Jídelníček pro ženy, které kojí
Pokud je výživa kojící ženy zdravá, nevyžaduje žádné úpravy, žena může jíst, co jedla před otěhotněním a v době těhotenství. Má jíst, co má ráda a nemusí zařazovat jídla, která jí nechutnají, má jíst a pít kolik chce a kdy chce, nemusí jíst za dva.
V jídelníčku se doporučuje zvýšit podíl ovoce, zeleniny, luštěnin, mléka a mléčných výrobků, výrobků s nízkým obsahem tuku, ryb (zvláště mořských), dávat přednost bílému masu, výrobkům z tmavé a celozrnné mouky. Snížit by se měl naopak podíl uzenin, tučných mas, majonéz, cukru, soli, slazených nápojů, smetanových krémů a ostré koření.
Strava má být pestrá, zastoupeny by měly být rostlinné i živočišné tuky, bílkoviny, ovoce a zelenina. Doporučuje se zařadit 2-3x týdně ryby, zejména mořské (kojící žena potřebuje denně 200 mg jódu), nebo alespoň užívat jodidové tablety.
Důležité je doplňovat vápník, nejméně 1200 mg denně (odpovídá 1 litru mléka denně), není však nutné zvyšovat příjem mléka, na který je žena zvyklá, vápník může doplňovat i jiných výrobků – sýry, jogurty, masové vývary, mák, sója, ořechy, mandle, sezamové semeno apod.
Naše stravovací zvyklosti s sebou přinášejí nízkou hladinu železa v krvi. Proto kojící žena, která trpí nedostatkem železa (projevuje se únavou, vypadáváním vlasů, lámavostí nehtů) by měla do jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahem železa (červené maso, játra, vajíčkový žloutek). Vstřebávání železa podporují bílkoviny masa, kyselina askorbová, citrónová, mléčná. Strava s vysokou využitelností železa je taková, která obsahuje maso, drůbež, ryby a potraviny s vysokým obsahem vitaminu C.
Z jídelníčku se doporučuje vyřadit, nebo alespoň omezit, nadýmavé potraviny – některé luštěniny, kapusta, cibule, česnek, nápoje s vysokým obsahem uhličitanů, kyselé šťávy, citrusové plody, ostré koření, dále pak kávu, černý čaj, colu, alkohol a cigarety (jinak kouřit jen po kojení a maximálně 5 cigaret za den).
Kojící žena nemusí pít více tekutin než žena nekojící, doporučováno je vypít 2-3 litry tekutin denně. Nadměrné pití tekutin může vést k potlačení vypuzovacího reflexu, který je důležitý pro uvolnění mateřského mléka z prsu.
Žena alergička by měla z jídelníčku vyřadit citrusové plody, kakao, čokoládu, kravské mléko, vaječný bílek, ořechy, sóju, ryby. Kojit by měla co nejdéle.
Žena vegetariánka poskytuje dostatek potřebných látek dítěti, pokud přijímá rostlinné i živočišné tuky. Žena veganka je ohrožena nedostatkem vitaminu B12 a železa.
|