Dneska mám pro vás pár receptů já :) Jsou to až na jediný nepečené mlsky, klasické linecké, mokka, košíčky, ořechy a vanilkové rohlíčky je určitě zbytečné vypisovat.. Kdyby chtěl někdo třeba porovnat receptík nebo prostě chce znát ten můj, ráda napíšu i tuhle klasiku ;o) Já mám maminku skoro cukrářku a tuhle vášeň jsem po ní naštěstí s úspěchem :o))) zdědila. Co se vánoc týká, raději bých 3x víc cukrovinovala než jednou uklízela :o)))) Takže z mého sešitu receptíků:
ŠOHAJKY mamky Blanky
100g pomletých vlašských ořechů
100g rozinek
70g koksu
cukr (množství podle mlsnosti jazýčku)
To vše vařím v 2,5 dcl vody +-5 minut. Směs nechám mírně vychladnout a plním z větší poloviny papírové košíčky (kdyby byla směs horká, košíček se změní v papírovou placku ;o)
Potom ve vodní lázni rozpustím:
1 celé kakao
1 IVA (prostě nějaký ztužený tuk)
2 lžičky solamylu
20 dkg cukru
A když i tahle směs vychladne, zaliju s tím košíčky, nahoru dávám ozdobu – stříbrný máček, cukrovinkové hvězdičky, nebo čtvrtinku ořechu… Košíčky se nechají ztuhnout, potom jdou hezky vyloupnou a smlsnout :o)
MAROKÁNKY
1/4 l šlehačky
4 lžíce hrubé mouky
5 lžic cukru
50g másla
Uvařím na kši, přidám 200g nakrájeného kandovaného ovoce a pomleté – posekané oříšky. Vytvářím malé hromádky a peču asi při 175oC na dobře vymazaném a vysypaném plechu (někdy používám papír). Po vychladnutí můžete namočit spodní stranu do čokolády (ideální je dát marokánky do lednice nebo chladu před namáčením, čokoláda potom hned tuhne a neteče všady možně).
|