Ingredience
Těsto:
- 80 dkg hladké mouky
- 15 dkg rostlinného tuku (hera)
- 4 celá vejce
- 28 dkg prosátého moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký)
- 14 tlučených nebo umletých hřebíčků
- 1 kávová lžička skořice
- 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu
- 1 lžička sody
- na potření 2 celá rozšlehaná vejce
Poleva:
- 2 bílky
- 23-30 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva
Postup:
Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc.
Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.
|