Česká varianta na italské risotto
Pro 4 osoby:
300g rýže, asi litr vývaru, 1 větší cibule, 2x50g másla, , 1dl vína, 40g parmazánu.
50g másla rozpustit v kastrolu, zesklovatět na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím dát vařit asi tak 1 – 11/2 l vody (nebo vývar). Na cibulku nasypat kulatozrnnou rýži a nechat ji v základu prohřát, míchat vařečkou.. Poté zastříknout asi 1dl vína (dle libosti červené nebo bílé suché, jako lahůdka šampaňské). Víno nechat odpařit a vstřebat, poté podlévat vývarem (já dávám do základu dvě kostky zeleninového bujonu a potom podlévám vodou – vařící), po částech, často míchat. Když je rýže uvařená (ale ne rozvařená) odstavit, dobře promíchat a zašlehat pořádný kus másla a strouhaný parmazán (já posledně použila Nivu) a nechat pod pokličkou ještě chvíli dojít.
Na talíři můžete přimíchat sýr nakrájený na kostičky, přidat trošku dušených hub (nebo se mohou houby važit již s risottem), podušenou zeleninu nebo kousky masa či mořské plody. Variant je podle libosti.
|