Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

NOČNí KOJENí VERSUS KLIDNÝ SPÁNEK 2.

Autor: Amazonka 4D , 31.12.2007

Příprava na spánkový trénink
Krok 1 - Připravte se psychicky
Spánkový trénink zkrachuje velmi často na tom, že rodiče nemají dostatek víry a odhodlání, nebo energie a vzdají se dřív, než přijdou výsledky.
Krok 2 - Vyberte vhodný čas
Je důležité, abyste vy i vaše dítě byli v pohodě - nezačínat v době nemoci, když se klubou zuby atd.
Krok 3 - Pořádně dítě nakrmte přes den
Dětem do osmi měsíců nejsou příkrmy plnohodnotnou náhražkou mat. mléka. Je důležité dítě nakojit alespoň lx za den. Miminka starší 6. měsíců by měla jíst 2-3 příkrmy za den. Je možné, že vaše dítě nebude dobře přijímat příkrmy během dne právě díky tomu, že v:elkou část své kalorické potřeby přijímá v noci. Udělejte co je ve vašich silách a doufejte, že až začnete redukovat noční kojení, uvidíte zlepšení i ve dne.
Krok 4 - Věnujte pozornost dennímu spánku.
Pokud dítě dlouhodobě málo spí, stane se chronicky unaveným. Tělo začne v tomto stavu bojovat s únavou zvýšenou aktivitou. Zdálo by se, že pokud dítě spí přes den méně, bude v noci spát lépe. Opak je však pravdou. Pokud se dobře vyspí přes den, bud mít o to spokojenější a delší spánek přes noc! Není to logické, ale biologické! Pokud dítě spí 11 hodin (místo 14) denně a méně, je pravděpodobně chronicky unavené!


Známky chronické únavy: přehnaná aktivita, nervozita, neschopnost delšího soustředění, věšení se na mámu, náladovost, mrzutost
Chronicky unavené děti nevykazují známky únavy jako: pokles aktivity, ztráta zájmu o lidi a hračky, lehání si na zem. Zívání, skelný pohled
Krok 5 - podpořte dítě v tom, aby se naučilo usínat samo - Využijte každou příležitost k tomu, abyste mu dala možnost usnout jinak, než při kojení


Tipy, jak situaci zlepšit
1/ Dejte dítě večer brzy spát - když promeškáte správný čas, bude dítě večer unavené a bude mu dlouho trvat, než se dostatečně uklidní a usne. Vystopujte ideální čas pro vaše dítě!
2/ Uložte dítě včas na dopolední spánek - velmi unavené dítě může být unavené již 1-2 hodiny po probuzení. Pokud vaše dítě spí již jen jednou denně, zkuste ho uložit již v 11 :00 hodin.
3/ Sledujte známky únavy - zkuste ho dát spát dříve, než organismus spustí útok proti únavě a dítě zase ožije.
4/ Vybudujte flexibilní režim - dítě má biologické hodiny, které mu říkají, kdy má jít spát ~ částečně začínají fungovat ve čtyřech měsících, v devíti je již dítě plně připraveno na pravidelný režim. Pokud den nemá žádnou strukturu, biologické hodiny nemají šanci se nastavit.
5/ Vybudujte si večerní rituály - večeře, koupání, čtení knížky, uložení do postýlky. Všechny tato činnosti připravují ditě ke spánku, uspokojují ho a dávají nu signál, že má jít spát. Důležitý je kraťoučký rituál i před poledním spaním - třeba jen zatažení závěsů a vždy stejný sled událostí.


Pokud se vaše dítě v noci budí často, je dobré se nejprve pokusit omezit počet a délku kojení, i když se potom rozhodnete ho nechat plakat. Tím přestavíte jeho biologické rytmy a pomůžete mu naučit se přijímat přes den víc potravy. Hlavní myšlenka těchto metod je v tom, že máte větší šanci na úspěch a je méně drastické, když příjem mléka v noci snižujete postupně. Je pravděpodobné, že v průběhu aplikování některé z těchto metod se vyspíte v noci ještě méně než dosud a proto budete potřebovat mnoho sil, abyste vdržela dostatečně dlouho.
Ať už vám síly došly, nebo ne, možná se vám zdá, že popsané metody u vás nefungují. Pak se můžete rozhodnout pro rychlejší a účinnější metodu - nechat dět'átko plakat.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 586 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.