Perníčky, které se nemusí rozležet
50 dkg hladké mouky 12 dkg másla 12 dkg moučkového cukru 4 lžíce medu 6 dkg čokoláda na vaření
1-2 ks prášek do perníku (podle toho jak je velký pytlík) 4 lžíce kakaa 2 vejce
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracované těsto rozválíme asi na půl centimetru. Pečeme poměrně zprudka asi 5 minut. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem (vypadají jako nalakované). Po vychladnutí zdobíme hustou polevou utřenou ze 4 bílku a 60 dkg cukru. Dají se jíst rovnou bez rozležení.
Rychlé kokosky
salko - 1 plechovka kokos - strouhaný - 200 g
Smícháme strouhaný kokos s plechovkou salka, děláme hrudky a při malé teplotě pečeme, nebo spíš sušíme do zezlátnutí.
Brabarské (moje nejoblíbenější)
32 dkg hladké mouky
32 dkg másla
16 dkg ořechů
16 dkg moučkového cukru
1 žloutek
Vypracujeme těsto, vykrájíme co chceme. Po vychladnutí slepíme marmeládou, polijeme čokoládou a ozdobíme buď mandlí nebo lískáčem.
Čokoláda
Nejlepší čokoláda, která je rychlá a nádherně potom ztuhne.
100% tuk Omega
čokoláda na vaření
Čokolády musí být vždy jednou tolik co tuku (např. 100 g čokolády a 50 g tuku). necháme rozpustit ve vodní lázni.
Išelské dortíčky
42 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
28 dkg másla
4 dkg kakaa
1 van. cukr
8 dkg namletých loupaných mandlí
citronová kůra
krapet skořice
Vypracujeme těsto, vykrájíme co chceme. Po vychladnutí slepíme krémem, polijeme čokoládou a zdobíme čímkoli dle chuti (mandlí, kokosem, vl.ořechy, lískáči...)
Krém dělám od oka. Nechám v míse v pokojové teplotě povolit máslo, přidám moučkový cukr, kakao, 1 vejce a rum. Mísu mám v klíně, třu to takovou dřevěnou jakobykoulí na měchačce a pořád to ochutnávám a přidávám ingredience (třeba rum :o)) a zase ochutnávám. Matlám to jako moje babička, ale určitě se to dá dělat v mixéru. A taky se může koupit nějaký ten instantní krém, ale ten jsem ještě nezkoušela. |