Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

Při výměně sáder

Autor: Mia-Li , 31.1.2009

PRAKTICKÉ TIPY a základní rady k péči o mimi


se zasádrovanýma nožičkama


 




1) Nožičky si po porodu vyfoťte. V budoucnu velmi oceníte možnost zhodnocení dosaženého pokroku a tím i úspěšnosti léčby. Uvědomte si, že se nožky zasádrují hned druhý nebo třetí den po porodu a už nikdy nebudou vypadat tak, jako těsně po narození.


 




PŘI VLASTNÍM SÁDROVÁNÍ:


 




2) Při výměně sáder v nemocnici trvejte omytí nožek, hlavně mezi prstíky. Vyhnete se tak zapaření prstíků, vytvoření zapáchajících žmokům mezi nimi atd. V některých nemocnicích personál spěchá, ale nenechte se odradit a vždy si na mytí dejte záležet, i kdyby to mělo být na WC. V některých nemocnicích je umytí nožiček naopak samozřejmostí, na pražské Bulovce Vám dokonce umožní celkovou koupel dítěte.


 



3) Nožky je při přesádrování dobré také promazat krémem, olejíčkem apod. Avšak ne každý lékař s tím souhlasí (někteří odmítnou pro to, aby jim nožka neklouzala).


 



4) Při přesádrování počítejte s tím, že to je „mokrá a špinavá práce“. Mimi bude pravděpodobně pocákané sádrou, Vy možná též. Připravte si pro mimi dostatek náhradního oblečení, a třeba i papírové utěrky, abyste během sádrování mohly kolem mimi udržovat sucho a čisto a nemusely žádat o každý kousek ubrousku (přístup se opravdu liší nemocnice od nemocnice).


 



5) Nožičky se sádrují na miminko bez pleny. Zaschlá sádra se z citlivé pokožky okolí přirození miminka neodstraňuje moc dobře. Velmi pomáhá pokožku těchto partií před výměnou sáder promastit. Kapky sádry pak nepřischnou a odstrańují se snadno.


 



6) Některá mimča sádrování snášejí dost špatně. Pomůže dudlík, lahvička s odstříkaným mlékem, nebo s umělou výživou… Pití přímo během sádrování malá miminka uklidní. Vlastní sádrování není bolestivé. Miminkům spíš vadí, že se děje něco nezvyklého. Sádra při tuhnutí není studená, ale naopak hřeje. Mimi se proto po sádrování rychle uklidní a usne.


 



7) Jestliže máte drobné miminko, nebo podezření na špatné přibírání, nechte si ho při přesádrování převážit!! Opět platí jiný kraj jiný mrav – na Bulovce je dětská váha na sádrovně samozřejmostí, jinde si budete muset o zvážení sama požádat nebo si ho zajistit na jiném oddělení nemocnice. Hlídat váhu je opravdu důležité, vyhnete se tím velkým problémům s možnými nedostatečnými přírůstky, případně se špatným rozjetím kojení.






Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 694 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.