnout. O 24-48 ho později sterilujeme podruhé nejméně 1 h. Ani tímto způsobem nezískáme dokonalé konzervy, proto je musíme uchovávat v chladničce a rychle je zkonzumovat...

Skladovací teplota nemá překročit 15 st. Zpočátku je dvakrát týdně kontrolujeme. Když se vyskytne "bombáž" (vypouklé víčko? - překládám ze slovenštiny), musí se celá várka znovu sterilizovat nejméně 1 hodinu při teplotě 100 st.

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 1.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí hrušková marmeládaZavařujeme

Mirka+2mláďata


Na tuto marmeládu použijeme spíše měkčí plody

1 kg hrušek, 1 kg Korunního cukru želírovacího, 1/8 l vody, pár kousků hřebíčku
Umyté hrušky rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky. Slupky ponecháme. Plátky vaříme ve vodě tak dlouho, až se téměř rozpadnou. Pak směs rozetřeme přes jemné síto (já jsem jen rozmixovala), přidáme Korunní cukr želírovací, hřebíček a všechno vaříme 4 - 8 minut. Když máme pocit, že už je hmota uvařená, kápneme jí trochu na suchý a studený talířek. Pokud ihned tuhne, je už marmeláda hotová. Jestliže ne, vaříme dál a zkoušku zopakujeme. Po dovaření vyjmeme koření, horkou marmeládu naplníme do sklenic a ihned uzavřeme.

Tohle je vítězný recept, zkoušela jsem celkem 3 recepty, a tenhle byl nejlepší, ale určitě to bylo tím hřebíčkem, protože ten tomu dodá takovou příjemnou chuť a vůni. Možná to tak nevypadá, ale je to rychlé.

Více ...
Vložil: Flylady dne 25.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zavařujeme jablíčkaZavařujeme

Lucka

dávám do sklenice 0,7l 4 zarovnané lžíce cukru, na to jablíčka a pak zaleju studenou vodou. Ovšem u nás se vždycky hodně sladilo, zjistila jsem, že spousta lidí docela žasne nad naším zavařováním, ovšem když se pak takový kompotek smixuje a udělá se přesnídávka hmmmmm :o))

Ivča/Sandra 14.8.2004

Luci a nedáváš žádnou kyselinu citrónovou? Někde to v receptech píšou. Já bych nejraději zavařovala do těch menších skleniček myslím, že jsou to 0,3l. Přidává někdo koření? Skořici nebo hřebíček?

Lucka

moje sestra dává skořici a hřebíček, já mám raději jablka čistá /ono se to pak nedá mixovat na přesnídávku přímo ve sklenici :o) /. Taky záleží, jak moc máš jablka kyselá, pokud zavařuješ nějaká ze zahrádky, málokdy se stane že by to potřebovala, pokud bude jablíčka kupovat,asi by se tam něco dát mohlo ale s tím nemám zkušenost, vždycky jsem měla ovoce ze zahrady... Tak jinak hřebíček dávám do hrušek, tam to zbožňuju :o)

Lucka

dávám do sklenice 0,7l 4 zarovnané lžíce cukru, na to jablíčka a pak zaleju studenou vodou. Ovšem u nás se vždycky hodně sladilo, zjistila jsem, že spousta lidí docela žasne nad naším zavařováním, ovšem když se pak takový kompotek smixuje a udělá se přesnídávka hmmmmm :o))

Ivča/Sandra 14.8.2004

Luci a nedáváš žádnou kyselinu citrónovou? Někde to v receptech píšou. Já bych nejraději zavařovala do těch menších skleniček myslím, že jsou to 0,3l. Přidává někdo koření? Skořici nebo hřebíček?

Lucka

moje sestra dává skořici a hřebíček, já mám raději jablka čistá /ono se to pak nedá mixovat na přesnídávku přímo ve sklenici :o) /. Taky záleží, jak moc máš jablka kyselá, pokud zavařuješ nějaká ze zahrádky, málokdy se stane že by to potřebovala, pokud bude jablíčka kupovat,asi by se tam něco dát mohlo ale s tím nemám zkušenost, vždycky jsem měla ovoce ze zahrady... Tak jinak hřebíček dávám do hrušek, tam to zbožňuju :o)

Gizela-

Jablka jsme zavařovali kdysi a pak ty kompoty byly většinou hnědé a vypadaly nechutně (chutnaly dobře). Takže jsem začala zavařovat hotový kompot - prostě uvařím jablkový kompot (se skořicí, hřebíčkem, badyánem)a ochutím cukrem. Mám ráda pyré, tekže ho dost rozvařím a teprve až je tak jak má být, tak ho horký naliju do sklenic, zavíčkuju a nechám být. Pak jen kontrolovat, jestli víčka chytla.

 

Více ...
Vložil: Flylady dne 12.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 18 z 8 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.