HŘÍBEČKY
100g mandlí (loupaných, mletých)
100g lískových oříšků (mleté, z části loupané)
40g cukru
2 bílky
30g čokolády(lze nahradit kakaem)
rum
Smíchám cukr, oříšky, mandle, bílky, rum a vypracuju tuhé těsto, které rozdělím na dvě poloviny. Do první dám nastrouhanou čokoládu nebo kakao, z tohoto tmavého těsty vytvaruju kloboučky. Ze světlého těsta udělám „nožky“ a lepím k sobě bílkem.
Čím menší a buclatější, tím roztomilejší a lépe drží ;o)
TROJBAREVNÉ KOKOSKY
250g kokosu
200g cukru
1SALKO
kakao, cukrářské barvivo jakékoli barvy
Vše smíchám, jen to Salko nedávám celé..podle tuhosti „těsta“. Rozdělím do tří částí. Každou část nabarvím jinak – jednu lze nechat bílou, druhou lze obarvit kakaem, pokud schází barva na třetí, improvizuju například s klasickým malinovým sirupem, ale tady je nutno přisypat kokos..
Na alobal vysypu pískový cukr, vytvaruju z jednoho těsta pruh, na něj dám pruh z druhého, na něj ze třetího. Vznikne pás, který obsypu pískovým cukrem, aby svrchu nelepil a nechá ztuhnout, krájím jako „řez“ – jeden kousek pak má vlastně 3 pruhy a je asi 3x3xm, vysoký podle tloušťky ukrátí ;o) těch kokosových kmenů lze z dávky vytvořit 3-4 podle jeho délky.. doufám, že jsem to vysvětlila chápatelně :o))) Jeto kokosová nepečená mlska, které chutná snad všem.
PŘESVUŘT – česky salám neboli tlačenka :o)))
Nelekněte se názvu, je z receptů mojí babičky a zdejší nářečí nelze vždy s úspěchem přeložit ;o) Každopádně jedná se o mé naprosto nejoblíbenější cukroví, kterého vždy sním mraky…
250g IVY
170g moučkového cukru
100g nalámaných piškotů
1/2 kakaa
2 vejce
RUM
nakrájené kandované ovoce, fíky, datle, sušené švestky, meruňky, …
V hrnci roztavím IVU, vypnu hořák a vše vsypu dovnitř, míchám, až se utvoří dokonalý kakaový mišmaš.
Na alobal vysypaný kokosem dávám dávky vždy na jeden kmen – válec, který vytvaruju, obsypu kokosem a nechám ztuhnout. Opět krájím jako řezy. |