Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Risotto

Česká varianta na italské risotto

Autor: Johanka6 , 9.5.2006

Česká varianta na italské risotto


 


Pro 4 osoby:


300g rýže, asi litr vývaru, 1 větší cibule, 2x50g másla, , 1dl vína, 40g parmazánu.


 


50g másla rozpustit v kastrolu, zesklovatět na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím dát vařit asi tak 1 – 11/2 l vody (nebo vývar). Na cibulku nasypat kulatozrnnou rýži a nechat ji v základu prohřát, míchat vařečkou.. Poté zastříknout asi 1dl vína (dle libosti červené nebo bílé suché, jako lahůdka šampaňské). Víno nechat odpařit a vstřebat, poté podlévat vývarem (já dávám do základu dvě kostky zeleninového bujonu a potom podlévám vodou – vařící), po částech, často míchat. Když je rýže uvařená (ale ne rozvařená) odstavit, dobře promíchat a zašlehat pořádný kus másla a strouhaný parmazán (já posledně použila Nivu) a nechat pod pokličkou ještě chvíli dojít.


 


Na talíři můžete přimíchat sýr nakrájený na kostičky, přidat trošku dušených hub (nebo se mohou houby važit již s risottem), podušenou zeleninu nebo kousky masa či mořské plody. Variant je podle libosti.


 


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1293 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.