Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

PERNÍČKY

Autor: zerat , 28.11.2006

Ingredience na těsto:
400 g hl. mouky 00 extra
75 g Hery
2 celá vejce
140 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
Ingredience koření: 1 lžička ml. anýzu, 1/2 lžičky skořice; 7 hřebíčků a špatka badyánu = umlet.
(já používám kupované koření Medový perník nebo prostě perníkové koření a je to taky výborné a dá to míň práce!)
Těsto vyválet na sílu obyčejné tužky (může se míň - zkrátka jak vám vyhovuje) a vykrojené tvary potřít vejcem.
* plech vykládáme pečícím papírem
* péct asi 7 minut na 200°C
Perníčky jsou hned po upečení měkké-nechat vychladnout a skladovat v uzavřeném sáčku v chladnu.
Poleva na zdobení perníčků: Na 2 bílky 15 dkg prosítého moučkového cukru a pár kapek citrónové šťávy. Míchat vidličkou 15-20 minut, v mezičase zdobení přikrývat mokrou utěrkou aby poleva nevysychala. Množství cukru může být vyšší - záleží na velikosti vajíček.
Správně udělaná poleva by se neměla při zdobení roztékat. Vesměs dávám cukru víc, aby rychleji poleva zasychala. Zdobím sáčkem s ustřiženým rožkem.
Všeobecně pro perníčky platí, - pokud je chcete mít ještě víc vláčné, tak se do sáčku k nim přidá půlka jablíčka, tak aby se dužinou bez slupky nedotýkala perníčků a sáček se dobře uzavře(uložit sáček s perníky a jablíčkem do chladna). Jablíčko se musí občas vyměnit, aby nezplesnivělo. Perníčky natáhnou vlhkost z jablíčka ;-)
Poznámka: Pokud používáte kupované koření držte se doporučeného dávkování na daném obalu.
! Nedělala jsem nikdy to koření, které je určené na mletí, tak netuším kolik ho je a jestli do těsta přijde úplně všechno. V receptu dle kterého jsem 4 roky pekla perníčky se dával jen zlomek toho, co se vyrobilo, tak to možná bude i s tímto doma vyráběným kořením.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 643 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.